Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
"DRAUGO" ROMANO PREMIJA PDF Spausdinti El. paštas
Juozas Kajeckas

Dienraštis "Draugas" šiemet paskelbė jau septintąją 1000 dol. konkursinę premiją už romaną. Jau paskelbė ir vertinimo komisiją, į kurią įeina B. Babrauskas, J. Kavaliūnas, P. Maldeikis, J. Švaistas ir D. Velička. Paskutinė data rankraščiams atsiųsti yra šių metų gruodžio 1 diena.

"Draugo" romano premija savo dydžiu pralenkė visas kitas, tremtyje išaugusias, premijas. Iki šiol skirtieji šiam tikslui leidėjų bei bendradarbių 7000 dol. yra stambi parama mūsų grožinio rašto kūrėjams. Kasmet skelbiant premijas, ta suma augs, liudydama "Draugo" leidėjų bei jų bičiulių kilnų žygį. Tame premijų kelyje pastebimas įdomus reiškinys. Kai daugelis mūsų šviesuolių visiškai atšalo lietuviškai knygai, atsiranda tokių, kurie, aukodami dideles sumas spaudos labui, rodos, lyg savotiškai nori išpirkti apsileidusiųjų kaltę. Tai yra gražus mostas, ir spaudos darbuotojai laukia daugiau tokių mecenatų, kaip verslininkas Jonas Andriulis, paklojęs šių metų "Draugo" premijai 1000 dol. Vienok tenka pažymėti, kad premijos yra tik ekstraordinarinės priemonės spaudos gyvybei išlaikyti. Tikrasis pagrindas yra knygų pirkėjai bei prenumeratoriai. Kuo daugiau jų turėsime, tuo labiau suklestės mūsų grožinė literatūra.

Autorių atžvilgiu "Draugo" pre-miia yra dovaninio pobūdžio, čia nestatomi dideli reikalavimai — pasitenkinama 200-tais mašinėle rašytų rankraščio puslapių. Autoriui duodama pilna laisvė pasirinkti siužetą. O gavus 1000 dol., jau galima daugiau laiko skirti plunksnai.

Mūsų sąlygose premijuoto rankraščio atspausdinimas knyga taip pat laikytinas nemenku pasitarnavimu spaudai—tuo labiau, kad galimas pelnas atidedamas premijų fondui. Pagaliau ir pats premijos įteikimas, sujungtas su muzika bei literatūra, prisideda prie lietuviko rašto kėlimo.

Primenant šią konkursinę "Draugo" premiją, tenka linkėti kad ja dar" labiau susidomėtų rašytojai ir dar gausiau dalyvautų.

L. A.

•    Lietuviškos Knygos Klubas Čikagoje leidžia Lietuvių Beletristikos Antologiją, kurią suredagavo Bern. Brazdžionis. Veikalas padalytas į du tomus. Pirmasis tomas, apimąs 49 autorius (nuo Simano Daukanto iki M. Augštaitės) jau baigiamas spausdinti.

•    LB metraštį redaguoja Jeronimas Cicėnas. Metraštis bus pavadintas "Atšvaisto" vardu.

•    B. Kučinskas, turįs Brooklyne žvakių dirbtuvę, ruošia Amerikos lietuvių parapinių bažnyčių spalvotą filmą. Iš surinktos medžiagos jis mano išleisti ir parapinių vaizdų albumą.

•    Šiemet suėjo 75 m. amžiaus kompozitoriui A. Kačanauskui. Sukaktis buvo paminėta Brooklyne, kur apie jubiliatą kalbėjo K. V. Banaitis, iškeldamas jį kaip kompozitorių, Kauno konservatorijos profesorių, dirigentą ir tiesaus būdo žmogų. A. Kačanauskas dabar gyvena Vilniuje ir profesoriauja konservatorijoje.
 
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai