Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
8 spalis


Žmogus ir visuomenė PDF Spausdinti El. paštas
Parašė ALEKSANDRAS PLATERIS   
Visuomenė yra socialinių junginių, arba grupių, visuma. Tie junginiai labai įvairuoja savo dydžiu, forma, paskirtimi, sudaro platų ir komplikuotą raizginį, o kiekvienas žmogus dalyvauja daugely jų; dalyvaudamas įvairiuose socialiniuose junginiuose, žmogus tuo pačiu dalyvauja ir visuomenėje. Kartais užtinkamas visuomenės priešpastatymas individualiam asmeniui, tartum asmuo ir visuom
Skaityti daugiau...
 
LIETUVIŲ DAILĖS VINGIAI DABARTIES LIETUVOJE PDF Spausdinti El. paštas
Parašė VIKTORAS VIZGIRDA   
Dail. V. Vizgirda kelionių metu Lietuvoje turėjo progos artimiau susipažinti su tenykščių dailininkų kūrybiniu darbu ir jų gyvenimu. Su jo surinkta medžiaga buvo supažindinta ir išeivijos visuomenė New Yorke (Lituanistikos instituto suvažiavime), Bostone, Los Angeles, Toronte ir kt. Spausdiname dail. V. Vizgirdos skaidrių rodymą lydėjusių komentarų santrauką.

Šiandien mokslinė ir dokumentinė lietuvių dailės istorija dar neparašyta. Betgi atsigręždami į labai netolimus laikus, pradedant kad ir pirmąja lietuvių dailės paroda Vilniuje 1907 m., matome spalvingą panoramą, kuri su įvairialyčiais bangavimais tęsiasi iki dabarties.

Reikia prisiminti, kad po antrojo pasaulinio karo okupuotoje Lietuvoje likusiems dailininkams, kaip A. Žmuidzinavičiui, P. Rimšai, Petrui Kalpokui, J. Šileikai ir daugeliui kitų, kūrybinis darbas siejosi su klausimu: būti ar nebūti? Staigiame politiniame posūkyje jų praeities kūryba liko tik muziejinė liekana, be jokios reikšmės sovietinėje santvarkoje.
Skaityti daugiau...
 
VATIKANO MISIJA POKARINĖJE VOKIETIJOJE PDF Spausdinti El. paštas
Parašė KUN. DR. VIKTORAS PAVALKIS   
Antrasis pasaulinis karas baigėsi Vokietijos besąlygine kapituliacija 1945.V.8. Šv. Sostui trūko žinių apie to krašto Bažnyčios padėtį. Žinios apie ten esančius karo belaisvius ir tremtinius taip pat buvo negausios.

Tikslesnių žinių surinkimui Pijus XII dar tą patį gegužės mėnesį pasiuntė į Vokietiją mons. Walter Carrol, Pittsburgho vyskupijos kunigą, kuris tuo laiku dirbo Vatikane kaip mokantis anglų kalbą. Amerikiečių karinė valdžia jam davė leidimą važinėti po jų zoną dvi savaites. Vokietijoje jis važinėjo automobiliu kartu su trimis skirtingų tautybių kunigais, kad galėtų lengviau susikalbėti su skirtingų tautybių tremtiniais. Misija pirmiausia nuvyko į Dachau, o iš ten vyko į Frankfurtą, pakeliui sustodami įvairiose vietovėse.

Sugrįžęs į Vatikaną, mons. Carroll padarė Pijui XII pranešimą. Per trumpą laiką jo surinktos žinios negalėjo duoti pilno padėties vaizdo. Bet iš to, kas buvo pranešta, jau buvo aišku, kad kai kuriose vietovėse vokiečių, o taip pat karo belaisvių ir tremtinių padėtis buvo daug sunkesnė, negu buvo galima iš anksto įsivaizduoti.
Skaityti daugiau...
 
LIETUVIŠKOJI LUCIA DI LAMMERMOOR CHICAGOJE PDF Spausdinti El. paštas
Parašė ALGIS ŠIMKUS   

Gina Čapkauskienė - Lucia di Lammermoor ir Jonas Vaznelis - Raimondas (nuotr. J. Kuprio]
Skaityti daugiau...
 
SOVIETINĖ PERIODIKA RUSINIMO TARNYBOJE PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Vt. Vt.   
Dviem atžvilgiais sovietinė periodika yra pajungta rusinimo tarnybai: turinio ir kalbos. Žemiau teikiami duomenys tik apie sovietinės periodikos rusinimo tarnybą kalbos atžvilgiu.

Stalino laikų sovietinį šūkį — tautinė forma, socialistinis turinys — po II-ojo pasaulinio karo yra pakeitęs sovietinis vieningumo šūkis, tautų sovietinio suartėjimo ir jų susiliejimo šūkis. Sovietų Sąjungoje turi būti socialistinis ne tik gyvenimo turinys, bet ir forma. Kadangi tautinė kalba, kaip tautinės individualybės reiškimosi forma, tokiam sovietiniam tautų susiliejimui kliudo, todėl ją sistemingai ir atkakliai stengiamasi pašalinti.

Kremlius į užsienį išleidžia ne visą sovietinę periodiką. Pvz., provincinės periodikos, kurioje pasitaiko daugiau konkrečios vietinės medžiagos apie įvairius vietinius reikalus, į užsienį neleidžia. Tačiau ir į užsienį išleidžiami sovietinių respublikų ir okupuotų Baltijos valstybių laikraščiai bei žurnalai liudija dideles Kremliaus pastangas sovietinių respublikų ir okupuotų Baltijos valstybių periodikos tautinę formą - jų tautinę kalbą — "susocialistinti", atseit, pakeisti vadinamąja bendraliaudine kalba, t.y. rusų kalba.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai