Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
Trumpai PDF Spausdinti El. paštas
• Rugsėjo pabaigoje Romoje mirė žymus ispanų kilmės amerikiečių filosofas ir rašytojas GEORGE SANTAYANA. Gimęs 1863. 12. 16 Madride, 9 metų amžiaus atvyko į JAV. Studijavo, doktorizavosi ir vėliau profesoriavo Harvardo universitete. 1912 metais Santayana rezignavo ir išvyko į Europą. Debiutavo jis poezijos knyga "Sonnets and Poems" (1894). Toliau sekė "The Sense of Beauty" (1896) ir milžiniškas penkių tomų veikalas "The Life of Reason" (1905), kuriame studijuojamos žmonijos progreso fazės. 1923 m. išleido "Collected Poems". Būdamas 72 metų, parašė ir išleido romaną "The Last Puritan", kurį jis laikė savo paskutiniu žodžiu pasauliui. Ten jis pasireiškia kaip neginčijamas anglų prozos meisteris. Dar minėtini šie jo veikalai. "Persons and Places", "Dom-minations and Powers", "Egotism in German Philosophy" etc. Mirė Santayana kaip atsiskyrėlis Romos Mėlynųjų Seserų vienuolyne, kurį jis buvo pasirinkęs savo dienoms baigti, ir buvo palaidotas Romoje, Campo Verano kapinėse.

•    Rugpiūčio 1 d. savo namuose prie Starnberger See mirė žymus vokiečių rašytojas WALDEMAR BON-SELS, pažįstamas lietuviškai publikai iš jo knygos "Die Biene Maja und ihre Abendteuer" lietuviško vertimo. Bonsels gimė 1881 m. Jaunystėje bastėsi po pasaulį ir vėliau, pasinaudodamas kelionių įspūdžiais, paraše žymiausius savo veikalus: "Aus den Notizen eines Vagabunden", "Indienfahrt", "Der Reiter in der Wueste." Bonsels buvo nepaprastai populiarus masėse, ir jo knygos pasiekė milijoninį tiražą.

•    Paryžiuje mirė žymus belgų rašytojas CHARLES PLISNIER. Plačiausiai pagarsėjo jis 1937 m., už savo romaną "Les Faux Passeports" gaudamas Goncourt Akademijos premiją. Kiti po žymūs veikalai yra plačios apimties romanai "Mariage" (1936), "Meurtres" (1938) ir t. t.

•    Romos Academia dei Lincei suteikė žymiam šių dienų vokiečių rašytojui THOMAS MANN vadinamąją ' premio Farnelli" už tai, kad jis savo kūryboje davęs retą pavyzdį humanizmo, kuris iškyląs virš dvasinio šių laikų susiskaldymo, kaip sakoma premijos paskyrimo protokole

•    Prancūzai šiemet minėjo keletą stambių savo literatūrinių sukakčių, kurių tarpe — pusantro šimto metų. kai gimė didysis romantikas Victor Hugo, šimtas metų, kai gimė psichologinio ir idėjinio romano meistras Paul Bourget ir penkiasdešimt metų,' kai mirė garsiausias natūralizmo rašytojas Emile Zola. Visų jų kūrybos yra išversta ir į lietuvių kalbą. Beje, švedų Akademija pirmąją Nobelio premiją buvo numačiusi skirti Emile Zola, bet tam nepritarė Prancūzų Akademija.

•    Lietuvių Rašytojų Draugijos pirmininku korespondenciniu būdu išrinktas Benediktas Babrauskas. Draugija šiemet mini 20 metų gyvavimo sukaktį.

•    Spalio 12 Čikagoje, Lietuvių Auditorijoje įvyko literatūros vakaras. Savo kūrybos skaitė Bern. Brazdžionis ir Antanas Gustaitis. Deklamavo aktorius Henrikas Kačinskas.

•    Vincui Krėvei spalio 19 d. suėjo 70 metų amžiaus. Rašytojui pagerbti Philadelphijoj suruošta iškilme, kurioje kalbėjo J. Aistis, dr. V. Maciūnas, prof. A. Sennas, V. Mykolaitis ir kiti. Meninę programos dalį atliko operos soliste Juzė Augaitytė ir pianiste H. Leoniene. Vincas Krėvė yra gimęs 1882 m. Subartonių kaime, Merkines valsčiuje.

•    Lietuvių Kultūros Fondo laikinoji JAV Apygardos Valdyba už komisijos pripažintus dramos veikalus skiria dvi premijas: pirmąją — 500 dol., antrąją — 300 dol. Į komisiją įeina Lietuvių Rašytojų Draugijos paskirti atstovai: rašytojai — Stasys Tamu-laitis, Aloyzas Baronas, Lietuvos Teatro aktoriai — Stasys Pilka ir Vytautas Valiukas. Lietuvių Kultūros Fondą atstovauja jo valdybos pirmin. Aldona Augustinavičienė. Veikalus reikia įteikti iki 1952 m. gruodžio 31 d. šiuo a.dresu: Jonas F. Daugėla, 1863 West 47 St., Cleveland 2, Ohio.

•    Kanadoje Hamiltone spalio 11 d. įvyko literatūros vakaras. Programoje dalyvavo V. Kastytis, Pr. Kozulis, B. Rukša, V. Peseckas ir Z. Grabauskaitė - Šukienė.

•    "Aidų" tradicinis muzikos - literatūros vakaras 1953 m. numatytas balandžio 12 d. (Atvelykyje). Vakaro metu už komisijos įvertintą mokslo veikalą bus įteikta 500 dol. premija.

 
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai