Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
4 balandis



VAK. EUROPOS IR J.A.V. AUKLĖJIMAS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Antanas Šerkšnas   
VAK. EUROPOS IR J.A.V. AUKLĖJIMAS

Tokiu pavadinimu neseniai iš spaudos išėjo Petro Maldeikio knyga, kurią išleido Sūduvos Knygų Klubas. Veikalas yra nemažo formato, turi 224 puslapius.

Knyga suskirstyta taip; įžangoje — auklėjimo funkcija ir jos kitimas, o toliau eina devyni pagrindiniai skyriai: J.A.V. ir V. Europos pedagogikos apibendrinimas, J.A.V. ir V. Europos pedagogikos ryšiai praeityje, auklėjimą sąlygoją faktoriai, pedagoginių vertybių skirtingumai, auklėjimo tikslai, auklėjimo sąvoka, mokomoji medžiaga, mokyklinės organizacijos principai, mokyklinės administracijos principai.

Mokslinė aparatūra, tai yra, citatos, išnašos, nurodant jų šaltinius, išlaikyta gerai, išskyrus tik tai, kad nenurodyta veikalų laidos, iš kurių citatos ar mintys imtos. Sūduvos Knygų Klubą tektų kiek rimčiau pabarti už nepakankamą atidumą spaudos darbe. Gana daug korektūros klaidų, neišvengiant net ir pačiame firmos pavadinime — Sūduva viršelyje ilgoji u, o tituliniame lape trumpoji. Pasitaiko net sumaišytų  puslapių.
Skaityti daugiau...
 
PIETŲ AMERIKOS RELIGINĖS PROBLEMOS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė T. Aug. Steigvila   

Kiekvienas kontinentas ir kraštas turi savas problemas ne tik ekonominėje ir politinėje, bet lygiai ir religinėje srityje. Pietų Amerikos didžiulis kontinentas šių problemų turi daug. Sunku būtų jas visas ir išvardinti. Paminėsiu čia kelias pagrindines; kunigų trūkumą, privatinių mokyklų reikšmę, Kat. Akciją ir socialinius sąjūdžius.

1. Kunigų problema. Didžiausia problema P. Amerikoje yra kunigų trūkumas. Jeigu Europoje ir š. Amerikoje vienam kunigui atitenka apie 1000 žmonių aptarnauti, tai skaitoma jau daug, kai tuo tarpu P. Amerikoje yra kraštų, kur vienam kunigui tenka aptarnauti po keliolika tūkstančių, pvz. Kolumbijoje apie 4.700, Argentinoje—5.250, Meksikoje — 6.000, Peru ir Venecue-loje po 7.500, o Brazilijoje — 8.500 ir Bolivijoje — 10.400. Kaip iš palyginamų skaičių matyti, P. Amerikoje tenka vienam kunigui aptarnauti 5—10 kartų daugiau žmonių negu Europoje. Be to, reikia pridėti sunkinančią aplinkybę, jog P. Amerikoje kunigui tenka aptarnauti savus parapijiečius, labai toli išsisklaidžiusius, kartais po kelis šimtus kilometrų.

Gyventojų skaičius P. Amerikoje kasmet smarkiai didėja, ypač industrijos centruose, tuo pačiu kyla naujos kunigų problemos: reikia naujų bažnyčių, naujų mokyklų, naujų kunigų. Iš kur visa paimti ? žmonės, būdami daugiausia darbininkai ir mažai religingi, nedaug kunigui padeda. Labai dažnai atsitinka, kad kunigas kartu yra ir zakristijonas, ir sodininkas, ir vargonininkas, nes neturi iš ko išlaikyti pačių reikalingiausių sau pagelbinin-kų.
Skaityti daugiau...
 
TIKYBOS VADOVĖLIS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė V.J.B.   
Per visą eilę metų neturėjome lietuviško katekizmo. Po visą laisvąjį pasaulį išblaškytos lietuvių šeimos pasigesdavo tikybos vadovėlio gimtąja kalba. Patys kunigai matė gyvą reikalą, daug apie tai kalbėjo, rašė, bet nieko konkretaus nepadarė.

Pereitų metų bėgyje buvo sudaryta komisija iš kun. Jono Pakalniškio, kun. dr. Mato čyvo ir kun. Viktoro Dabušio. Jie peržiūrėjo dar prieš karą Lietuvoje išleistą kun. K. Žitkaus "Tėve Mūsų" ir "Tikiu" ir iš jų dviejų paruošė vieną išsamų katekizmą.

Pereitų metų pabaigoje šis katekizmas pasirodė spaudoje. Jo vardas — "Tikybos vadovėlis". Knygelė turi 165 puslapius. Leidimo lėšas parūpino kan. dr. J. Končius. Spaudė saleziečių spaustuvė Italijoje. Pietų Amerikoje ir Europoje "Tikybos Vadovėlis" bus duodamas vaikučiams veltui. Anglijoje, Kanadoje ir J. Amerikos Valstybėse jis parduodamas už nedidelę kainą, būtent $1.25. Surinkti pinigai bus vartojami vaikučių reikalams Lietuvoje bei Sibire.
Skaityti daugiau...
 
DAIL. ALBINO ELSKAUS DAILĖS PARODA BOSTONE PDF Spausdinti El. paštas
Parašė V. V.   

Š. m. kovo mėn. 14-15 d. Tautinės Sąjungos namuose Bostone į-vyko dail. A. Elskaus tapybos ir vitražams piešinių paroda. Parodą surengė Bostono Studentų Santara. Tikrai padėkos vertas mūsų studijuojantis ir pažangus jaunimas dėl šios parodos surengimo, kuri jau yra nepirmoji Bostone, čia gyvenančioji lietuvių visuomenė jau daug kartų turėjo progos pažinti įvairių menininkų ir įvairių krypčių dabarties lietuvių dailę, šalia Dramos Sambūrio, Kultūros Klubo, Liet. Enciklopedijos Leidyklos, muz. J. Gaidelio vadovaujamo vyrų choro, kitų čia gyvenančių menininkų veiklos, kaip rašytojų A. Gustaičio, F. Kiršos, S. Santvaro, komp. J. Kačinsko, Santariečių pastangomis surengtos parodos iš šios, nors ir ne per gausios, kolonijos padaro visapusiškai gyvą lietuvių kultūrinį židinį.

Į parodos atidarymą buvo atvykęs iš New Yorko patsai dailininkas A. Elskus ir gausiai susirinkusiems svečiams papasakojo eilę įdomių savo gyvenimo nuotrupų, savo pažiūras į dailę, gamtą ir menininko santykius su tąja gamta. Gyvu žodžiu ir originalia forma pateiktos mintys sukėlė eilę klausimų ir pasisakymų iš parodos lankytojų pusės.
Skaityti daugiau...
 
PRANCŪZŲ ATSILIEPIMAI APIE LIETUVIŲ DAILĘ PDF Spausdinti El. paštas
Romo Viesulo surengta š. m. sausio mėn. litografijų paroda "Le Soleil dans la Tete" galerijoje Paryžiuje susilaukė gražaus įvertinimo įvairioje prancūzų spaudoje. Vieno iš žymiausių kultūros ir meno savaitraščių "Arts" dailės kritikas R. Moutard-Ulory pažymi, kad R. Viesulo, Guggenheimo premijos laimėtojo, litografijos turi sąlyčio su realybe, kurią menininkas perkuria į nerimo svajones, o taip pat daugelis tų litografijų turi originalių dailės kūrinių  privalumą.

Kito mūsų jaunosios kartos menininko, G.K. Račkaus, paroda "Foyer des Artistes" galerijoje, tame pačiame dailės žurnale taip pat teigiamai įvertinta. Meno kritikas pažymi, kad Račkaus tapyba remiasi kontroliuojamu    veiksmingumu (actionisme controlė), kuriame tariamai palaidos plokštumos logiškai susitvarko plačiose ir puikiose šviesių ir tamsių tonų kompozicijose, primenančiose jūros gelmių ar oro peizažus ir fantastiškas figūras.

 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai