Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
8 spalis


26-OJI EUROPOS LIETUVIŠKŲJŲ STUDIJŲ SAVAITĖ PDF Spausdinti El. paštas
Parašė T. Karaliūnas   
Šiemet liepos 20-27 naujai kuriamame Belgijos universitetiniame miestelyje, Louvain-la-Neuve, vyko 26-oji Europos lietuviškųjų studijų savaitė. Kaip įprasta, paskaitos sudarė pagrindinę programos dalį, nors buvo ir parodų, literatūros vakaras ir pirmą kartą įvykęs Europos šalių LB pirmininkų posėdis su PLB valdybos pirmininku V. Kamantų ir kitais valdybos nariais. Dalyvių skaičius buvo palyginti mažas, nes neatvyko iš Amerikos laukiami turistai, o Europos jaunimas dalyvavo jaunimo kongrese.

Liepos 20 d. susipažinimo vakare Belgijos LB pirmininkė S. Baltus trumpai aptarė tos šalies lietuvių istoriją. Apskritai Belgija nebuvo lietuviams svetingas kraštas. Daugiausia lietuvių atsirado po antrojo pasaulinio karo. Didelė jų dalis buvo karo belaisviai, prievarta grąžinti į Sovietų Sąjungą. Nemažai jaunų išeivių dirbo anglies kasyklose ir pramonėje, bet dėl sunkių darbo sąlygų ir neaiškios teisinės padėties dauguma emigravo į kitus kraštus. Liko tik saujelė.

Studijų savaitę formaliai atidarė PLB pirmininkas V. Kamantas, trumpai aptardamas savaičių reikšmę ir išdėstydamas bendruomenės ateities planus. Savaitė užsibaigė vyskupo dr. Antano Deksnio koncelebracinė-mis mišiomis ir pamokslu.
Skaityti daugiau...
 
13-OJI JAV IR KANADOS MOKYTOJŲ STUDIJŲ SAVAITĖ PDF Spausdinti El. paštas
Parašė E. Ribokienė   
Lituanistinių mokyklų mokytojų studijų savaitė šiais metais įvyko liepos 8-15 lietuvių pranciškonų vasarvietėje Kennebunkporte, Maine. 13-sios JAV ir Kanados Mokytojų studijų savaitės vadovu buvo JAV Rytinio pakraščio mokyklų inspektorius Antanas Masionis. Programą koordinavo Švietimo tarybos pirmininkas Bromus Juodelis. Dvasinio susikaupimo ir lietuvių kalbos seminaro lektorius buvo kun. Juozas Vaišnys, S.J. Studijų prelegentai: A. Masionis, A. Rinkūnas, dr. J. Girnius, T. Gečienė, St. Rudys, V. Gureckienė, A. Gustaitis, K. Mileris, Jul. Širka, E. Ribokienė ir dr. I. Užgirienė. Negalėjusieji atvykti prelegentai — dr. M. Girniuvienė ir komp. Jul. Gaidelis — savo paskaitas atsiuntė.

Paskaitos buvo grupinės, gyvai klausytojų išdiskutuotos. Jų mintys: lituanistinių mokyklų paskirtis, lietuviškojo žodžio puoselėjimas, keliai ir būdai, kaip lituanistines mokyklas išlaikyti išeivijoje, mokyklų mažėjimas, jaunų mokytojų paruoši mas, administracinės problemos, tėvų ir visuomenės lietuviškosios sąmonės ugdymas ir t.t. Jei ne visos, tai būdingesnės paskaitos bus atspausdintos Švietimo Gairėse.
Skaityti daugiau...
 
JUOZAS TARVYDAS — ŽAGARAS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Grigas Valančius   
Dr. Grigas Valančius, visuomeni­ninkas ir veikalo apie vysk. M. Va­lančių "Žemaičių didysis" autorius, miręs 1978.V.11.

Šį straipsnį autorius Aidams buvo atsiuntęs prieš mirtį 1978 m.

Su Juozu Tarvydu-Žagaru (1900.1. 6 - 1973.111.29), septyneriais metais vyresniu ir klase aukštesniu, kartu mokiausi Telšių Vysk. Valančiaus gimnazijoje. Jis ją viena laida baigė anksčiau (1924 m.), su visais penketukais brandos atestate. Mus suartino bendras darbas literatūros ir kraštotyros mėgėjų būrelyje, kuriam jis vadovavo. Jau tada jis jaunesniems buvo ne tik vadovas, bet ir autoritetas. Rašinėjo spaudai, kūrė eilėraščius, užsiėmė literatūros studijomis plačiau, kaip to reikalauta mokykloje. Susirašinėjome ir išsiskyrę. Laiškuose diskutavome rimtus klausimus. Su juo mažvaikiauti negalėjai. Smulkiošnekos ir tuščių plepalų nemėgo. Nešoko. Vakaruškos jam — laiko gaišinimas.
Skaityti daugiau...
 
JAV LB 9-SIOS TARYBOS RINKIMAI PDF Spausdinti El. paštas
Parašė B. K. P.   
1979 gegužės 5-6 ir 12-13 visame krašte buvo pravesti rinkimai į LB 9-ąją tarybą. Balsuota apylinkių rinkiminėse komisijose. Rinkimai buvo vykdomi apygardomis, tačiau mandatų apygardoms paskirstymas atliktas atsižvelgiant į kiekvienos apygardos balsuotojų skaičių ir suskaičiavus viso krašto balsus. Visose apygardose pasiūlyta 116 kandidatų. LB 8-osios tarybos nutarimu buvo numatyta ir išrinkta 60 atstovų. Pagal JAV LB įstatus LB tarybą sudaro tarybos nariai, išrinkti trejiems metams, krašto valdybos nariai ir apygardų pirmininkai. Tad naujosios tarybos narių skaičius sudarys apie 80 asmenų. Šiuose rinkimuose dalyvavo 8375 lietuviai. Vyriausioji, apygardų ir apylinkių rinkiminės komisijos, prisitaikydamos LB tarybos rinkimų taisyklių ir tarpusavy bendradarbiaudamos, kruopščiai atliko patikėtą joms darbą. Rinkimai visur praėjo tvarkingai, skundų paduota nebuvo.

Naujai išrinktoji taryba yra gerokai pajaunėjusi. Tai džiugus reiškinys, rodąs palaipsninį visuomeninių pareigų perdavimą jaunajai kartai, kuri drauge užtikrina ir ilgalaikį LB eg-zistencicijos tęstinumą. Tarybos veiklos planai, nutarimai bei įvairūs pavedimai per krašto valdybą pasiekia visus LB padalinius ir yra vykdomi. JAV LB tinklas platus. Visa JAV teritorija suskirstyta į 10 LB apygardų, kuriose veikia apie 70 apylinkių. LB darbas šakotas ir itin svarbus. Jį atlieka gausus pasišventėlių tautiečių skaičius. Tuo tenka tik džiaugtis.
Skaityti daugiau...
 
GYVENIMAS, MIRTIS IR PAMIŠIMAS LYGIOMIS DALIMIS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Vytautas Dyvas   
JURGIS JANKUS: Anapus rytojaus. Romanas. Ateities leidinys. 1978, 296 psl.

Kas tai yra?
Romano pradžioje, bent keliose dešimtyse pyslapių, skaitytojai greitai atpažins J. Jankų, elegantišką pasakotoją ir painios intrigos audėją. Vėliau jie pradės maišytis, turbūt spartindami skaitymą, nes norės greičiau patirti savo sukrikimo priežastį ir knygos pamatus. Taip skubotai ir smalsiai versdami puslapius, paskęs rūke, nes pasakojimo tėkmė aplėtės, intriga suskils. Iš debesio išsikrapštys tik antru skaitymu, ir tai rūpestingai klijuodami trūkinėti pasinešusius įvykius, grįždami atgal tikrinti, kas kur priklauso.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai