Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
5 gegužė



MOKSLINIAI DARBAI APIE VIDURAMŽIŲ MŪRO ARCHITEKTŪRĄ LIETUVOJE PDF Spausdinti El. paštas
Parašė DR. POVILAS RĖKLAITIS   
Lietuvos seniausieji mūro architektūros paminklai — iki 16-to amžiaus pabaigos — tiek jų formos, tiek jų technikos požiūriu buvo labai mažai tyrinėti. Nuomonės apie jų atsiradimo laiką ir formų kilmę buvo arba hipotetinio pobūdžio arba paprasti spėliojimai, nes beveik nebuvo specialistų ištirtų duomenų, į kuriuos bendresnės išvados galėtų atsiremti. Mūsų žinios apie senuosius pastatus žymia dalimi susidarė iš krūvos subjektyvinių bei diletantiškų teiginių įvairiuose vadovuose arba kai kurių specialistų gan paviršutiniškų pastabų; matavimai bei brėžiniai priklausė prie išimčių. Vienu žodžiu, sistemiško ir nuodugnaus šitų Lietuvos praeities liudininkų ištyrimo nebuvo. Kuomet įvairūs populiarūs leidiniai kiekviena proga skelbė ir tebeskelbia šitų paminklų vaizdų reprodukcijas, galima sakyti, iki įkyrumo, bandymų pažvelgti į jų formų pobūdį ir kilmę kritiškai buvo nedaug. Tokią padėtį randame laikotarpyje, kada Lietuvą valdė caro Rusijos valdžia, bet ir lietuviams atgavus laisvę, ji iš pradžių daug nepasikeitė.

Lietuvių darbai Nepriklausomoje Lietuvoje
Skaityti daugiau...
 
KAZIO BRADŪNO "MORENŲ UGNYS" PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Administrator   

Kazys Bradūnas, už eilių  rinkinį "Morenų  ugnys" laimėjęs LRD 1958 m. premiją

"Morenų ugnys" yra tolesnis tiriančio poeto žingsnis j "naują" žemę — jau seniau Bradūno užsimintas, "Devyniose baladėse" aplankytas ir, iš tikrųjų, ne naujas, o labai labai senas, senovinis, poledy-ninis, — kai Bradūno ir mūsų protėviai nežinojo nė savo tautos vardo, bot tebuvo anoniminių "genčių" vaikai.

Gerai parinktas knygos vardas: morenų ugnimis nušviečiamos rūs-čiosios senovės uolos, vos brėkštan-tys žemės plotai, laukiantys žmogaus. Nušvinta ir pats žmogus, medžiotojas ir žvejys,  atrandąs žemę.

Skaitydamas pirmiausia jauti keistą, lyg ne šio pasaulio šviesą, kuri, pati gimdama, apčiuopia ir giliais šešėliais iškelia reljefą tos nerealios realybės. Kaip sapne, nėra spalvos. Ir nėra jokio gyvo, paprasto daikto. Neapgyventas, nykus peizažas, šiaurinė perspektyva, ryškiu, juodu horizonto lanku aprėžta. Sapno tikrovė — sapno ritmas.

O netikėtu modernumu šiame priešistoriniame fone nuskamba senosios K. Bradūno poezijos krikščionybės simbolių vardynas, arba jau istorinių kunigaikščių žygiai.
Skaityti daugiau...
 
LUX EX CANADA BALIO SRUOGOS LIEPSNOJIME PDF Spausdinti El. paštas
Parašė St. Meringis   

"Milžino paunksmė". Balio Sruogos 3 veiksmų 9 paveikslų trilogiška istorijos kronika, Montrealio Dramos Teatro viešnagės spektakliuose Čikagoje.

Apie  autorių, jo kūrinį ir Maironį.


Gaivios ir nemarios kūrybos, tra-gingo likimo poetas — mokslininkas Balys Sruoga, teatro pavergtas, kaip dramaturgas, teatrologas, įvykimų istorikas ir kritikas, akademinio pasiruošimo scenai puoselėtojas, būties dienų — meilės, darbo ir aistrų — gausią dalį skyrė jaunamečiam lietuviškam vaidybos tikslui, tautinės scenos kilimui. Ir taip išsiskirstęs, negęstančiu liepsnojimu dar platesniu akimoju įprasmino įvairialytę savo kūrybą.

Poeto dramaturgijoje atskirą vietą užima istorinės kronikos, kur, Toe tiesioginių siekimų, dar buvo dėtos pastangos, kad atpasakojus, išryškinus ir patriotine linkme nukreipus "neišpopuliarintus" Lietuvos istorijos atsitikimus, laikotarpius ir asmenybes (Kazimieras Sapiega, Radvila Perkūnas, Algirdas ir reabilituojamas Jogaila).
Skaityti daugiau...
 
Žinutė PDF Spausdinti El. paštas
• Kun. A. Milukui, kuris išleido apie 180 knygų, atminti leidžiama monografija. Kviečiama visuomenė leidinį paremti aukomis. Sudaryti garbės ir darbo komitetai. Į darbo komitetą įeina: Tėv. dr. Tomas žiūraitis, OP, pirm., prof. dr. Justinas Pikūnas, vicepirm., inž. Vytautas Kutkus sekret., Lidija Mingėlienė kasininkė, rašytoja Alė Rūta ir Matas A. Milukas iždo globėjai, žurn. Vladas  Mingėla  reikalų  vedėjas.

Abu komitetai pasiryžo kun. A. Miluko monografiją išleisti. Visuomenė prašoma šį darbą aukomis paremti. Paaukoję 5 dol. dar prieš knygos išleidimą, gaus tą knygą kietais viršeliais ir vadinsis prenumeratoriais; paaukoję 10 dol ar daugiau, vadinsis rėmėjais; paaukoję 100 dol. ir daugiau — mecenatais, o paaukoję kelis šimtus — garbės mecenatais.
Aukas ir prenumeratas malonėkite siųsti šiuo adresu: L. Mingėla, 153 E. Parkhurst PI., Detroit 3, Michigan.   Tel.   TO.7-0153.

 
100 METŲ DARVINIZMUI PDF Spausdinti El. paštas
Parašė J. Venckus, S. J.   

šiemet sueina šimtas metų darvinizmui, teisingiau pasakius, šimtas metų, kai pasirodė knyga, kuri davė pradžią darvinizmui ir kurioje Charles Darvinas išdėstė ir galutinai suformulavo savo mintis apie naujų augalų ir gyvulių rūšių atsiradimą. Ta knyga vadinasi; "The Origin of Species by Means of Natūrai Sélection: or the Préservation of Favored Races in the Struggle for Life". Apie darvinizmą šiemet daug kalbama ne tik universitetuose ir kolegijose, bet ir šiaipjau suvažiavimuose bei spaudoje. Manau, kad "Aidų" skaitytojams bus įdomu susipažinti su pačiu Darvinu ir su jo mokslu.

Kas buvo Karolis Darvinas (Charles Darwin) ? Nereikia jo sumaišyti su kitais Darvinais, ypatingai su Erazmu Darvinu, taip pat žymiu gamtininku, kuris buvo mūsų Darvino senelis. Karolis Darvinas gimė 1809 m. vasario 12 d., o mirė 1882 m. balandžio 19 d., dvejais metais anksčiau, negu jo didelis priešas Grigalius Mendelis, kuris Darvino teoriją žymiai pakeitė ir labai papildė. Jo tėvas Robertas buvo geras gydytojas Shrewsburyje (Anglijoje). Vieną ypatybę Darvinas turėjo, kad jam niekados — nė jaunam nė senam — netrūko pinigų: jauną aprūpino tėvas, o vėliau — jo turtinga žmona. Jaunas būdamas neturėdamas vargo, nenorėjo mokytis, iioičjo lengvai gyventi. Mokslus ėjo vietoje: vienus metus unitarijonų bažnyčios mokykloje (jo motina buvo unitarijonė), o paskui septynerius metus dr. Butlerio mokykloje. Nei šitos, nei kitų mokyklų Darvinas nemėgo. Tada daug reikėdavo mokytis graikų ir lotynų kalbų, skaityti graikiškai ir lotyniškai parašytas knygas, o Darvinas sakosi savo biografijoje, kad kalboms neturėjęs absoliutiškai nė jokių gabumų. Tada mokykloje gamtos mokslų nedėstė, arba užtekdavo žinoti, ką Aristotelis ir Plinijus paraše, o Darvinui labai rūpėjo rinkti akmeniukus, sliekus, šliužų geldutes, augalus   ir   panašiai.   Vieną   kartą   vaikai bėgiojo po lankas ir po miškelius, kur drugeliai plasnojo ir vabzdžiai ropliojo. Į viena rankutę pagavo vieną vabzdį, į antrą rankutę — kitą. Bet štai dar gražesnis drugelis. Kaip jį paliksi ? Ką daryti ? Su rankute įkišo vabzdį į burną, kad turėtų laisvą rankutę drugeliui. Bet kada vabzdys burnoje paleido labai kartų skystimą, berniukui pasidarė burnytėje labai negardu, tuojau išspjovė jį. Berniukas su savo vyresniu broliuku buvo įsitaisęs tėvo sode laboratoriją, kur darydavo visokius  eksperimentus.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai