Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
5 geguze


"Kontinentas" mūsų akimis PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Jurgis Gliauda   
Žurnalas, kaip jūs žinote — vampyras. Tai žinoma kiekvienam redaktoriui. Žurnalas, laikraštis — reikalauja tavęs viso, viso žmogaus. Tuo ypatumu reikia gyventi. Su ta mintimi pabundi ir su ja užmiegi. Juk tai gyvas organizmas, kuris tave nuolat iš vidaus sugraužia . .

Taip makabriškai pavaizdavo redaktoriaus santykį su jo redaguojamu žurnalu Kontinento redaktorius Vladimiras Maksimovas pokalbyje su Paryžiuje leidžiamu Russkaja Mysl (Rusų Mintis) savaitraščiu.

Maksimovas, plačiai žinomas rašytojas, neseniai atkilęs iš Sovietų Sąjungos į laisvą pasaulį, nūn bebaigiąs stambios filmų gamyklos užsakytą jo romano scenarijų, kaip kiekvienas kūrybos žmogus, norėtų būti vien tik savo kūrybos sferoje. Bet . . . sako Posiev 1975 metų gegužės numeryje — "išsiveržęs užsienin, Maksimovas sugebėjo padaryti tai, ko padaryti niekam emigracijoje nepavyko: jis organizavo laisvą rusų žurnalą, kuris leidžiamas penkiomis Europos kalbomis". Tad Maksimovas yra Kontinento tvėrėjas. Jis redaguoja trimėnesinį politinį, literatūrinį, visuomeninį ir religinį žurnalą. Liūto dalį savo kūrybinės potencijos Maksimovas atiduoda Kontinentui. Jis drąsiai, atvirai, rašytojiško apmaudo ženkle kalba apie savo santykį su savo iniciatyva sukurtu leidiniu. Toks pro bono publico momentas visada skarnbės ten, kur visuomenė ir didelis reikalas rekvizuoja talentą kasdienybei.
Skaityti daugiau...
 
Salvador de Madariaga PDF Spausdinti El. paštas
Parašė BIRUTĖ CIPLIJAUSKAITĖ   
Sadvador de Madariaga, beveik proteiška figūra, Ispanijos "kosmopolitiškiausias" intelektualas, mirė pereitų metų gruodžio 14, sulaukęs 92 metų. Praleidęs didesnę savo gyvenine dalį už Ispanijos sienų, niekada nenustojo sielotis jos likimu, judinti jos padėties kitų tautų tarpe, rašyti apie jos istoriją, literatūrą, tautą ir politiką. Vienas amerikietis kritikas jį laikė ne tik didžiausią dėmesį sukeliančiu ispanu, bet ir įrikiavo į dešimties pranašiausių viso pasaulio intelektualų tarpą. Pačioje Ispanijoje jo vardas ilgą metų eilę nebuvo minimas. Ir mirė jis tremtyje: išgyvenęs apie 40 metų Oxforde, Anglijoje, kur rasdavo prieglobstį prieš Franco režimą protestuoją ispanai, nuo 1972 persikėlė į Locarno. Palikęs Ispaniją vos tik prasidėjus pilietiniam karui. 1936, sugrįžo ten tik 1976 — viešam įvedimui į Akademiją, į kurią buvo išrinktas nariu prieš 40 metų. To apsilankymo metu nusprendė, kad geriausia Ispaniją "mylėti iš tolo".
Skaityti daugiau...
 
ANTHONY BURGESS IR JOHN GARDNER: ROMANAS — MUZIKA AR MORALĖ? PDF Spausdinti El. paštas
Parašė ANTHONY BURGESS   
(Kontrapunktas iš PEN kongreso Stockholme)

Praėjusių metų tarptautinio PEN kongreso (1978.V.21-26) Stockholme tema buvo "Literature in Disguise" (Persirengusi literatūra). Į tokius plačius rėmus tilpo beveik viskas, kų dalyviai norėjo išlieti apie literatūrų. Čia spausdinamos ištraukos iš anglo Anthony Burgess ir amerikiečio John Gardner pasisakymų yra tarsi du priešingi poliai, tarp kurių išsiteko daug įvairių nuomonių. Burgess, praktikuodamas tai, kų jis skelbia teorijoje, yra pavadinęs savo naujausių knygų apie Napoleonų ne romanu, bet "simfonija"; jos struktūra yra ne tradiciškai "literatūrinė", bet muzikinė. Gardner, kurio prozos skalė apima fantastikų-mitologijų (Grendel) ir buitinį romanų (Sunlight Dialogues), dabar veda "kryžiaus karų" prieš jo žodžiais, "dekadentizmų", "madingų pesimizmų", falšyvų sofistika-cijų" ir "manieringumų" amerikiečių literatūroje (vienas jo pagrindinių taikinių yra romanistas ir esė-jistas Gore Vidai).
Skaityti daugiau...
 
MŪSŲ BUITYJE PDF Spausdinti El. paštas
R a š y t o j u o s e . — Į Lietuvių Rašytojų draugiją visų narių slaptu balsavimu priimti šie rašytojai: Juozas Almis Jūragis, Australijoje gyvenąs poetas; Petras Melnikas, beletristas (JAV); Marija Slavėnienė ir Aldona Veščiūnaitė (Janavičienė), abi Australijoje gyvenančios poetės; Jonas Zdanys, poetas, vertėjas JAV).
— Poezijos dienos Chicagoje, Jaunimo centre, buvo gegužės 25-26. Akt. Juo-ZAS Palubinskas skaitė lietuvių poetų kūrybą nuo Maironio iki šio meto. Ele-sa Bradūnaitė, akompanuojant Aloyzui Jurgučiui, perteikė poetų kūrybą, paversta daina. Rodytas taip pat Balio Gaidžiūno filmas, vaizduojąs rašytojų buitį tremties metais Vokietijoje. Poezijos dienas ruošia Jaunimo centras.
— Poezijos vakare Clevelande (Dievo Motinos Nuolatinės Pagalbos parapijos auditorijoje) bal. 19 savo kūrybą skaitė Stasys Santvaras ir Balys Auginąs. Programoje jaunimas skaitė ir kitų autorių eilėraščius.
Skaityti daugiau...
 
Kova dėl Klaipėdos dr. M. Anyso atsiminimuose PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Juozas B. Laučka   
DR. JUR. MARTYNAS ANYSAS: Kova dėl Klaipėdos. Atsiminimai 1927 - 1939. Įvadą parašė dr. Juozas Jakštas. Kalbą lygino dr. Antanas Musteikis. Kultūrai Remti Draugija, Chicago 1978. 426 psl.

Chicagoje pernai išleista dr. Martyno Anyso knyga žymiai praturtino palyginti negausią žinomesnių lietuvių atsiminimų literatūrą. Kaip ir kiti autobiografinio pobūdžio autoriai, ir dr. M. Anysas nėra laisvas nuo labai asmeniškų teigimų, reikšdamas savo nuomones ir būdamas įsitikinęs jų teisingumu. Bet ši ypatybė nėra jokia šios knygos silpnybė. Nuoširdus atvirumas suteikia dr. M. Anyso atsiminimams įdomumą ir vertin-:umą. Nors knygos viršelio puslapyje pažymėta "Atsiminimai 1927-1939", autorius joje daug ką "prisimena" ir iš ankstesnių metų, pvz., apie Mažosios Lietuvos veikėjų pastangas 1918 metų pabaigoje "Prūsų Lietuvai prisijungti prie Didžiosios Lietuvos" (p. 55).

Šioje vietoje bus bandoma ne tiek vertinti dr. Anyso knygą, kiek atpasakoti kai kurias jos dalis, atkreipiant didesnį dėmesį į būdingesnius įvykius, kuriems autorius atrodo teikęs svarbesnės reikšmės.
Skaityti daugiau...
 
More Articles...
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai