Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
ĮVYKIAI PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Red.   
*    Dienraščio "Draugo" poezijos Maironio vardo 1000 dol. premija teko Kaziui Bradūnui. Eilių rinkinį "Sidabrinės kamanos" jis buvo pateikęs Sroblo slapyvardžiu. Vertinimo komisija (L. Andriekus, P. Jurkus, A. Samusis, S. Yla, V. Volertas) premiją paskyrė Brooklyne sausio 18 d. "Draugo" romano 1000 dol. premija kiek anksčiau paskirta J. Kralikauskui už romaną iš Mindaugo laikų. Vertinimo komisija buvo iš Clevelando.

*    Rytinių valstybių LB apylinkių suvažiavimas įvyko Brooklyne sausio 18-19 d.d. Dalyvavo tarybos prezidiumo pirm. St. Barzdukas ir centro valdybos pirm. J. Jasaitis, kurie taip pat padarė pranešimus. Be to, buvo švietimo valdybos pirm. J. Ignatonio pranešimas. Referatai buvo šie: J. Ruzgienė — Lietuvybės išlaikymas šeimoje, R. Kezys — Lietuvių Bendruomenė ir jaunimas, V. čižiūnas — Lietuvių jaunimo ryšys su vyresniąja karta. Po referatų vyko diskusijos. Į suvažiavimą atstovus atsiuntė kiekviena apylinkė. Be to, dalyvavo ir svečiai — LB bičiuliai bei darbuotojai.

*    Lietuvių Enciklopedijos praėjusių metų pabaigoje išėjo XXIX tomas. Šis milžiniškas veikalas artėja pabai-gon. Jau dirbama dešimt metų. Enciklopediją redaguoja dr. J. Girnius, P. Čepėnas, dr. V. Maciūnas, A. Ben-dorius, dr. J. Puzinas. Talkina J. Mažiulis ir kiti. Leidžia Juozas Kapočius. Dešimtmečio proga spaudai pateiktame pareiškime jis apgailestavo, kad enciklopedija per mažai domisi mūsų akademinis jaunimas. Veikalas naujai užsisakantiems duodamas gan lengvomis išsimokėjimo sąlygomis. Leidėjas rašo: "Dar kartą, ir jau paskutinį kartą, kreipiamės į visus tuos, kurie dėl kurių nors priežasčių anksčiau neaglėjo LE prenumeruoti, prašydami užsisakyti LE. I - XIV ir XVI-XXII tomų kaina $7.75, o nuo XXIII-jo — $8.75. Kas pageidautų, už išėjusius tomus galėtų mokėti dalimis."

*    Aleksio Rannito pastangomis Yale universitetas pirmą kartą savo istorijoje pradėjo dėstyti lietuvių kalbą. Lietuvių kalbos dėstytoju paskirtas Indo-europiečių kalbų profesorius Warren C. Cowgill. Ateity numatomas lietuvių literatūros istorijos kursas.

*    Intensyviai ruošiamasi L K M VI Akademijos suvažiavimui, įvykstančiam šią vasarą New Yorke. Jau nustatyta, kad šiame Akademijos suvažiavime bus 9 sekcijos. Joms vadovauja: teologijos sekcijai — prof. dr.
A. Liuima SJ, filosofijos — prof. dr. J. Girnius, teisės ir ekonominių mokslų — prof. dr. Br. Kazlas, istorijos — prof. dr. Z. Ivinskis, medicinos — dr. D. Jasaitis, tiksliųjų mokslų ir gamtos — dr. A. Darnusis, politinių ir socialinių mokslų — prof. dr. V. Vardys, pedagogikos ir psichologijos — prof. dr. V. Bieliauskas, literatūros ir kalbos — dr. L. Andriekus OFM. Be sekcijų paskaitų, suvažiavime bus bendra įžanginė paskaita, o suvažiavimą užbaigiant, bus paminėta 100 metų spaudos uždraudimo sukaktis. Visų paskaitų, kaip sekcijų taip ir bendrųjų, temos bei jų paskaitininkai bus pranešti vėliau.

*    Šiemet sausio mėnesį suėjo dvidešimt metų, kai Clevelande gaisre mirė Lietuvos prezidentas Antanas Smetona. Tai įvyko 1944 m. sausio 9 d.

*    Paskutiniu laiku netekome keleto žymių kūrėjų. Gruodžio 24 d. Riverside, Kalifornijoje mirė poetas Kleo-fas Jurgelionis - Kalėdų kaukė; gruodžio 25 — Brooklyne kompozitorius Kazimieras Viktoras Banaitis ir sausio 5 d. — Bostone poetas Faustas Kirša.

*    Gruodžio 19 d. mirė Hartfordo klebonas prel. Jonas Ambotas, sulaukęs 94 m. amžiaus. Jis buvo didžioj pagarboj laikomas šio krašto lietuvių veikėjas, dalyvavęs visuose didesniuose lietuvių suvažiavimuose, gausiomis sumomis rėmęs lietuvių katalikų įstaigas, rūpinęsis Lietuvos reikalais per visą 50 klebonavimo metų. Velionis savo lėšomis išleido ir vieną "Aidų" numerį. Buvo gimęs 1869 m. Grinkiškio valsčiuje.

*    "Lituanus" žurnalui leisti pereitas Studentų Sąjungos suvažiavimas New Yorke, lapkričio mėnesio pabaigoje, nutarė įsteigti Lituanus Foundation, kuri bus įkorporuota Illinois valstybėje. Į laikinąjį Lituanus fundacijos komitetą įeina Gabrielius Gedvilą ir Vytautas Dudėnas. "Lituanus" žurnalo meninį apipavidalinimą tvarkyti sutiko dail. Algirdas Kurauskas, o naujuoju administratoriumi pakviestas Vytautas Dudėnas.

*    Kun. St. Šantaras, trejus metus pirmininkavęs LB Kultūros Fondui, praėjusių metų pabaigoj pasitraukė iš pareigų. Jo vietą laikinai perėmė JAV CV pirm. J. Jasaitis. Kiti valdybos nariai, naujojo KF pirmininko paprašyti, pasiliko savo pareigose. Jie yra: St. Semėnienė ir VI. Būtėnas — vicepirmininkai, L. Balzaras — sekretorius, J. Bertašius — ižd., K. Ro-žanskas — reikalų vedėjas ir A. Lakas — valdybos narys bei "Gimtosios Kalbos" administratorius.

*    Šiemet vasario mėnesį sueina 50 m., kai leidžiamas dienraštis "Naujienos". Apie pusmetį "Naujienos" ėjo savaitraščiu.

*    Lituanistikos Instituto pirmininko pareigas sutiko eiti dr. Jonas Balys.

*    Algimanto Kezio, S.J., foto paroda, atidaryta Jaunimo Centre Čikagoje pernai gruodžio 27 d. Ji tęsėsi iki sausio 2 d.

*    Niujorke nuo gruodžio 16 d. rodomas Adolfo Meko režisuotas filmas "Aleliuja, kalnai". Jį galima matyti 5th Ave. Cinema teatre.

*    Praėjusių metų rudenį Klaipėdos krašto veikėjui - visuomenininkui Erdmonui Simonaičiui suėjo 75 m. Erd. Simonaitis daug nusipelnęs Klaipėdos kraštui, jis laikytinas vienu didžiųjų kovotojų. Gimęs 1888 spalio 30 Spečiuose, Tilžės apskr. Simonaitis yra lankęs Šilutės ir Tilžės gimnazijas. Tilžėje buvo Lietuvių Klubo steigėju (1912 m.), aktyviai dirbo ir kitose Maž. Lietuvos organizacijose, 1915-1918 dalyvavo kare, o 1918 Vilniuje susipažino su Lietuvos Tarybos nariais ir kitais veikėjais.
Karui pasibaigus Simonaitis vėl Tilžėje ir 1918 lapkričio mėn. su kitais veikėjais ten įsteigė M. Lietuvos Tautos Tarybą.
1919 sukaktuvininkas Tauragėje savanoriu buvo įstojęs į Lietuvos kariuomenę. Po Klaipėdos sukilimo Simonaitis buvo sukilėlių direktorijos pirmininkas ir gubernatoriaus pavaduotojas. 1924-26 buvo Šilutės apskrities viršininku, 1926 Klaipėdos kr. Statutui įsigaliojus, buvo pirmuoju, demokratiniu būdu išrinktas direktorijos pirmininku. 1930-1937 Simonaitis buvo Klaipėdos kr. apskr. viršininku, po to apie metus — Klaipėdos miesto vyr. burmistru.

1941 Simonaitis buvo suimtas ir iki 1945 išlaikytas Mauthauseno ir Dachau koncentracijos stovyklose. Kai 1946 Vak. Vokietijoje buvo atnaujinta Tilžėje sudaryta M. Lietuvos Taryba, Simonaitis Fuldoje buvo išrinktas jos prezidiumo pirmininku ir šias pareigas tebeina šiandien. Be darbo M. Lietuvos Taryboje, Simonaitis įsijungė ir į Vokietijos lietuvių bendruomenės gyvenimą. 1948 -62 Simonaitis buvo Vokietijos LB Tarybos nariu, dirbo ir PLB Vokietijos Kr. Valdyboje kaip narys ir reikalų vedėjas, o 1957-58 buvo Valdybos pirmininku. Vokietijos lietuviams atstovavo pirmajame PLB seime. Buvo ir Vliko nariu. Maž. Lietuvos reikalais 1954 lankėsi JAV ir Kanadoje. Už nuopelnus lietuvybei Simonaitis yra apdovanotas Gedimino ir Vytauto D. ordinais ir Šaulių žvaigžde.
 

 
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai