Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
5 geguze


ATSIŲSTA PAMINĖTI PDF Spausdinti El. paštas
Julija Švabaitė-Gylienė: SEPTYNI SAULĖS PATEKĖJIMAI. Eilėraščiai. Viršelis ir vinjetės D. Stončiūtės. "Ateities laidykla, Chicago, 1874. 80 psl., kaina 3.50 dol. Užsisakymui adresas: Ateities Leidykla, c/o Mrs. M. Bajoriūnienė, 1"6S9 Goldwin Dr., Southfield, Mich. čeįšž.

Aloyzas Baronas: ŠILKO TINKLAI. Pasakojimai. "Ateities" leidykla, Chicago 1974. 128 psl., 5,50 4.50 dol. Užsisakymui adresas nurodytas prie ankstesnės knygos.

Česlovas Valdemaras Obcarskas: LAIKAI NEŠA ŽMONES. Eilėraščiai. Viršelis ir vinjetės F. Ramonio. Išleido žurnalas "Šaltinis", Nottingham (Anglija) 1974. 103 psl., 3 dol.

Jose Eustasio Rivera: AMAZONĖS DŽIUNGLĖSE. Romanas. Išvertė P. Gaučys. Aplankas A. Korsakaitės-Sutkuvienės. Lietuviškos Knygos Klubas, Chicago 1974 356 psl., 6 dol.
Skaityti daugiau...
 
Viršeliai PDF Spausdinti El. paštas
 
MARKSISTINIS PROMETĖJAS IR PSICHOLOGINIS HEDONISTAS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė ANTANAS PAŠKUS   
Dabarties žmogaus dilemos (2)

MARKSISTINIS PROMETĖJAS
Sakoma, kad graikų mitologijos titanas pavogęs iš dangaus ugnį ir padovanojęs ją žmonėms — pasidaręs jų geradariu. Nepalaužiama valia jis priešinęsis Zeusui ir taip tapęs simboliu kovos su smurto viešpatavimu. Karolis Marksas taipogi laikė save prometėjišku herojumi, pasiryžusiu verčiau likti prirakintam prie uolos negu tapti Zeuso vergu, gyventi laisvėje be Dievo nei priespaudoje su Dievu. Mat, ir jis, kaip mitologinis Prometėjas, atvėręs kelią į naują autentišką žmogiškumą. To autentiško žmogaus veidas spindėsiąs vidine harmonija, broliškumu artimui, būsiąs laisvas nuo medžiaginio skurdo ir socialinės priespaudos. Komunistinės visuomenės šilumoje ištirpsią egoistinio savanaudiškumo ledai. Individo rūpesčiai tapsią bendruomenės rūpesčiais ir bendruomenės interesai — individo interesais. Toks pilnutinis, socialistinis žmogus prarasiąs savo egotistinę prigimtį taip, kad "kitų žmonių pojūčiai ir džiaugsmai taps mano paties džiaugsmais"7.

Šitokio žmogaus gimimui, Markso supratimu, reikalinga dviejų sąlygų: gamybos priemonių išplėšimo iš privačių rankų ir Dievo iš žmonių širdžių, t.y. privatinės nuosavybės ir religijos pašalinimo. Pirmoji sąlyga panaikinsianti skurdą ir išnaudojimą; antroji — sugrąžinsianti žmogui savarankiškumą ir kovingumą. Religija nepanaikina skurdo, bet lyg opiumas apsvaigina skriaudžiamąjį. Kaip narkotikas gali išsigelbėti, tik nusisukęs nuo svaigalų, taip gerovę esą tegalima pasiekti, tik atsikračius religijos sukurtos iliuzinės laimės. Kaip opiumas, taip ir tikėjimas esąs žmogui kenksmingas, nes paverčiąs jį inertiška, bevale būtybe, pasiduodančia dangaus direktyvoms. Užtat, Markso įsitikinimu, autentiško žmogaus siluetas tegalįs pasirodyti tik ant religijos griuvėsių8. Tokia klaidinga Dievo ir laisvo žmogaus alternatyva tikėjo ne vienas XIX a. šviesuolis Rytuose ir Vakaruose. Ne vienas ją išpažįsta ir šiandie. Jų nuomone, pats žmogus kuriąs istoriją ir formuojąs patį save. Jei jis tiki į išganymą, tai tik tokį, kurį galima pasiekti istorijoje, paties žmogaus pastangomis, be pašalinės (Dievo) pagalbos.
Skaityti daugiau...
 
TURINYS PDF Spausdinti El. paštas
V. Rimšelis, MIC — Po 700 metų šv. Tomo Akviniečio minties srovėje ................. 185
M. Bavarskas — Eilėraščiai ....................................................................................... 193
A. Paškus — Marksistinis prometėjas ir psichologinis hedonistas ........................... 194
P. Rėklaitis — Likimo pakirstas talentas — Aleksandras Pilsudskis ...................... 202
L. Dargis — Sovietinė statistika ir tikrovė ................................................................. 207
P. Melnikas — Lesintojas ir karvelis (pasakojimas) ................................................. 217
Z. Tenisonaitė — Eilėraščiai ........................................................................................ 218

IŠ MINTIES IR GYVENIMO
J. Balčiūnas — Bažnyčia Lietuvoje ............................................................................. 220
VI. Jakubėnas — "Kaukių balius" ............................................................................. 222
V. Vizgirda — V. Igno pusamžis .................................................................................. 223
V. Maciūnas — Jaunimo sąjungos užmojai ................................................................ 225
A.S. Dr. B. Spock galėjo suklysti ................................................................................ 226

KNYGOS
J. Girnius — Encyclopedia Lituanica pusiaukelėj ....................................................... 227
P. Jonikas — Geras lituanistinis įnašas (Lituanistikos Darbai III) ........................... 230
V. Kulbokas — M. M. Slavėnienės tėvynės ilgesio poezija ...................................... 231

Viršelio 1 psl. — V. Ignas: Rūpintojėlis (19"x30", lino raižinys, 1970), 4 psl. — V. Ignas: Mergaitė (11 l/2"x30", medžio raižinys, 1963)
Šis numeris iliustruotas V. Igno kūrinių nuotraukomis, kurias darė Vytautas Maželis, išskyrus zodiako ciklo raižinius. Be to, Al. Pilsudskio portretas ir trys jo paveikslai, šv. Tomo Akviniečio atvaizdas ir rankraščio pavyzdys, V. Igno atvaizdas, Amerikos Lietuvių Jaunimo Sąjungos valdyba
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai