Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
9 lapkritis



POMEGRANATAI PDF Spausdinti El. paštas
Anoje pusėje tvoros,
apleistam sode,
prisirpo saulėj, kaip lašai raudono vyno
pomegrauatai ...

Sūnelis mamą nuo žalios vejos
mažyčiu piršteliu vadina
ir, pasistiebęs ant basų kojelių, anon pusėn rodo:
nejau mama nemato
šios vasaros stebuklo — raudonų kalėdinių burbulų
—    pomegranatų?

Gi žalio riešuto — kaimyno
lapai viską žino.
Jie paskalas visame sode
skleidžia, šnabžda; šneka, šneka, kaip senutės tetos,
ir darosi nuobodu;
ach, taip nuobodu!
paauksintiems koralams saulėje —
pomegranatams.
Skaityti daugiau...
 
ŽEMAIČIŲ RELIGINĖ PADĖTIS VYSK. JURGIO PETKŪNO - PETKEVIČIAUS LAIKAIS PDF Spausdinti El. paštas
Medininkų vyskupijai susidarė nauja situacija, kai 1567 m. sausio 30 d. Zigmantas Augustas iš savo mėgstamo Knišino parašė du raštus į Romą. Vienu laišku jis prašė perkelti Medininkų Virbickį į Lucką, nes ten vysk. Jonas Andruševičius buvo miręs. Kitu raštu karalius prašė Medininkų kanauninką Jurgį Petkevičių (Petkūną) patvirtinti Žemaičių vyskupu.

Nors laikai tada buvo tokie rimti, kad naujo ganytojo atsiradimas našlaujančioje vyskupijoje turėjo būti paskubintas, tačiau nuo nominacijos (karaliaus akto) iki konfirmacijos (popiežiaus akto) praeidavo tada paprastai mėnesių mėnesiai. Pati konsekracija, bules išsiuntus, dar pareikalaudavo savo laiko. Kol Jurgis Petkevičius buvo patvirtintas, praėjo ištisa dešimtis su viršum mėnesių. Romos Kurijos knygose jis paprastai vadinamas "Gregorius Petoky", t. y. Jurgis Petkus, ar Petkūnas.1)

Šitaip Jurgis Petkūnas (Petkevičius) 1567 metų lapkričio 14 d. tapo Medininkų vyskupu.

Merkelio Giedraičio pirmatakas Jurgis Petkūnas buvo vienašališkai užsipultas, padarant jį atsakingu už žymias negeroves dar prieš jį valdžiusių vyskupų ir už didesnį protestantizmo išsiplėtimą. O protestantizmas galėjo savaime plėstis, nes buvo jo "biologinio" augimo ir kilimo kulminaciniai laikai. Jis būtų iki sau galimų ribų plėtęsis ir prie uolesnio vyskupo. J. Petkūnas yra paduotas ryškiausiu pavyzdžiu labiausiai apsileidusio ir savo vyskupija nesirūpinančio ganytojo, kuriam 'bemediojent ir belajgant" (Valančius: Žem. Vysk. L, p. 97) plito protestantizmas, gaišo bažnyčios, o patys žmonės ėmę virsti liuteronais, ir ištisose parapijose (Lolių, Kelmės, Kurtuvėnų, Rietavo, Tauragės, Žagarės ir Krakių) nebelikę katalikų arba jie esą virtę "stabmeldėjs".
Skaityti daugiau...
 
THOMO MANNO TRAGIKĄ PDF Spausdinti El. paštas




Žymusis vokiečių rašytojas Thomas Mann šių metų rugpjūčio 12 d. mirė Šveicarijoj. Birželio 6 d. jis buvo sulaukęs 80 metų amžiaus. Dalį gyvenimo praleido svetur; 1933 m. dei nacinio režimo Vokietijoj pasitraukė į Šveicariją, o iš ten sekančiais metais į Jungtines Amerikos Valstybes, iš kurių jau po karo, Goethes sukakties metais, grįžo į Vokietiją, bet joj nebeapsigyveno.

Kai kurių šių laikų literatūros kritikų Th. Mann statomas į vieną gretą su mūsų amžiaus literatūros korifėjais James Joyce ir Marcei Proust. 1929 metais jam buvo suteikta Nobelio premija, o 1949 m. Goethes premija. Naciai jam buvo atėmę ne tik pilietybę, bet ir garbes doktoratą, kuris po karo buvo grąžintas. Amerikoj gyvendamas, kurį laiką dėstė Princetono universitete, vėliau gyveno Kalifornijoj.
Skaityti daugiau...
 
BLOGIO PROBLEMA PASAULIO ISTORIJOS PERSPEKTYVOJE PDF Spausdinti El. paštas
Su džiaugsmu galima pasveikinti A. Maceinos naują knygą — DAS GEHEIMNIS DER BOSHEIT (Niekšybes paslaptis), išleistą vokiečių kalba didžiosios Herderio leidyklos. Tai jau antroji mūsų filosofo knyga vokiečių kalba: pirmoji — DER GROS-SINQUISITOR — buvo išleista F. H. Kerle leidyklos ir vokiečių kritikos teigiamai įvertinta.

Šioje naujojoje knygoje teologiškai sprendžiama blogio problema istorijoje. Tai lyg atbaigimas pirmosios autoriaus knygos — DIDŽIOJO INKVIZITORIAUS — sprendžiančios šią problemą filosofiškai, čia duodama teologiška istorijos samprata.

1.    Teologine istorijos samprata—istorijos  filosofijos  pagrindas.
Istorijos filosofijos tikslas — atskleisti istorijos prasmę: kur veda šis didingas ir tragiškas istorinis vyksmas, kokia jo pabaiga? Be istorinio vyksmo pabaigos klausimo, neįmanoma jokia istorijos filosofija.
Skaityti daugiau...
 
ATSIŲSTA PAMINĖTI PDF Spausdinti El. paštas
A. Maceina: DAS GEHEIMNIS DER BOSHEIT.

Tomas žiūraitis, O. P.: ŽODIS IR GYVENIMAS. Įvadas A. Maceinos. Viršelio vinjetė V. K. Jonyno .Išleido Venta. 1955 m. 244 p.

J. Mikelionis: BENAMIAI. Buenos Aires, 1955 m. Spaudė "Laiko" spaustuvė, 216 p.

Gustave Flaubert: PONIA BOVARY. Romanas. I dalis, iš prancūzų kalbos vertė Alė Rūta. Nidos Knygų Klubo leidinys nr. 9, 244 p.

J. Venckus, S. J.: KOMUNIZMO PAGRINDAI. Išleido savaitraštis "Laikas". Buenos Aires. 1954 m. 152 p.

Liudas Dovydėnas: NAKTYS KARALIšKIUOSE. Apysaka. Iliustracijos ir viršelis Vyt. Igno. Išleido Terra. Chicago, 1955. 168 p.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai