Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
Paminėtas Vydūno jubiliejus PDF Spausdinti El. paštas
Kovo mėnesyje tiek spaudoje, tiek stovyklose plačiai paminėtas rašytojo ir filosofo Vydūno 80 metų jubiliejus. Tremtinių bendruomenę jo raštai ir pats jubilijato asmeniškas buvimas tremtyje stiprina niūriose laukimo ir neaiškumo dienose. Tremties dienų rutinoje raminančiai ir kelią rodančiai skamba jubilijato žodžiai: „Daugiau pasiekiama, kad kreipiamasi į patį didįjį Slėpiningumą, iš kurio mūsų esmė yra kilusi, kaip koks jojo atspindys... Sąmoningėjančiam žmogui vis nuostabesni pasidaro pagrindiniai gyvenimo reiškiniai. Jis iš lengvo iškyla iš visų kasdienio menkumų į tai, kas anapus erdvės ir laiko veikia ir pabunda pačiam Didžiajam Slėpiniui.

* Didžioji skandinavų romano Premija 1947 m. buvo paskirta norvegų rašytojai Lindegaardai už romaną „Motina Marija“, kuriame realistiškai vaizduojamas Šventosios Šeimos gyvenimas.

* Šiemetinė didžioji šveicarų Gottfriedo KelJerio premija paskirta istorikui ir literatūros kritikui prof. F r. Ernstui iš Zūricho.

* Vietoj 1945 m. mirusio prancūzų poeto Paul Valery dabar į „40 nemirtingųjų“ skaičių vietoj jo išrinktas žymus prancūzų chirurgas ir rašytojas tprof. Henri Mondor, paskiausiai pasižymėjęs savo biografijomis apie Pasteurą ir Mallarmė.

* Paul Claudelis, šiuo metu vienas žymiausių pasaulyje rašytojų, 20 metų dirbo prie savo veikalo „Slapti šv. Jono apreiškikimai“ ir dabar atspaude pirmą jų dalį, pavadintą „Įvadas į A p o k a 1 i p s ę“.

* Unesco knygų skyrius leidžia didžiulį katalogą, kuriame bus sužymėtos visos knygos, dabar randamos Europos bibliotekose. Jis turės apie 20 milijonų knygų vardų.

* „New York Herald Tribūne“ pradeda atskiru liediniu spausdinti Eisenhowerio atsiminimus, kurie pavadinti „Kryžiaus žygis Europoje“. Leidėjai tikisi, kad jie bus nė kiek ne mažiau įdomūs už brangiausius pasaulyje memuarus, būtent — Winstono Churchillio.

* Koncentracinė literatūra po St. Yluvio poezijos papildoma H. Žemelio prisiminimų knyga, pavadinta „Okupantų (replėse“. Atskirų iš koncentracinio gyvenimo epizodų buvo apsčiai ir mūsų periodinėj spaudoj ir rotatoriniuose leidiniuose.

* Mirko J e 1 u s i č, kurio keli romanai yra išversti ir į liet. kalbą už palankumą nacių režimui, panašiai, kaip Knutas Hamsunas Norvegijoje, buvo suimtas ir uždarytas i kalėjimą. Tačiau paskiausiai dėl pablogėjusios sveikatos iš jo išleistas. Dabar jis turi 62 m. amžiaus.

* Prancūzų Akademijos premijos už poeziją ir literatūrą buvo pripažintos šiems rašytojams: Davaine premija — Yves de Constantin už „R i v a g e s H u m a i n e s“, Paul Fiat premija J. S u f f e i už „Anatol Franc e“, vad. P r i x de Jouy — Anetai Vailland už „Les Chateaux de C a r t e s“, G o b e r t premiją gavo Andrė Latvaille už „L'Eglise catho - 1 i q u a et la Rėvoilution Francaise“.

* UNO būste buvo suruošta visų svetimomis kalbomis leidžiamų JAV laikraščių ir žurnalų paroda. Pasirodo, jog ten gyvena 22 milijonai žmonių, kurie anglų kalbą nelaiko gimtąja kalba. Jš jų 5 mil. yra vokiečių, 3,5 mil. italų, 1,5 mil. žydų etc. Jiems leidžiama 1.010 lakraščių ir žurnalų 39 svetimomis kalbomis. Daugiausia jų leidžiama ispaniškų — net 130 periodinių leidinių, kinų — 14. Daugiausia svetimomis kalbomis leidinių išeina New Yorko mieste.
 
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai