Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
10 gruodis


BERNIUKAS PAS KRISTŲ PRIE EGLAITĖS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė F. M. DOSTOJEVSKIS   
(Iš "Rašytojo dienoraščio" 1876)

1
Vaikai tai keista padermė. Matai juos žmogus ir sapne, ir svajose. Prieš Kalėdas ir Kūčių vakarą vis sutikdavau kokiame gatvikampy vieną berniuką, ne daugiau kaip kokių septynerių metų amžiaus. Buvo baisus speigas, o jis vilkėjo kaip vasarą, tik kaklą gaubė kažkoks senas skuduras — matyt, visgi kas nors jį "globojo". Berniukas vaikščiojo "su rankele"; tai techninis terminas, vadinas — elgetavo. Šį terminą berniukai patys išgalvojo. Tokių kaip jis yra daugybė, jie painiojasi mums po kojom ir žliumbsėdami, gailiais balseliais traukia įkaltą pamoką, bet šis nežliumbė ir nevaitojo, kalbėjo kažkaip nekaltai, be rutinos ir patikliai žvelgė man į akis — reiškia, buvo šio amato naujokas. Mano paklaustas, pasisakė turįs bedarbę ir ligonę seserį; gal tai ir teisybė, bet vėliau aš sužinojau, kad tokių berniukų nė nesuskaičiuosi: juos net per baisiausius šalčius varo eiti "su rankele", o jei nieko nesurenka, tai būna žiauriai mušami. Surinkęs kiek variokų, berniukas grįžta su raudonom, suledėjusiom rankutėm į kokį nors rūsį, kur girtuokliauja skurdžių kompanija, iš tų, kur "sustreikavę fabrike šeštadienio-sekmadienio sąvartoje, grįžta į darbą ne anksčiau kaip trečiadienio vakarą". Tuose rūsiuose drauge su vyrais girtuokliauja jų alkanos, mušamos žmonos, čia pat spygauja jų alkani kūdikiai. Degtinė, nešvara ir paleistuvystė, bet visų svarbiausia — degtinė. Berniukas su surinktais variokais tuoj pat siunčiamas į smuklę, kad dar parneštų degtinės. Dėl juoko jam irgi kartais supila į burną kokią pusę pusbonkio ir džiūgaudami žvengia, kai jis dusdamas parkrinta lyg apalpęs, o visi aplinkui rėkia:
... ir į burną man biaurastį
be pagailos liejo . . .
Skaityti daugiau...
 
Eilėraščiai PDF Spausdinti El. paštas
Parašė MARCELIJUS MARTINAITIS   
RAUDA, ADANT ŽUVUSIO SŪNAUS PIRŠTINĘ

Tai išraudosiu baltą — prie juodo,
Prie žalio pridėsiu raudoną.
Guli kojelės
Prie Kuršo,
Šąla rankelės
Prūsuos.

Iš balto išeis tau kelias,
O iš raudono — rytmečio saulė,
Kad tu matytum,
Kad tu girdėtum,
Kaip saulė eina . . .

Išeis iš žalio — žolė šienauti,
O iš to juodo — pasirašyti
Ant balto kelio,
Ant ilgo laiško,
Ant paukščio sparno.

Tai išraudosiu baltą — prie juodo,
Prie žalio pridėsiu raudoną.
Parneš rankelę
Nuo Prūsų,
Pareis kojelės
Nuo Kuršo.
Skaityti daugiau...
 
RINKIMAI BAŽNYČIOJE? PDF Spausdinti El. paštas
Parašė AUGUSTINAS RUBIKAS   
Bažnytinės demokratijos problema

Bažnyčion veržiasi rinkiminė praktika. Tuo klausimu diskutuojama spaudoje.
A. Maceina knygoje "Bažnyčia ir pasaulis", vertindamas Bažnyčios demokratėjimą, rašo ir rinkimų klausimu. Jis mini Tiubingeno katalikų teologijos fakulteto profesorių reikalavimą vyskupus rinkti ribotam laikui ir sako: "Jau kalbama ir apie klebonų bei vikarų rinkimą bei pašalinimą para-piečių nutarimu. Kai kas ironiškai pastebi, esą tik vieni teologijos profesoriai dar pasilieka nepajudinami . . . Tačiau šie juokdariai irgi tikisi, kad greitai ir teologijos profesoriai, kurie dabar demokratėjimą Bažnyčioje taip aistringai platina bei gina, turėsią po 8-10 tarnybos metų užleisti savo vietas kitiem, kuriuos išrinksianti Dievo Tauta".1

Bet vis dėlto tenka pastebėti, kad šiandien Bažnyčioje nėra rinkimų ne tik ribotam laikui, bet nė ligi gyvos galvos. Popiežius, tiesa, yra renkamas, bet jį renka paties popiežiaus tam reikalui paskirti asmenys — kardinolai. Gi visi kiti ganytojai, vyskupai ir klebonai, ligi šiol nerenkami, o skiriami.
Skaityti daugiau...
 
"PUSINIS" JAUNIMO LIETUVIŠKUMAS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Juozas Girnius   
"Jaunimo darbas ir širdis — lietuvių tautos ateitis". Toks šūkis parinktas kitų metų jaunimo kongresui. Per 1972 metus, PLB paskelbtus jaunimo metais, šį šūkį dažnai girdėsime. Žinoma, nuo mūsų jaunimo priklausys ne visos tautos, o tik išeivijos ateitis. Bet kiek šios lietuviškosios ateities lemta svetur? Atsakymas iš tiesų slypi jaunime.

Nors ir neturint statistinių duomenų, aiškūs yra du faktai. Ir šiandien turime jaunimo, kuris nė kiek nėra mažiau lietuviškas, kaip prieš 25 metus. Tačiau dabar tokio lietuvybėn įaugusio jaunimo teturime saujele. Vis vien ši saujelė liudija, kad ir svetur galima išauklėti lietuvišką jaunimą. Bet nemaža dalis yra taip visiškai nutautę, lyg nebūtų nė neturėję lietuvių tėvų. Dauguma — "pusiniai", kurie graibosi ir lietuviškai, bet stokoja ir lietuviško susipratimo, ir patriotiško nusistatymo. Retkarčiais jie pasimaišo ir lietuviuose — tai ir viskas. Faktiškai nėra didelio skirtumo taip visiškai ir "pusiau" nutautusiųjų. Todėl, nors ir nėra būina nutausti, per laiką nutautimas pasidaro lyg neišvengiamas.
Skaityti daugiau...
 
VLADAS MOTIEKAITIS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Izidorius Vasyliūnas   
Šias eilutes skiriu pagarbiam savo ilgamečio smuiko mokytojo atminimui, apie jo tragišką mirtį sužinojęs iš privataus laiško.

Sekmadienį, spalio 10 rytą jis išvažiavo į San Pedro repeticijai. Iš ten žadėjo vykti į Los Angeles lietuvių parengimą. Namo jam nesu-grįžus, šeima pranešė policijai. Ir tik ketvirtadienį gavo iš policijos žinią, kad jis buvo rastas sekmadienį 11 val negyvas San Pedro uoste, prie jūros kelio. Dingo ir mašina, kuria buvo važiavęs. Oficialus policijos protokolas mirties priežastimi nustatė širdies ataką. Palaidotas spalio 18 Los Angeles Dangaus Karalienės kapinėse. Per pamaldas Šv. Kazimiero lietuvių bažnyčioje buvo pagerbtas muzikas violončelistas sūnus Algimantas, Pittsburgho simfoninio orkestro dalyvis, pagrojo savo tėvo kūrinį "Kryžiai“, smuiku grojo jo vėliausias mokinys A. Draugelis J. Massenet "Meditation"; choras sugiedojo "Iš gilybių aš šaukiuos", R. Draugelytė palydėjo vargonais solistus ir pagrojo fleita.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai