Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
6 birželis


URANO ŽIEDAI PDF Spausdinti El. paštas
Parašė A. Radžius   
Iki šiol iš devynių saulės planetų tik vienas Saturnas didžiavosi plačiu, šviesiu žiedu, tarytum būtų užsidėjęs skrybėlę. Bet štai 1977 kovo 10 netikėtai gauta duomenų, rodančių, kad ir Uranas galįs turėti žiedus.

Tą dieną įvyko devinto ryškumo žvaigždės, kurią astronomai žymi SAO 158687, okultacija, matoma pietinėje Indijos vandenyno dalyje. Žvaigždę pritemdė Urano planeta. Toks fenomenas suteikia astronomams progą patikslinti turimus duomenis, kartais gaunant ir naujų, apie kul-taciją sukeliančią planetą. Šį kartą iš žvaigždės šviesos kitimo, kai jos spinduliai pereina per planetos atmosferą, buvo tikimasi sužinoti, kaip Urano atmosferos temperatūra ir kitos savybės kinta pagal aukštį nuo planetos paviršiaus. Be to, palyginant okultacijos laiką, stebėtą iš kelių vietų, galima precizuoti planetos diametrą ir jos susiplojimą.

Todėl Cornell universiteto ir Lo-well observatorijos astronomai sutarė savo stebėjimus koordinuoti. Cornell grupę sudarė astronomai Jim Elliot, Ted Dunham ir Doug Mink. Jie stebėjimus atliko NASA skraidančioje observatorijoje. Tai didžiulis lėktuvas su 36 inčų teleskopu ir visais observatorijos įrengimais. Be minėtų astronomų, lėktuve buvo dar 13 įgulos narių ir 3 svečiai. Stebėjimo metu lėktuvas observatorija skrido viršum Ramiojo vandenyno 41,000 pėdų aukštyje pietvakarių kryptimi nuo Australijos, nes toje žemės vietoje okultacija turėjo būti matoma. Lovvell astronomai Bob Millis, Peter Birch ir Dan Trout buvo pasiruošę okultacijos stebėjimams Perth observatorijoje Australijoje su 24 inčų teleskopu.
Skaityti daugiau...
 
MŪSŲ BUITYJE PDF Spausdinti El. paštas
— Lietuvių radijo valanda Laisvės Varpas savo 25 m. veikimo sukaktį balandžio 22 Bostone paminėjo kultūriniu renginiu, kurio programą atliko akt. Algimantas Dikinis ir pianistas Vytas Bakšys. Laisvės Varpo programoms vadovauja Petras Viščinis. Transliacijos girdimos Naujosios Anglijos apylinkėse.
— Kanados Lietuvių katalikų kunigų vienybės
suvažiavimas įvyko balandžio 27 Toronte. Svarstyta religinės šalpos, LKB kronikos leidimo ir Šv. Kazimiero kolegijos Romoje lietuviškumo reikalai. Kanados Lietuvių katalikų kunigų vienybės pirmininku yra kun. J. Staš-kus.
— Lietuvių Fondo narių suvažiavime gegužės 5 Chicagoje investavimo komisija pranešė, kad 1978 m. pajamų turėta per 105,899 dol.
Skaityti daugiau...
 
NAUJOJI DVIKALBĖ POEZIJOS ANTOLOGIJA PDF Spausdinti El. paštas
Parašė M. G. Slavėnienė   
JONAS ZDANYS, ed. and transl.: Selected Lithuanian Post-War Poetry. New York, Manyland Books, Inc. 1978.

Pakutinių dvejų metų būvyje pagausėjo verstinė literatūra, o ypač sveikintinas reiškinys — kelios svarbios antologijos: pirmieji du tomai A. Straumanio redaguojamos pabal-tiečių dramos antologijos "Con-frontations with Tyrany" ir "The Golden Steed", kur lietuvių dramai atstovauja A. Landsbergis, Škėma, Boruta ir Saja, S. Zobarsko redaguota ir jo leidyklos išleista nauja novelių rinktinė "The Lithuanian Short Story — Fifty Years" ir galiausiai tos pačios Manyland Books leidyklos naujas leidinys, Jono Zdanio paruošta dvikalbė poezijos antologija "Selected Post-War Lithuanian Poetry", gražiai išleista ir kruopščiai redaguota knyga, kuri tuojau krinta į akį savo patraukliu formatu ir stilingu V. Žiliaus aplanku.
Skaityti daugiau...
 
SENOJO BOKŠTO PASLAPTIS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Sesuo Ona Mikailaitė   
MIRGA GIRNIUVIENĖ (parašė ir iliustravo): Senojo bokšto paslaptis. Detektyvinė apysaka jaunesniems skaitytojams. Išleido JAV LB Švietimo Taryba Chicagoje, 1978 m. Minkšti viršeliai. 150 psl. Kaina 4 dol.

Džiugu matyti, kad lietuviškų knygų lentyna, skirta jaunesniesiems skaitytojams, kone kasmet papildoma patraukliais leidiniais. Mažėja progos teisintis ir skųstis, kad mūsų vaikams trūksta gerų lietuviškų skaitinių. Ypač malonu, kad į rašančiųjų eiles įsijungia jaunesnioji karta, kuri šiuo metu augina vaikus ir gerai supranta, ką reiškia vaikui augti dviejų kultūrų pynėje.
Skaityti daugiau...
 
ATSIŲSTA PAMINĖTI, pataisymai PDF Spausdinti El. paštas
Petras Klimas: 1$ MANO ATSIMINIMŲ. Lietuvių Enciklopedijos leidykla, Boston 1979. 416 psl., 12 dol.
Kazimieras Barėnas: BRITANIJOS LIETUVIAI 1947-1973 METAIS. D. Britanijos lietuvių sąjunga, London 1978. 366 psl., gausiai iliustracijų.
P. I. Kušneris (Knyševas): PIETRYČIŲ PABALTIJO ETNINĖ PRAEITIS. MAŽOJI LIETUVA. Vertė Aleksandras Tenisonas. Lietuvių miškininkų sąjungos leidinys Nr. 6, Chicago 1979. 224 psl.
V. Stanley Vardys and Romuald J. Misiūnas (eds.): THE BALTIC STATES IN PEACE AND VVAR 1917-1945. The Pennsylvania State University Press, University Park and London 1978. 240 psl., 14 dol.
Dr. Alex Shtromas: WHO ARE THE SOVIET DISSIDENTS? 19 psl. brošiūra
— paskaita, skaityta Bradford un-te, užsisakoma šiuo adresu: P. van den Dungen, School of Peace Studies, University of Bradford, Bradford, BD 7 1DP, kaina 60 pensų.
TĖVYNĖS SARGAS, 1979, Nr. 1 (42), 96 psl., 3 dol. Šiame numery rašo P. Maldeikis, K. Valiūnas, V. Bagdanavičius, J. Sakas-Sakevičius, J. Augustaitis (pradeda str. apie 1926.XII.17 perversmą) ir kt.
TECHNIKOS ŽODIS, 1979, Nr. 1 (163), 32 psl. Duodami J. V. Danio, V. Petraičio, B. Saldukienės ir kt. str.
PASAULIO LIETUVIS, 1979, Nr. 2 (60 psl.), Nr. 3 (48 psl.). Redaguoja R. Kasparas ir R. Sakadolskis. Informuojama apie viso laisvojo pasaulio lietuvių gyvenimo svarbesnius įvykius ir kylančias problemas.

Skaityti daugiau...
 
More Articles...
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai