Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
9 lapkritis


DĖL KO REIKĖTŲ SUSIMĄSTYTI KULTO MINISTRUI RUGIENIUI PDF Spausdinti El. paštas
Parašė R. Ramelis   
Nuoširdžiai džiaugiamės viskuo, ko lietuviai gali pasiekti net okupacinėmis sąlygomis. Solisto V. Daunoro laimėtas aukščiausias į-vertinimas neseniai įvykusiame Tu-lūzos tarptautiniame dainininkų konkurse 'buvo džiugi žinia, kaip ir ankstesni Lietuvos muzikinių ansamblių sėkmingi pasirodymai užsienyje. Maloniai nuteikia Lietuvos dailininkų kūrybiškas gyvastingumas, siekiant ir šiuolaikinio pažangumo, ir tautinio savitumo. Tarp grožinės literatūros knygų randame ir tokių, kurios tikrai praturtina lietuviškosios kūrybos lobyną. Plačius darbo barus varo kalbininkai lituanistai. Reikšmingų laimėjimų pasiekiama ir kitose neutraliose mokslų šakose, kaip matematikoje ar fizikoje.
Skaityti daugiau...
 
PROF. J. ERETAS 75 METŲ VIRŠŪNĖJ PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Juozas Girnius   
Prof. dr. Juozas Eretas pereitą mėnesį atšventė 75 metų amžiaus sukaktį. Platesniu straipsniu mūsų žurnalas jį paminėjo prieš pen-keris metus (Aidai, 1966 nr. 9, p. 391-395). Kadangi šio žurnalo skaitytojai aplamai yra pastovūs, nėra prasmės kartoti, kas jau rašyta apie prof. J. Eretą. Tačiau jo atveju neužtenka tik tokiu būdu nurodyti į ankstesnį paminė j imą,kaip daugeliu kitų atvejų.

Paprastai jubiliejinėse amžiaus sukaktyse keičiasi tik metų skaičius, o darbai lieka tie patys, anksčiau nudirbti, kartais dar gerokai anksčiau prieš jubiliejų pradžią. Nors ir visiems sukaktuvininkams linkime ilgų metų, nevienam jie vis vien lieka tušti. Gal būt, amžiaus sukaktyse galutinai slypi daugiau liūdesio negu džiaugsmo. Nors švenčiame jas kaip savo šventes, iš tikrųjų jos yra laiko pergalės prieš mus datos.
Skaityti daugiau...
 
DAIL. E. M. BUDRYS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė J.P.   

Mažai lietuvių užsiliko Švedijoje. Mažai apie juos ir žinome. O tačiau yra jų tarpe tokių, kurie verti dėmesio. Toks yra ir dailininkas Budrys.

Eugenijus Mindaugas Budrys gimė 1925 vasario 16 agronomo Igno ir teisininkės Birutės (Tauskai-tės) šeimoje Marijampolėje. Ten pat baigė gimnaziją 1944. Kurį laiką mokėsi skulptūros bei keramikos pas keramiką Vytautą Braz-džių. 1944 rudenį vokiečių prievarta įjungtas į statybos batalioną ir su juo perkeltas šiaurės Norvegi-jon, po 9 dienų vietinių norvegų padedamas žiemos metu pabėgo Š7edijon. čia, gavęs BALFo stipendiją, studijavo tapybą privačioje prof. Isaac Grunewaldo akademijoje 1945-48. Pagilinti meno studijų 1952 ir 1956 keliavo po Skandinavijos krantus, Vokietiją, Olandiją, Belgiją, Prancūziją ir Italiją.
Skaityti daugiau...
 
"AIDUČIŲ" IR ŠALČIŲ LENGVOSIOS MUZIKOS KONCERTAI PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Daiva Matulionyte   
Kiekvienoje meno srityje tenka susidurti su įvertinimo problema: naudoti absoliutų estetinį matą ar bandyti jį lankstyti pagal atskirus atvejus, šis klausimas iškilo man po dviejų Čikagos koncertų: Aidučių ansamblio 5 metų sukakties koncerto "Svajonės" (rugsėjo 18) ir Astros ir Alfredo šalčių koncerto (rugsėjo 19). Jų atliktą muziką tikrai nebūtų galima vertinti pagal klasikinius standartus. Jų muzika yra lengvo pobūdžio, pagrįsta liaudies melodijomis ar dabar sukurta. Tačiau yra geros lengvos muzikos ir yra — muilinės. Muilinė muzika yra ta, kuri paverčia muziką burbulu. Burbulas sprogsta klausytojo ausyse ir palieka sieloje tiktai iškraipytą estetinę žymę. Muilinės muzikos buvo galima rasti abiejuose koncertuose. Aidučių ansamblio koncerte Juozo Strolios ir Vytauto Jančio harmonizuotos bei sukurtos dainos liko grynos, kupinos lietuvio sielos bei gyvenimo. Tačiau Stasio Gai-levičiaus Giedros Gudauskienės ir Salomėjos Čerienės - Mulks dainos nuskambėjo ir dingo kažkur tarp minios girdėtų amorfinių dainų. Kaip besistengtų Aidutės, keisdamos susigrupavimą, drabužius, veidų išraiškas, vis vien negalėtų šių dainų sugrąžinti į mūsų muzikinę atmintį.
Skaityti daugiau...
 
APIE L.B., IŠEIVIŲ PARTIJAS IR KITUS DALYKUS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė A. Gailiušis   
"Naujienose" (nr. 172-174) nežinomas Vyt. Vaičiulis (toliau žymėsiu V. V.) atsiliepė į mano straipsnį, įdėtą "Aidų" žurnale nr. 5. Jo pastabos duoda progos savo mintis daugiau išryškinti.

V. V. iškraipo gyvenimo faktus, klaidina visuomenę. Per 3 atkarpas rašo apie partijų "didybę", o LB niekina. Kodėl?

1. Nors V. V. ginčija partijų puolimus prieš LB, bet savo pastabose kaip tik tai daro: LB politinė veikla "turi būti labai primityvi", "kiša nosį ne į savo daržą", LB sukūrė "tik partijų žmonės" ir kt. Jam ir straipsniai silpni, ir žurnalai, ir redaktoriai blogi, kurie teigiamus atsiliepimus apie LB spausdina. Ar visa tai nėra LB puolimas?
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai