Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
ATSIŠAUKIMAS Į LIETUVIUS STUDENTUS PDF Spausdinti El. paštas
Mieli kolegos! Visi mes esame paskendę savo studijose. Vieni iš mūsų studijuoja techniką, kiti gamtos ar humanitarinius mokslus. Bet ar daug kas jaučia pareigą pastudijuoti lietuvių kalbą, istoriją, literatūrą? Mes jau spėjome paskaityti Hemingvėjo, Sandburgo kūrinius, bet ar mes žinome ką nors apie Čiurlionį, Maironį, Kudirką ?

Mūsų tautos kančios jaudina svetimuosius. JAV Kongreso atstovai nekartą yra pareiškę protestą prieš raudonąjį siaubą, kankinantį mūsų tautą. O mes, jaunieji, ką mes darome palengvinti kančias mūsų brolių? Senesnioji mūsų karta šiandien vadovauja lietuviškai spaudai, dirba mokyklose, organizacijose, Lietuvos vadavimo judėjime. Bet jie neamžini. Kas pavaduos juos, Juk tai mūsų pareiga. Bet ar mes esame tam darbui pasiruošę? Ar mes mokame savo mintis reikšti gražia lietuvių kalba? Ar turim pakankamai šiam reikalui žinių?
Mūsų pareiga yra pažinti mūsų tautos praeitį, literatūrą, o ypatingai gražią lietuvių kalbą. Kas mums šiame reikale gali padėti?

Fordhamo universitete tris vasaras veikė lituanistikos institutas. Lituanistika buvo traktuojama lygiai su kitais dalykais. Tačiau praeitą vasarą jau nesusidarė reikalingo studentų minimumo — 25, ir lituanistikos semestro nebuvo.

Mieli kolegos! Ar tai ne mūsų apsileidimas? Kiekvienas turi jausti pareigą paskirti vieną ar dvi vasaras lituanistikos studijoms. Praeitos vasaros klaidą turime atitaisyti šią vasarą. Tebūna ne 25 studentai, bet 125.

Lituanistikos instituto vadovybė — kun. prof. VI. Jaskevičius ir prof. A. Vasys pažadėjo mums suorganizuoti vasaros lituanistines studijas, jei iki kovo 15 užsiregistruos bent 25 studentai. Sukruskime visi; parodykime, kad jaunystė viską nugali. Nedelski-me. Užsiregistruokime, kad vadovybė galėtų organizuoti lektorius, rūpintis biblioteka ir kitomis priemonėmis.

Užsiregistruoti galima laišku, kartu pridedant registracijos mokestį 36 dol. Jei semestras neįvyktų, pinigai bus grąžinti. Vadovybė prižadėjo rūpintis stipendijomis už mokslą sumokėti, kaip buvo anksčiau.

Kreipkitės šiuo adresu: Lithuanian Program, Fordham University, New York 58, N. Y.
Judita Audėnaitė—N.Y. Sk. Lietuvių Studentų S-gos sekretorė; Gediminas Naujokaitis—N.Y. Sk. Studentų Ateitininkų pirmininkas; Jonas Mačiūnas—N.Y. Sk. Studentų Santaros pirmininkas; Daiva Audėnaitė— N.Y. Sk. Studentų Santaros sekretorė; Jurgis Birutis—N.Y. Sk. Akademikų Skautų pirmininkas; Algis še-tikas—N.Y. Korp. Vytis sekretorius; Antanas Smetona—N. Y. Sk. Neo -Lituanų pirmininkas; Milda Sperauskienė—N.Y. Sk. Neo Lituanų sekretorė ; Kazys Norkeliūnas—Fordhamo Lietuvių Studentų atstovas.


 
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai