Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
7 rugsejis


J. GLIAUDOS NOVELĖS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Vladas Šaltmiras   
Produktyvusis Jurgis Gliaudą, daugiausia besireiškiantis romanais, paskelbė ir smulkiosios prozos knygą Taikos rytas (išleido Nida Londone, 1972, 229 psl.) — novelių rinkinį, Gliaudą žino, kas yra novelė. Jo gerosios novelės parašytos klasikiniu principu, jei sutiktume, kad novelės apogėjumi būtų Maupassant'o kū riniai. Gliaudos fabula yra kompaktinė, — lakoniška ekspozicija, dramatiniu turiniu ir aiškiu sprendimu. Jis nenukrypsta ir nenutolsta nuo pagrindinės idėjos. Ne tik nenutolsta, bet ir puikiai išmano apie pasakojimo ritmą. Kaip gero dailininko, jo brūkšniavimas yra užtikrintas ir ryškus. Jis kiek primena O. Kokosch-ką, kurio paveikslai pradžioje pasirodo truputį murzini, bet tuoj pastebi, kaip drąsiai, ritmingai ir užtikrintai jis klosto dažus, trauko nervingas linijas per drobę ir, nežiūrint viso impulsyvumo, į savo paveikslus neįtapo nieko atsitiktinio. Šitaip norėtųsi pasisakyti ir apie vykusias Gliau-dos noveles. Nerasime pas Gliaudą "psichologijos", kurios recenzentai kartais ieško literatūriniame kūrinyje. Grožinė literatūra su psichologija neturi nieko bendro, nebent aprašinėtų pačią psichologiją. Ne atsitiktinai (ir ne iš kuklumo) tvirtino Dostojevskis nesąs psichologu.
Skaityti daugiau...
 
O. MIKAILAITĖS PASAKOS VAIKAMS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Mirga G.   
Šias metais pasirodė Pupučio pasauliukas, Onos' Mikailaitės pasakų rinkinys nuo trijų iki aštuonerių metų vaikams. Piešiniai — pačios autorės. Išleido Nekaltai Pradėtosios Marijos seserys, Putnam, Conn. 1974. Didelio formato, 95 psl.
Kiekvienas lietuviukas turėtų susipažinti su peliuko Pupučio nuotykiais: jie juokingi, užintriguojantys ir tuo pačiu pamokomi.

Puputis įkrenta į rašalinę, grįžta išsigandęs namo ir bando įtikinti Mamą, kad tai jis — Puputis. Vaikai juokiasi. Vėl — Pupučio uodega sutinusi, skauda. O Puputis skundžiasi Mamai, kad tai sloga. Vaikams tai labai juokinga. Puputis susipažįsta su margais rudens lapais ir džiaugiasi, kad gal ir jis rudenį paraudonuos. Šitokie Pupučio išvedžiojimai verčia vaikus juoktis. Jie jaučia, kad jų draugas kaip ir jie — dar daug iš Mamos gali išmokti. Tačiau tuo pačiu mato, kad jie patys už tą draugą gudresni. Ir tai yra smagu.
Skaityti daugiau...
 
ATSIŲSTA PAMINĖTI PDF Spausdinti El. paštas
LIETUVOS KATALIKŲ BAŽNYČIOS KRONIKA. Pogrindžio leidinys. Nr. 1, 2, 3. 4. 5, 6, 7; 1972-1973. Chicago 1974. Išleido L.K. Religinės Šalpos Rėmėjai, finansavo prel. J.A. Karalius. 336 psl., minkštais viršeliais kaina $2.50, kietais — $3.50. Užsisakyti adresas: L.K. Religinės Šalpos Rėmėjų Vyr. VAldyba, 6825 So. Talman Ave., Chicago, 111. 60629.

Jurgis Gimbutas ir Juozas V. Danys: STEPONAS KOLUPAILA. Akademinės Skautijos LEidykla, Chicago 1974. 461 psl.. kaina 12 dol.

Vincentas Liulevičius (red.): LIETUVIŲ TAUTOS IR VALSTYBĖS ISTORIJA. Primoji dalis. Vadovėlis lituanistinių mokyklų IX skyriui arba V klasei. JAV LB Švietimo Taryba, Chicago 1974. 200 psl.. kaina 5 dol.
Pranas Naujokaitis: LIETUVIŲ LITERATŪROS ISTORIJA. I tomas (nuo Mažvydo iki Maironio). JAV LB Kultūros Fondas, Brooklyn, N.Y., 1973 (iš tiesų 1974), 606 psl., kaina 10 dol.

Anatolijus Kairys: KARŪNA. Iš Mindaugo epochos trilogija — poema. Leidykla Dialogas, Chicago 1974. 318 psl., kaina S6.50.

Vytautas Bagdanavičius: INDIJOS RELIGINĖ IŠMINTIS. Upanišadų studijos. Atspaudas iš "Draugo" 1969.XII.1 — 1970.1.27. 44 puslapiai po tris skiltis, be to. pridėta turinys ir dab Vų bei vardų rodyklė.
Kazimieras Barauskas: PRISIKĖLIMO ŽMONĖS. Chicago 1974. 223 psl., kaina 4 dol.
Skaityti daugiau...
 
Viršeliai PDF Spausdinti El. paštas
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai