Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
3 kovas


Mūsų buityje PDF Spausdinti El. paštas
— Stasiui Santvarui kovo 4 Los Angeles, Cal., balsų dauguma paskirta LRD 1,000 dol. premija už poezijos knygą "Rubaja-tai". Vertinimo komisiją sudarė' Pranas Visvydas, pirm., Alė Rūta, sekr., Bernardas Brazdžionis, Bronys Raila, dr. Elena Tumienė. Premijos mecenatas — Lietuvių Fondas.
— Vasario 16-oji JAV Atstovų rūmuose paminėta vasario 15, senate — vasario 21. Atstovų rūmuose minėjimui vadovavo kongreso atstovas iš Illinois Frank Annunzio, savo kalboje apibūdindamas Lietuvos praeitį ir okupacinę tragediją. Po jo mums palankų žodį tarė 48 kongreso atstovai. Minėjimu domėjosi spaudos bei radijo korespondentai. Senate Lietuvos nepriklausomybės minėjimą nuoširdžia kalba pradėjo sen. Charles Percy. maldą atkalbėjo kun. dr. Tomas Žiūraitis, O.P.
Skaityti daugiau...
 
DANGUOLĖS SADŪNAITĖS "BALTAS IEVOS MEDIS" PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Ilona Gražytė-Maziliauskienė   
Rašytojų draugijos premijuota 1977 metų knyga

Atsitinka kartais, kad, prieš pradedant rašyti apie poezijos rinkinį, reikia pagalvoti apie dvi dideles tiesas: pirmoji liečia visą kūrybą, antroji — ypač poeziją. Pirmoji — tai tiesa, kad visa kūryba yra vienos ar kitos rūšies komunikacijos ilgesys. .Ar tai būtų žodžiai, dažai paveikslui, akmuo skulptūrai, gaidos muzikai, niekas nekuria tuštumoje. Kažkur, minties, jausmo, vaizduotės dimensijose, turi susitikti kūrėjas ir skaitytojo, klausytojo, žiūrovo vidinis pasaulis. Poezija gali būti tūkstančio žodžių epas ar septyniolikos skiemenų haiku, bet ji ieško aido skaitytojo pasąmonėje.

Antroji tiesa — tai, kad poezija yra pagrinde įvaizdis. Apie tai kalbėjo lyrikas Horacijus prieš du tūkstančius metų — "Ut pictura, poe-sis", taip sakė jis, ir tai liko esminė tiesa. Poeto instrumentas yra žodis, jo žavingumas yra tai, kad žodžiai gyvena daugiau negu viename pasaulyje. Jie yra minties ir jausmo ženklai, bet daugiau negu kiti ženklai pasaulyje jie nukreipia žmogų į įvairias puses ir funkcionuoja daugiau negu vienoje dimensijoje. Šiandieną poezijoje nėra vienos formos, kuri predominuotų, būtų pripažinta klasiška, visų kritikų palaiminta. Poetas turi laisvę pasirinkti formą, kuri arčiausia jo temperamentui. Tačiau įvaizdis turi išlikti. Kitaip lieka tik bejausmis žaidimas žodžiais. Joks poetas negali įtikinti skaitytojo, kad jis jaučia taip giliai ir taip daug, jog negali to žodžiais išreikšti. Skaitytojas bendrauja su poetu, jis negali jo vietoje sukurti eilėraščio.
Skaityti daugiau...
 
TANKŪS DEBESYS, MAŽOS PROPERŠOS (Petro Melniko "Debesys ir properšos") PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Viktoras Mariūnas   
PETRAS MELNIKAS: Debesys ir properšos. Lietuviškos Knygos Klubo leidinys, 1977 m. 292 psl. Kaina 6 dol.
"Debesys ir properšos" yra dviejų dalių vienos tematikos proza. Bet tituliniame puslapyje nepažymėta, kad tai romanas. Tik greičiausiai čia bus praslydusi klaida, nes prie kokio kito žanro šią knygą priskir-tum, jei ne prie romano?

Apie šį pirmąjį Petro Melniko romaną iki šiol atsiliepimų vos vienas kitas. Išsamiausią recenziją davė t. alga ("Nepasiteisinusios viltys, Petro Melniko beletristinis debiutas", Akiračiai, 1977 m. rugsėjo mėn., Nr. 8). t. algos (Antanaičio) vertinimas skaudžiai nepalankus, bet dalykiškas. Tik nemanyčiau, kad jam reikėjo ieškoti paralelės tarp romano pirmojo personažo ir paties autoriaus. Juo labiau, kad radinys neigiamas ir autorių įžeidžiantis. Gali būti, kad Petro Melniko romane "Debesys ir properšos" yra autobiografinių detalių, bet nėra reikalo spėlioti, ar jos atskleistos pagrindinio personažo Leono Rėvos charek-teriu ir veiksmais.

Romano aplanke apie autorių yra tokia įdomi informacija: "Rašymu Melnikas vėl susidomėjo 1966 metais, prieš tai išstudijavęs šio krašto rašytojišką metodiką". Jeigu "Debesys ir properšos" turėtų liudyti, kaip rašoma, prieš tai išstudijavus "šio krašto rašytojišką metodiką", tai tuo pačiu būtų liudijama, kad šio krašto rašytojišką metodika labai jau standartinė, kad ji niekuo nesiskiria nuo kitų kraštų tradicinės prozinės kūrybos taisyklių, reikalavimų ir patarimų.
Skaityti daugiau...
 
ATSIŲSTA PAMINĖTI PDF Spausdinti El. paštas
Lidija Šimkutė: ANTRASIS ILGESYS (eilėraščiai). Išleido Algimanto Mackaus knygų leidimo fondas. Chicaga 1979. 80 psl.
MATYSIU DIEVĄ. Šermenų malda. Išleido JAV Kunigų vienybė ir Amerikos katalikų tarnyba. Brooklynas 1979. 8 psl
MŪSŲ ŽINGSNIAI. Ohio lietuvių žinios Nr. 5-11. Leidžia Dievo Motinos Nuolatinės Pagalbos parapija sykį savaitėje. Redaguoja Balys Gaidžiūnas, kun. G Kijauskas ir N. Kersnauskaitė. 4 psl.
ŠALTINIS. Tikybinės ir tautinės mirties mėnesinis žurnalas. Red. kun. S Matulis, MIC. 1979 nr. 1. Įvade spausdinamos vysk. P. Brazio, MIC, religinės mintys Vasario 16-osios proga.
 
AIDŲ RĖMĖJAI PDF Spausdinti El. paštas
M e c e n a t a i : Po 30 dol.: Dr. J. Starkus, Chicago, IL.

G a r b ė s p r e n u m e r a t o r i a i : Po 25 dol.: Monika P. Lember-tienė, Santa Monica, CA; Emilija Meškauskienė, Chicago, IL; kun. Vytas Memenąs, Joliet, IL; Petras Mikšys, VVorcester, MA; Alf. Vėlavičius, VVarren, MI; Jonas Duncia, Southfield, MI; Juozas Sabaliauskas, Blairstovvn, NJ; dr. J. Vydas, Kennebunkport, ME.
R ė m ė j a i : Petras Aleškaitis, San Diego, CA; Alg. Gustaitis, Los Angeles, CA; J. Kuprionis, Van Nuys, CA; Stepas Blynas, Bridgeport, CT; Vac. Kuzmickis, Waterbury, CT; Stasė Leikuvienė, W. Haven, CT; Myk. Židonis, New Haven, CT; kun. Juozas Tautkus, Putnam; CT; Kazys Gimžauskas, Kazys Palčiauskas, Vacys Urbonas, St. Petersburg Beach, FL;
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai