Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
6 birzelis


PAŠTININKAI IR CARAS SU KAIZERIU PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Al.   
Tokia keistai hibridiška antraštė dėl to, kad imamės čia drauge aptarti dvi visiškai skirtingas knygas, kurias betgi sieja tas pats žmogus — Antanas Gintneris. O drauge jas aptariame dar ir dėl to, kad, nors tematiškai ir neturėdamos viena su antra nieko bendro, vis dėlto yra panašaus pobūdžio — kolektyvinės atsiminimų knygos.

Paštininkų atsiminimai
Pirmoji šių knygų — tai Lietuvos paštininkų atsiminimai Nuo krivūlės iki raketos (538 psl.) išleisti Čikagoje prieš pusantrų metų (datuoti 1968, bet pasiekę skaitytojus jau 1969 vasarą). Knyga taip poetiškai pavadinta, norint nusakyti visą pašto pažangą. Pradžioje knygos redaktorius ir duoda trumpą istorinę pašto apžvalgą; šiek tiek apžvelgia ir Lietuvos pašto istoriją. Po jos supažindinama su nepriklausomos Lietuvos pašto kai kuriais organizatoriais ir pareigūnais, Pašto valdybos darbu, paštininkų organizacijomis ir spauda. Toliau eina įvairių autorių atsiminimai, kaip kūrėsi Lietuvos paštai svarbesniuose Lietuvos miestuose. Atskiri skyriai skirti Klaipėdos krašto paštui ir Vilniaus krašto paštų perėmimui (1939-40).
Po jų seka įvairūs paštininkų atsiminimai iš nepriklausomybės meto, pirmosios sovietų ir vėliau vokiečių okupacijos. Vokietijos stovyklinių paštų duotas tik sąrašas, o aprašyti tik keturi paštai (buvo galima pageidauti sistemingesnės stovyklinių paštų apžvalgos). Trumpai apžvelgta paštininkų veikla ir tolesnėje emigracijoje — "plačiame pasaulyje". Pabaigoje pateikta užsienyje mirusiųjų paštininkų biografijos. Knyga gausiai iliustruota grupinėmis ir atskirų paštininkų nuotraukomis.
Skaityti daugiau...
 
AIDŲ RĖMĖJAI PDF Spausdinti El. paštas
GARBĖS PRENUMERATORIAI
Po 20 dol.: J. V. Dėdinas, Woodland Hills, Calif.; H. Brazaitis, M.D., VVilloughby, Ohio; dr. Ed. Lenkauskas, Cleveland, Ohio; Stasys K. Ru­dys, Old Hickory, Tenn.; kun. dr. K. Gulbinas, O.F.M. Cap., Werne, W. Germany; vysk. A. Deksnys, Roma, Italia.

"AIDŲ" RĖMĖJAI

Vacys šaulys, M.D., Chicago, 111.; Leonita Jankauskienė, Mountain-side, N.J.; Kaz. Čepaitis, Etobicoke, Ontario, Canada; Vytautas Bukis, Kingsgrove, N.S.W.; dr. A. Mauragis, Picnic Point, N.S.W.; Liudas Mar-tinkus, Woodville, W.; M. Slavėnienė, Auburn, N.S.W.; Vytautas Pata­šius, Earlwood, JN.S.W., Australia; Janina šviedrienė, Bogota, Colombia, S. America.

"AIDŲ" administracija nuoširdžiai dėkoja visiem žurnalo rėmėjam.
 
viršeliai PDF Spausdinti El. paštas
 
LIETUVIŲ TELEVIZIJAI PENKERI METAI PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Bal. Brazdžionis   

1966 kovo 25 Čikagos lietuviai per WCIU-TV stotį, 26 kanale, išvydo pirmąją laisvame pasaulyje lietuvišką televizijos programą. Sunku buvo tada patikėti, kad ši programa kartą savaitėje lankys mūsų namelius penkis metus. Pasiryžusių tautiečių darbais ir lėšomis remiama, ji jau pradėjo šeštus metus.

Per tiek laiko buvo įvairios programos: žiūrovai matė visą eilę mūsų solistų, tautinių šokių grupes, deklamatorių, muzikų, dailininkų, politikų, kultūrininkų, organizacijų vadovų. Buvo ir specialių programų: Lietuvos kariuomenės šventės, Motinos dienos, Dariaus ir Girėno, Vasario 16, Birželio trėmimų, demonstracijų ir t. t. Virš 250 programų surengti televizijai — nelengvas darbas. Su apgailestavimu tenka pripažinti, kad į lietuvių televiziją neįsijungia mūsų rašytojai, teatralai, režisieriai, operos dainininkai. Mūsų chorai irgi mažai pasirodo. Pirmojoj programoj dalyvavęs Dainavos ansamblis nebeatėjo daugiau. Išvydome vyčių chorą su F. Stro-lia priešaky ir V. Baltrušaičio parapijos chorą. Jaunimo organizacijos ir mūsų mokyklų jaunieji talentai daugiausia programose dalyvavo su šokiais, dainomis, vaidinimais, kanklėmis. Sunku čia visus paminėti trumpoj apžvalgoj.
Skaityti daugiau...
 
MŪSŲ BUITYJE PDF Spausdinti El. paštas
Simą Kudirką nuteisus 10 metų kalėti priverčiamojo darbo stovykloje, visa amerikiečių spauda vėl apie jį rašė. Eilė dienraščių atskirais vedamaisiais komentavo sovietų brutalumą.
Bostono arkivyskupas H. S. Madeiros paskelbė lietuviams raštą Mėlynosios armijos V. 13 pravedamai maldos ir atgailos dienai. Tame gerai parengtame rašte atvirai iškeliama, kad, "gyvendama sovietinėj okupacijoj, Lietuva šiandien yra tauta kankinė" (martyr nation).
— Dievo Tarno arkiv. Jurgio Matulaičio 100 metų gimimo (1871.R" 13) sukaktis paminėta jo įkurtosios vienuolijos seserų Putnamo vienuolyne V.16. Paskaitą skaitė prof. A. Kučas.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 6 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai