Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
3 kovas


VILKAI IR AVELĖS Fr. Durrenmatt PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Rimvydas Šliažas   
Politinė problematika Fr. Durrenrmatto dramose
šveicaras Friedrich Dūrenmatt yra iškilęs į šio meto vadovaujančius dramaturgus vokiečių kalba ir radęs kelią į tokias skirtingas scenas, kaip amerikiečių ir sovietų. Net ir Lietuvoj statyta jo dramų, versta jo raštų.

Gimė jis 1921 Berno kantono pastoriaus šeimoje. Baigęs gimnaziją Berne, kurį laiką Berne ir vėliau Zūriche studijavo teologiją, filosofiją ir germanistiką. Vertėsi kaip grafikas, žurnalistas, o vėliau, susilaukęs pasisekimo, atsidėjo tik rašytojo darbui. Yra parašęs romanų, apysakų, vaidinimų radijui ir televizijai. Daugiausia jo garsas remiasi dramomis, kurių žymiausios yra šios: Romulus der Grosse (1949), Die Ehe des Herrn Mis-sissippi (1952), Ein Engei kommt nach Babylon (1953), komedija Der Besuch der alten Dame (1956), Die Physiker (1962).

Skaityti daugiau...
 
PRANCŪZŲ LITERATŪROS PREMIJOS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Vytas V. Gaigalas   
Turtingame prancūzų literatūros gyvenime pramijų paskirstymas yra bene pats svarbiausias metinis įvykis: jis patraukia ne tik rašytojų, bet ir visuomenės dėmesį. Įvairių premijų yra gana daug ir jų hierarchinis rangas yra nuo seno nusistojęs — tik kelios pirmosios tradicinės premijos paskatina skaitytojus atitinkamais autoriais susidomėti. Premijoms paskirti kiekvienas skyrė jas (akademijos, organizacijos, sambūriai) sudaro komitetą, daugiausia iš rašytojų, kurie pradeda veikalus skaityti jau gerokai iš anksto. Atėjus sprendimo laikui, komitetas paprastai per iškilmingus pietus balsavimo būdu skiria premiją, o komiteto pranešėjas, kuris tradiciškai tą rolę turi ilgus metus, apsuptas mikrofonų ir foto aparatų, paskelbia publikai laimingą laureatą. Tos iškilmės ir ceremonijos vyksta lapkričio mėnesį.
Skaityti daugiau...
 
MŪSŲ BUITYJE PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Red.   

Vasario 16 minėjimai vyko visuose laisvojo pasaulio lietuvių telkiniuose. JAV valstybės sekretorius William P. Rogers 1.27 laiške Lietuvos atstovui J. Kajeckui pakartojo tradicini JAV vyriausybės nusistatymą: The American people understand and sympathize with the desire of the Lithuanian people to be masters of their own destiny, The United States Government, by its continued non-recognition of the forcible incorporation of Lithuania, affirms its support (1969 ir 1970 laiškuose vietoj "support" figūravo žodis "belief") for Lithuania's right of self-determination. Eilės valstybių (New Yorko, Illinois, Michiga-no, New Jersey, Massachusetts ete.) gubernatoriai ir miestų (New Yor. ko, Čikagos, Detroito, Bostono, Hartfordo ir kt.) paskelbė atitinkamas proklamacijas. Tradiciškai Lietuvos nepriklausomybes atstatymo sukaktis paminėta ir JAV kongrese: atstovų rūmuose 11.18 minėjimą pravedė D. Flood (invokacijai buvo pakviestas vysk. A. Deksnys), senate 11.23 — Ch. Percy Ir amerikiečių spaudoj pasirodė nemaža straipsnių Vasario 16 proga. Reikšmingiausias jų — dr. V. Vardžio straipsnis "New York Times" 11.13 numery.

Skaityti daugiau...
 
ATNAŠA LIETUVIŠKAJAM GENIJUI PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Vytautas A. Jonynas   

Negalima, perdaug dirbtina būtų, palyginti knygą su kalėdiniu sveikinimu, nors ir kiek jame bebūtų nemeluoto jausmo. O tačiau Įnešto džiaugsmo, jaukumos, draugystės tesėjimo prasme kartais ji primena tokią bičiulišką atvirutę.
Šitokia mums pasimatė atėjusi tarpušventyje Kazio Bradūno knyga Donelaičio kapas (Čikaga 1970, 94 psl., kaina 5 dol.). Puošni, prabangi ir kartu saikinga savo išore. Nuotaikinga, gili, pagaunanti poetinio pulso tvinkčiojimu.

Skaityti daugiau...
 
SOVIETINĖS TIKROVĖS ATSIMINIMAI PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Žit.   
I. Dovydėno ir S. Rūkienės knygos
Neseniai pasirodė dvi memuarinės knygos, atkuriančios sovietinę tikrovę. Rašytojas L. Dovydėnas paskelbė savo atsiminimus iš pirmoj o bolševikmečio Lietuvo j e. Mokytoja S. Rūkienė išleido antrąją dalį savo Sibiro tremties užrašų, kuriuos baigia Lietuvos dabartinės padėties vaizdu. Abi knygos vertos visų dėmesio. Turtingos medžiaga ir gerai parašytos, jos įdomios ir tiems, kuriems sovietinė tikrovė nėra "nežinoma žemė". Bet ypatingai būtų šios knygos pravarčios mūsų dar lietuviškai paskaitančiam jaunimui, kad jų "žaliaduoniams" nereikėtų pokario laisvės kovotojų partizanų vaizduotis Amerikos juodųjų panterų atitikmeniu.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai