Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
MŪSŲ BUITYJE PDF Spausdinti El. paštas
Arkivysk. Jurgio Matulaičio, MIC 50 m. mirties sukaktis sausio 22 - 23 paminėta Chicagoje koncertu, kurį atliko Čiurlionio Ansamblis ir koncelebruotomis mišiomis, kuriose dalyvavo ir pamokslą pasakė kard. J. Cody.

Lietuvos reikalai vėl pajudinti JAV Kongrese. Illinois valstybės atstovas F. Annunzio pateikė rezoliuciją, kad ir ateity būtų pripažįstami okupuotų Pabaltijo valstybių nepriklausomybės laikų atstovai ir kad JAV prezidentas rūpintųsi iškelti Jungtinėse Tautose tų valstybių prievartinį įjungimą į Sov. Sąjungą.

Žurnalistikos 1000 dol. premija sausio 22 paskirta Laiškų Lietuviams redaktoriui kun. Juozui Vaišniui, S.J. Premijos mecenatas — kun. dr. Juozas Pruns-kis. Vertinimo komisija — prof. J. Pu-zinas, D. Bindokienė, E. Pakštaitė, kun. V. Bagdanavičius, Vl. Butėnas. Liet. Žurnalistų sąjungos centro valdyba paskyrė Daužvardžio Fondo premijas jaunosios kartos žurnalistams. Po 100 dol. gavo Eglė Juodvalkytė, Petras Kisielius, Rasa Lukoševičiūtė, Viktoras Nakas, Romas Sa-kadolskis. Kiti jaunieji žurnalistai (14) gavo mažesnes premijas (75, 50, 25 dol.).

Kun. Simonui Morkūnui, pasižymėjusiam labdarybės darbais, vasario 16 suėjo 75 m. amžiaus. Jis klebonauja šv. Kazimiero parapijoje Sioux City, Iowa.

Pašaukimų į dvasinį gyvenimą klausimai gvildenti sausio 21 seserų kazi-mmieriečių vienuolyne Chicagoje. Dalyvavo vysk. V. Brizgys, lietuvių vienuolijų ir pasauliečių kunigų atstovai. Vadovavo kun. K. Pugevičius.

Lietuvių Fondo pelno skirstymo komisijos posėdis įvyko Chicagoje sausio 22. Prašymai paramos kultūriniams reikalams perduoti LB kultūros ir švietimo tarybai.

R a š y t o j u o s e. — Bernardui Brazdžioniui,
iškiliajam poetui, literatūros kritikui ir vaikų poezijos kūrėjui, vasario 2 suėjo 70 m. amžiaus. Savo originaliu poetiniu talentu jis nuo pat jaunystės laimėjo garbingą vietą literatūroj. Brazdžionio labai šakota, sykiu dramatiška ir lyriška kūryba apima 50 m. ir turi tvirtas šaknis visoje lietuvių tautoje. Ta poezija ir gili, ir populiari — plačiai skaitoma, deklamuojama ir komponuojama. Poetas sėkmingai veikė ir kaip antologijų, almanachų ir Lietuvių Dienų žurnalo redaktorius. Jis gyvena Kalifornijoje, Vista priemiestyje ir tebėra veiklus bei kūrybingas. Šiame Aidų numeryje pateikiame pluoštą jo naujausios poezijos.

— Antanas Tulys,
Amerikoje subrendęs vyresniosios kartos rašytojas, St. Petersburgo mieste Floridoje mirė sausio 15 d. Profesija buvo jis vaistininkas, gimęs 1898 bal. 6 Šeduvoje. Aukštąjį mokslą baigė JAV. Apie 20 m. gyveno Chicagoje, dirbdamas savo vaistinėje. Nuo 1946 m. persikėlė į Floridą ir ten užsiėmė turistiniu verslu. Jo literatūrinis talentas buvo pripažintas nepriklausomoje Lietuvoje ir kūryba spausdinama periodikoje. Už novelių rinkinį "Aš bučiavau tavo žmoną" Tulys 1936 gavo Spaudos Fondo premiją. Rašė dramas ir noveles. Taip pat užsiėmė ir vertimais.

— Kazys Almenas laimėjo Draugo romano konkursinę premiją. Vertinimo komisiją sudarė: Vytautas Volertas (pirm.), Rima Česonienė (sekr.) ir Ona Balčiūnienė - Audronė, dr. K. Ostrauskas, dr. Br. Vaškelis. Premija paskirta sausio 22 už romaną rankraštyje "Sauja skatikų". Premijos mecenatai — Algis ir Angelė Raulinaičiai (Burbank, Calif.).

M i r t y s. - Anatolijus Grišonas, nepriklausomos Lietuvos atstovas Pietų Amerikai, sausio 2 palaidotas Montevideo mieste. Velionis buvo gimęs 1902 liepos 9 Kieve. Lietuvoje baigė Klaipėdos konservatoriją. 1930 išvykęs į Argentiną, tarnavo Lietuvos konsulate Buenos Aires ir pasižymėjo scenine bei organizacine veikla. Pasiuntinybei persikėlus į Urugvajų, A. Grišonas pakeltas konsulu, o po dr. K. Graužinio mirties — pripažintas Lietuvos atstovu.

— Kun. dr. Antanas Juška, susižeidęs nelaimėje, mirė sausio 23 Chicagoje. Jis buvo gimęs 1913 Vadoklių vl., Panevėžio aps. Kunigu įšventintas 1940. Romoje Gregorianumo universitete gavo istorijos daktaro laipsnį. Daugelį metų dirbo lietuvių parapijoje Cicero, 111. ir energingai reiškėsi spaudoje, jaunimo auklėjime ir visuomeniniame darbe.

 
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai