Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
1 nr.



NAUJA KOSTO OSTRAUSKO PJESĖ PDF Spausdinti El. paštas
Eloiza ir Abelardas — legenda pavirtusi XII-jo šimtmečio pora, viena didžiųjų meilės istorijų — labai domino XIX ir XX šimtmečio dramaturgus. Į jų procesiją dabar įsirikiuoja ir Kostas Ostrauskas savo naujausia drama.

Šią tragišką meilę dramaturgai gali laisvai interpretuoti, nes istorikai abejoja visų šaltinių, įskaitant ir Abelardo autobiografinę "Nelaimių istoriją", autentiškumu. Ostrauskas pasirenka įdomią perspektyvą, įvesdamas istorijoj pėdsako nepalikusį Abelardo ir Eloizos tragiškos meilės vaisių — jų sūnų Astrolabą. įvykius matome jo akimis, išgyvename visa jo giliai sužeista siela. Astrolabas, dramaturgo "antrasis aš", Ostrauskui giminingu ironišku, kartais cinišku, ir jautriu balsu atkuria savo tėvo tragediją. Poetinė tiesa jam svarbesnė už istoriją: "Nežinia", sako jis. "O šitaip dra-matiškiau".

Astrolabas nėra objektyvus stebėtojas. Jis piktinasi savo motinai padaryta neteisybe, iš XX amžiaus perspektyvos stebisi jos nuolankumu, karčiais žodžiais čaižo savo tėvo melus ir filosofiškus išsisukinėjimus. "Ar tai pokalbis?" — klausia jis. "Ar galima daugiau nesusikalbėti?" Galiausiai jam begaliniai pagailsta abiejų: "O tėve, mano tėve... Ak motin, mano motin...", suaimanuoja jis pirmo veiksmo pabaigoje.
Skaityti daugiau...
 
"PASKUTINIS PABUČAVIMAS" — TIESUS PUIKYTĖS - BALVOČIENĖS ŽVILGSNIS PDF Spausdinti El. paštas
Zefirinos Puikytės-Balvočienės eilėraščių knyga "Paskutinis pabučiavimas" (išleista Los Angeles 1987 metais, iliustruota dail. Ilonos Brazdžionienės-Kerr; atspausta "Draugo" spaustuvėj; 61 psl., kaina $5) padalinta į tris skyrius: "Su tavim be tavęs" paradoksiškai išreiškia artimo žmogaus tolumą; "Pro tavo ašaras" primena motinos, kuriai knyga dedikuota, artumą; "Pro debesų tamsėjančią slinktį" sukuria įvairių pergyvenimų vaizdus.

Paviršutiniškai pažvelgus, knyga atrodo trafaretinė: pavadinimas primena kitus veikalus, akį blaško gausybė brūkšnių ir šauktukų. Tačiau įsiskaičius, išryškėja eilėraščių turtas: nemeluotai parodyta kaip komplikuota ir kaip skaudu susirišti su mylimu asmeniu ir nuo jos ar jo atsipalaiduoti. Motinai mirus, pavyzdžiui, ilgėdamiesi liūdime, bet tuo pačiu guodžiamės jos amžinu atilsiu. Puikytė - Balvočienė čia, kaip ir kituose eilėraščiuose, atsisako paguodos:

Mama   
ar ir ramiam poilsy kapo,
vis dar eini kalvarijas savo?! —
("Fragmentas" 34)

Skaityti daugiau...
 
ATVIRAS LAIŠKAS AIDŲ REDAKCIJAI PDF Spausdinti El. paštas
Labai nustebau paskaitęs dr. Mirgos Girniuvienės straipsnelį paskutiniame Aidų numeryje, pavadintą "Dar apie žmogų be Dievo". Ne dėl to, kad ji tame straipsnelyje bando aiškinti, kaip dr. J. Girnius supranta ateizmo ir amoralumo ar moralės santykių klausimą, net ir ne dėl to, kad ji laiko jo veikalą apie Žmogų be Dievo "svarbiausia ir įdomiausia knyga šiuo klausimu parašyta lietuvių filosofijos istorijoje". Jos valia taip tikėti ir bandyti kitus tuo įtikinti.

Nustebau tik dėl to, kad ji savo straipsnio pradžioje, paaimanavusi dėl intelektualinio nuosmukio, ima cituoti mane ne iš Metmenų 53 knygos, kur buvo atspausdintas platokas mano straipsnis apie žmogų be Dievo, bet iš Akiračių, kaip ji sako, "apžvalginio straipsnelio", nors tokio straipsnelio tame Akiračių numeryje nėra, o tėra tik bendra spaudos apžvalga, kurioje cituojamas ir mano straipsnis. Dar blogiau. Dr. M. Girniuvienė rašo (ar cituoja?): "Trumpa čia (kur?) skundžiasi, kad dr. J. Girnius, panašiai kaip kun. Petras (knygos Naktis autorius) sumala ateizmą ir nemoralumą". Apie jokį nei kun. Petro, nei dr. J. Girniaus ateizmo ir nemoralumo malimą nei aš savo straipsnyje Metmenyse, nei Akiračių apžvalgininkas nekalba. Nei aš, nei Akiračiai nei prieraše, nei niekur kitur ne "įtaigauja, jog dr. Girnius taip pat sumala teizmą su moralumu". Nežinau iš viso, kaip galima sumalti teizmą su moralumu ir kas iš tokio keisto malinio pasidarytų? Tai galėtų paaiškinti tik pati dr. M. Girniuvienė.
Skaityti daugiau...
 
AUKOS AIDŲ ATSARGOS FONDUI PDF Spausdinti El. paštas
2000 dol. — Antanas Mažiulis, So. Boston, MA.; 1500 dol. — Dievo Motinos parapija Clevelande per kleboną kun. Gediminą Kijauską, S.J.; po 100 dol. — vysk. Antanas Deksnys, Roma; Romas ir Audronė Misiūnai, Niujorkas; dr. J. Sungaila, Toronto, Ont.; kun. Alf. Petraitis, Putnam, CT; Algis Raulinaitis, Burbank, Cal.; po 60 dol. — Vera Daugėlienė, Vašingtonas, D.C; po 50 dol. — Danutė Baublienė, Prancūzija; kun. D. Kenstavčius, Vokietija; kun. Antanas Rubšys, Niujorkas; dr. S. Bačkaitis, Great Falls, VA; dr. Pr. Bagdas, Douglaston, NY; Pr. Joga, Acron, OH; Anatolijus Kairys, Čikaga; J. Mikonis, Richmond Hts, OH; Petras Kasulaitis, Čikaga; A. Plėnys, Mississauga, Ont.; prel. V. Balčiūnas, Putnam, CT; Jurgis Starkus, Santa Monica, Cal.; po 40 dol. — Regina Siniūtė-Ayre, Niujorkas; kun. J. Grabys, Watervliet, NY; 30 dol. — Algis Vedeckas, Massapequa, NY; 20 dol. — Juozas Naikelis, Omaha, NE; 15 dol. — Donatas Šatas, Warwick, RI; 12 dol. — A. Juška Brooklyn, NY; po 10 dol. — J. Adomaitis, Frescott, AZ, Ona Norvilienė, Monroe, MI; 5 dol. — Thomas Jennings, Berlin. Ct.
Skaityti daugiau...
 
VIRŠELIAI PDF Spausdinti El. paštas
altalt
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai