Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
1985 m. 5 rugsėjis-spalis



AMERIKIEČIŲ SOCIOLOGINĖ STUDIJA APIE LIETUVOS KATALIKŲ PERSEKIOJIMĄ PDF Spausdinti El. paštas
"Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikos" dėka tikinčiųjų persekiojimas ir jų kova už savo teises jau linksniuojami pasaulio spaudoje ir tarptautinėse organizacijose. Dabar šia tema pradeda domėtis ir užsienio universitetai. Būdingas tokio dėmesio pavyzdys yra Amerikoje anglų kalba leidžiamame The Journal of Baltic Studies. Pabaltijo studijų žurnale 1984 m. pavasario numeryje išspausdintas straipsnis "Religinių incidentų statistika tarybinės Lietuvos mokyklose".

Straipsnio autoriai, David Kinsella ir estas Rein Taagepera, dėsto Kalifornijos universitete. Į lietuvių katalikų patirtį jie žvelgia pro šaltą ir objektyvią sociologinę prizmę. Savo šaltiniu jie pasirinko Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kroniką, kuri, pasiekusi Vakarus, bematant išverčiama į anglų ir kitas kalbas. Autoriams imponuoja "Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikoje" spausdinamos faktinės medžiagos gausybė: išsamūs incidentų aprašymai. Jie primena, kad sovietinė valdžia šios informacijos tiesiogiai nepaneigė — jai sunku duoti atkirtį, nes ji nenori prisipažinti, kad tokie šaltiniai iš viso egzistuoja. Tačiau amerikiečių sociologai mano, kad jei "Kronikoje" tikrai pasirodytų grubių tikrovės iškraipymų — išgalvotų įvykių, išpūstų gandų — valdžia būtų bematant į juos reagavusi.
Skaityti daugiau...
 
MŪSŲ BUITYJE PDF Spausdinti El. paštas
—    JAV Lietuvių Bendruomenės valdybos pirmininku trejiems metams išrinktas Algimantas Gečys. Rinkimai vyko LB Tarybos sesijoje rugsėjo 21-22 d. Detroite. Prieš rinkimus susitarta, kad pirmojoj šio trimečio pusėje vadovaus Algimantas Gečys, o antrojoje — Vytautas Volertas. Toje pačioje sesijoje XI tarybos pirmininku išrinktas Algis Rugienius, nariais — Zina Dresliūtė, Alfonsas Dzikas, Dalia Kavaliūnaitė ir Vaiva Vėbraitė-Gust. Kultūros Tarybai vadovauti perrinkta Ingrida Bublienė.

—    Pasaulio Lietuvių Bendruomenės valdyba ir Pasaulio Lietuvių Bendruomenės Fondo taryba šiuos metus yra paskelbusi Lituanistikos katedros metais. Tuo norima susilaukti gyve s nio visuomenės dėmesio katedrai, kuriai ji dar turi suaukoti 240,000 dol. Aukoms rinkti atsišaukime Bendruomenės vadovybė rašo: "Lėšoms telkti yra sudaryti ir jau veikia komitetai JAV, Kanadoje, Australijoje, Anglijoje, Kolumbijoje, Šveicarijoje ir V. Vokietijoje. Pažadėtą Illinois universitetui 600,000 dol. sumą įmokėjus ir Lituanistikos katedros steigimo darbą baigus, PLB valdyba tarsis su JAV Lietuvių Bendruomene dėl tolimesnės katedros globos".
Skaityti daugiau...
 
LIETUVOS DVASINIAI BRUOŽAI CZESLAWO MILOSZO "ULRO ŠALYJE" PDF Spausdinti El. paštas

Czeslavv Milosz: THE LAND OF ULRO. New York, 1984. Išleido Farrar, Straus, Giroux.

Česlovo Milošo nauja knyga "Ulro šalis" gvildena Vakarų civilizacijos krizę ir nagrinėja didžiuosius rašytojus, pasipriešinusius proto ir mokslo "sudievinimui". Pasak jo, Europos civilizacijos nuosmukis prasidėjo 18 šimtmetyje, kai, Apšvietos amžiuje įsigalėjęs mokslo ir proto kultas, sugriovė sandarą tarp žmogaus vidaus ir išorinio pasaulio. Žmogaus vidus sunyko, išsiskyrė dvasinės ir pasaulietinės vertybės. Dabar, rašo Milošas, žiojasi plyšys tarp šaltų ir žmogiškoms vertybėms abejingų mokslinių dėsnių ir žmogaus vidaus pasaulio.

Pavadinimą savo knygai Milošas paėmė iš anglų romantinio poeto VVilliamo Blake'o mitologinės sistemos. "Ulro šalis" Blake'o raštuose yra patsai žemiausias iš keturių proto gamtovaizdžių, kur asmenį valdo sauvalė ir kur jis nieko nebeįžvelgia už savo siauro savanaudiško ratelio. Toje šalyje asmuo paverstas skaitline, jo protas ir širdis suskilę, mokslas ir protas virto naujais dievais.

Ar "Ulro šalis" tiktai vaizduotės padarinys? Ne, rašo Milošas: "Mes ją patys patyrėme. Nuo 18 šimtmečio kažkas, kokiu vardu mes tai bevadintume, plečiasi, šakojasi, tvirtėja". Milošo knygos herojai tie žmonės, kurie ieško išeities iš tos "nevaisingos žemės". Tai tie, kurie atsisakė pasiduoti "luošinančiam" tikėjimo ir proto išsiskyrimui — švedų mistikas Swedenborg'as, anglų poetas VVilliamas Blake, vokiečių klasikas Goethe. Ir taip pat tie, kurie nepasitenkino mokslo "objektyviomis tiesomis" ir pasirinko subjektyvią tiesą* arba, Milošo žodžiais, žmonės "einantys į žinojimą apreiškimo keliu — Adomas Mickevičius, Dostojevskis, Oskaras Liubičas Milašius. Prie šių "didvyrių" jungiasi ir Albertas Einšteinas, autoriui "mokslo šventasis", savo reliatyvumo teorija išlaisvinęs mokslą nuo Newtono mechaniškų dėsnių.
Skaityti daugiau...
 
MACKUI SUGRĮŽUS PDF Spausdinti El. paštas
Algimantas Mackus po antros savo poezijos knygos "Jo yra žemė" sukrėtė lietuviškąjį pasaulį. Dvidešimt metų po Mackaus mirties jo vardu pavadinta leidykla išleido knygą su ta antrąja ir dviem kitomis jo knygomis: "Neornamentuotos kalbos generacija ir augintiniai" ir "Chapel B". Knyga "Augintinių žemė" graži, rūpestingai, su meile paruošta (Chicaga: Algimanto Mackaus Knygų leidimo fondas, 1984, 191 p., kaina $15; Prano Lapės iliustruota; įvadas R. Šilbajorio). Vienintelis tokios įspūdingos knygos trūkumas — nepakankamai pataisyta kalba ir sintaksė: klaidų yra ir leidyklos pastabose, ir įvade, ir pačioje poezijoje. Iliustracijos vaizdžios, poeziją papildančios, išryškinančios temas, nuotaikas. Skaitytojas ir vėl bus sukrėstas, o skaitytojų turėtų būti daug, nes šią knygą visi turėtų įsigyti.

R. Šilbajorio įvadas naujas, įdomus. Pritaikydamas modernesnį literatūros kritikos metodą, Šilbajoris sugriauna Mackaus tekstą, išnagrinėja jo ryšius su kitais žodiniais kūriniais bei kalbos tradicijomis ir jį vėl atstato. Įvadas vertas tų pastangų, kurių reikės jam suprasti: sakiniai, nors skambūs, ilgi ir sudėtingi, netikslios skyrybos apsunkinami (ypač per daug kablelių), netinkamais žodžiais (pvz., "kaipo", "faktorių", "sulyginti" ir veiksmažodiniai daiktavardžiai) keblūs ir metaforomis neaiškūs.

Įvadas prasideda bendrybe: — "Mūsų poezija paženklinta susimąstymu" (p. 9), — tinkančia poezijai kaip tokiai ir todėl jokios dalies neženklinančiai. Jis baigiasi aliuzija į Šventą Raštą*: "Bet jo vienatvė, kaip ir jo kūryba, nėra hermetiška; hermetiškas Mackus tik tiems, kas [kurie] turi akis ir nemato, turi ausis ir negirdi" (p. 14). Tarp tų dviejų teiginių parodoma, kaip Mackaus poezija "veikia" ir paveikia. Šitokio nagrinėjimo vertas kiekvienas didis rašytojas, ir metodas gali būti pritaikomas kiekvienam svarbiam veikalui. Bet čia jis itin tinkamas ir našus: Mackaus poezija pilna aliuzijų, pasąmoninės komunikacijos, tirštų vaizdų, ir todėl kaip tik ją galima atverti, tokiu būdu nušviesti.
Skaityti daugiau...
 
KNYGA APIE NUOSTABŲ SESERIJOS PASAULĮ PDF Spausdinti El. paštas
Yra pasaulyje tik jaunystė, ir namai. Vyt. Mačernis

"Stebuklinga patvorių žolė". (Vilnius, Vaga, 1981) yra pirmoji poetės Vidmantės Jasukaitytės prozos knyga. Tačiau ji nustebina savo šventdieniškumu ir brandumu. Nebūtų baugu tvirtinti, kad savo tono, vizijos ir braižo išskirtinumu jinai yra vienu brandžiausių prozos veikalų, pasirodžiusių per paskutinį penkmetį Lietuvoj. Iš tiesų toj nepilnų 200 puslapių knygelėj, lengvutėj ir šiltoj, kaip pūkinė antklodė, nestinga staigmenų. Tarsi ja atsivertų visiškai naujas puslapis tenykštėj prozos raidoje. Pirmuoju nelauktu dalyku yra tai, kad veikale nėra agitacinio, propagandinio kamšalo ir nuvalkiotų, trafaretinių personažų bei situacijų. Gal dalinai todėl, kad siužetine medžiaga yra praeities pasaulis, tolimi įvykiai. Antruoju nelauktumu kaip tik ir būtu tai, kad autorės žvilgis į tą praeitį vėlgi nekoreguotas, individualus, savitas. Ne tik kad autorė, apdovanota stipria vaizduotės galia, nenuslysta į romantizavimo ir sentimentalizmo lieknus, jos piešiamose vinjetėse jaučiamas įžvelgimas istorinėj tikrovėj dalykų, kurie nebuvo pastebėti, ar labiau išryškinti kitų mūsų prozininkų. Jos personažai gyvi, spalvingi. Slėpiningi, bet ne teatrališki. Iš viso, teksto raštavime stebina nuosaikus romantinių ir realistinių spalvų dozavimas. Tasai saikingumas, intuityvi nuovoka, kur nenuslysti, kiek kam skirtina erdvės pasakojime, ir yra išskirtina V. Jasukaitytės talento žymė. Nenuostabu, jei jinai primena tuos prie vandens užaugusius vaikus, kuriems upė ar ežeras neturi jokių paslapčių, kurie iš paviršiaus spalvos, kvapo, purslų, vėjo krypties, atspėja pernakt atsiradusius duburius ir kurie laisvai keičia kvėpavimo ritmą, žinodami iki kur, kokiu stilium, tą dieną gali nuplaukti. Tą alsavimo ritmiką skaitytojas bematant pastebi rašytojos stiliuje. Jos sudėtinguose, nors visad dailiai nusrūvančiuos, melodingo žodžio sakiniuose. Vienok ne monotoniškuose.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai