Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
1985 m. 1 sausis-vasaris



MEMORIALINIS LEIDINYS "PETRAS KARUŽA" PDF Spausdinti El. paštas
Gyvenimo tikrovės sausroje netikėtai pražysta romantiški jaunatviškos bičiulystės žiedai. Elegišku liūdesiu, sudėtingu dingusio laikmečio aromatu dvelkia atsiminimas, senos perspektyvos atgijimas, gajus vėl gyvenimas katafalko šešėlyje.

Toks patetiškų alegorijos ir metaforų žiupsnis išgyvenamas skaitytojo, kuris su dėmesiu prieš pusšimtį metų mirusiam poetui, įžengia į poeto epochą, sklaidydamas stambią, estetiškai apipavydalintą memorialinę knygą Petras Karuža.

Šią knygą suredagavo mirusio 1933 metais poeto draugai, mūsų šiuolaikinės literatūros obeliskai Antanas Vaičiulaitis ir Bernardas Brazdžionis. Knygą išleido Petro Karužos brolis Kazys ir jo šeima. Su tipografinio meno blizgesiu memorialinį leidinį atspaude Draugo spaustuvė Chicagoje. Viršelis imponuoja kapo paminklo lakonizmu. Tai įspūdingas memorialinis tomas, užgriebęs kelias aktualybių pozicijas.
Skaityti daugiau...
 
KAS YRA PAGUNDA? PDF Spausdinti El. paštas
Skaitytojų pastabos

Žodis "pagunda" kasdienėje kalboje lengvai suprantamas ir dažnai vartojamas, bet teologijos moksle pagunda buvo ir tebėra sunkiai suprantama sąvoka, nes čia ji iškyla kaip filosofinė problema.

Antanas Maceina savo straipsnyje "Gimtoji kalba liturgijoje" (Aidai, 1984 Nr. 4) nagrinėja pagundą teologine prasme. Čia jis svarsto, kaip neapgalvotai, be jokio reikalo, buvo pakeista Tėve Mūsų maldelėje "Ir nevesk mūsų į pagundą" į naują sakinį "ir neleisk mūsų gundyti". Maceina logiškai įrodinėja šių sakinių skirtumą ir jų prasmę, sakydamas, kad Dievas negali gundyti į pikta — tai esanti nepaneigiama tiesa: "Dievas niekur, ir niekada, ir niekam nėra ir negali būti blogio priežastis ar versmė". Su tuo turime pilnai sutikti, tačiau čia, kaip atrodo, nepakankamai aišku, iš kur pagundos atsiranda. Žinome, kad tarp pagundos ir blogio yra esminis skirtumas, ir dėl to tų dviejų sąvokų gretinti negalima, o pagaliau, kas yra bloga ir gera, nevisada žmogus gali suprasti, nes šios sąvokos ne tik laiko ir kultūros atžvilgiu, bet ir savo esme yra reliatyvios. Teologai įtikinėja, kad į pagundą gali vesti tik velnias, o ne Dievas, bet biblinė tiesa mums nušviečia šį klausimą kiek kitaip, būtent: kad Pats Dievas išaugino rojaus viduryje medelį su viliojančiais vaisiais, pavadino jį gero ir blogo pažinimo medžiu ir uždraudė jo vaisius valgyti. Tai ir buvo pirmoji Dievo padaryta pagunda. Bet ar toji pagunda vedė žmogų į gera ar į bloga, tai čia nėra savaime aišku, — reikia ieškoti ir suprasti, ko Dievas norėjo iš žmogaus.
Skaityti daugiau...
 
ATSIŲSTA PAMINĖTI PDF Spausdinti El. paštas
Vyt. Alantas: GELMIŲ BALSAI. "Dirvos" konkurse premijuotos novelės. Aplankas Danguolės Seputytės - Jurgutienės. Leidinio mecenatas — Amerikos lietuvių tautinė sąjunga. Išleido Vilties Draugijos leidykla (6116 St. Clair Ave., Cleveland, OH 44103). 1984. 236 p. Kaina 10 dol.

Antanas Paškus: ASMUO IR LAISVĖ. (Mūsų dabarties šviesoje, Nr. 2). Išleido ATEITIS (2534 W. 40th St., Chicago, ILL.). 1984. Kaina 5 dol.

Vytautas Rimkus: LIETUVIŲ SUKILIMAS VILNIUJE 1981 m. Iš asmeniškų prisiminimų ir išgyvenimų. Viršelis ir iliustracijos E. Matuko. Išleido NIDA (2 Ladbroke Gardens, London, Wll 2PT, England). 1984. 94 p. Kaina 3 sv. Kietais viršeliais — 4 sv.

RELIGINIS PASAULIO LIETUVIŲ KONGRESAS. Kongreso organizacinio komiteto leidinys. Programa: paskaitų santraukos, sveikinimai, rengėjų ir žymiųjų svečių nuotraukos ir t.t. Nuotraukos Vytauto Maco. Torontas. 1984. 60 p.
Skaityti daugiau...
 
AIDŲ RĖMĖJAI PDF Spausdinti El. paštas
Mecenatai: po 200 dol.: Juozas Vembrė, So. Boston, MA; po 100 dol.: prel. Jonas Kučingis, Los Angeles, CA; P. A. Raulinaitis, Burbank, CA; prel. Jonas Balkūnas, P.A., St. Petersburg Beach, FL; Vyt. Čepėnas, Downers, IL; dr. Adolfas Šležas, Floosmoor, IL; dr. I. Labanauskas, Chicago, IL; Aleksas Plėnys, Mississauga, ONT; dr. J. Uleckas, Toronto, ONT., Canada; Jurgis Jakaitis, Schlieren, Switzerland; dr. Alina Veigel, Freudenstadt, W. Germany; Laima Didžiulis, Bogota, Colombia, So. America, po 60 dol.: dr. J. Sungaila, Toronto, ONT; po 50 dol.: dr. kun. V. Pavalkis, Milpitas, CA; dr. Jurgis Starkus, Santa Monica, CA; dr. S. S. Zmuidzinas, Glendale, CA; kun. V. M. Cukuras, S.T.D., Putnam, CT; Vac. Kuzmickas, Waterbury, CT; Agota Milčienė, Manchester, CT; Stasys Rudys, Newark, DE; Kazimieras Brencius, Regina Jautokaitė, Vytas Jučas, Petras Kasulaitis, Vytas Pelda, Petras Rasutis, Vytautas Saulius, Milda Varekojienė, Chicago, IL; dr. M.A. Vygantas, Winnetka, IL; K. G. Ambrozaitis, MD, kun. Myk. Kirkilas, Beverly Shores, IN; B. Sakalas, Surfside, FL; J. Stašaitis, Brockton, MA; M. E. Eimontas, MD., Cherry Hill, N.J.; J. Vidmantas, Elizabeth, NJ; Daiva R. Bajorūnas, MD, New York City; Nijolė Bražėnas, MD, Sparkill, NY; kun. Ant. Račkauskas, Brooklyn, NY; dr. kun. A. I. Rubšys, Bronx, NY; Marytė R. Šalinskienė, Woodhaven, NY; Ona Vaičienė, Hudson, N.Y.; Tėvai Jėzuitai, Cleveland, OH, A. L. Čepulis, MD, Willoughby Hills, OH; J. Mikonis, Richmond Hts., OH; Ant. Gailiušis, kun. K. Sakalauskas, Philadelphia, Pa.; dr. J. Mališka, QUE; K. Maglickas, Toronto, ONT., Canada; Danutė Baublienė, Villefranche S/Mer, France; po 45 dol.: J. G. Rėklaitis, West Lafayette, IN; Vyt. Rastonis, E. Sandwich, MA; po 40 dol.: dr. Milda Budrys, Longboat Key, FL; Vacys Urbonas, St. Petersburg Beach, FL; V. D. Kleiza, J. Litvinas, P. Norvilas, Chicago, IL; dr. kun. Ig. Urbonas, Gary, IN; Snieguolė Jurskytė, Philadelphia, PA; Vikt. Šilėnas, Erie, PA; Domas Jurkus, Vernun, QUE; Albinas Kantvydas, Weston, ONT; P. Sidaras, Toronto, ONT., Canada; po 35 dol.: Ona Norvilienė, Monroe, MI; Aldona Bač-kaitienė, Great Falls, VA; Vitas Kazlauskas, Chicago, IL.
Skaityti daugiau...
 
VIRŠELIAI PDF Spausdinti El. paštas

 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai