Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
TRUMPAS POEZIJOS ŽODIS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Prof. dr. B. Ciplijauskaitė   
Trumpas poezijos žodis: daug pasakyti nedaugeliu žodžių. Dėl to ir iš skaitytojo nemažai reikalaujama. Kaip Martinaitis sako, poezija skiriama tiems, kurie daugiau žino, negu ji išreiškia. Tam tikra prasme, ji sako viena, o išreiškia kita.

Paskaitoje perbėgama per poezijos istoriją. Trubadūrų meilės dainos. Romantiškoji poezija — žodinga ir dar pasaldinama. Simbolizme — kiek trumpėja. Kubizmas skaldo į esencijas, priešpastatomi įvaizdžiai, išgaunama kažkas nauja.

Perbėgama per paskirų poetų istorijas. Paprastai pradžioje jų eilėraščiuose išsireiškimai ilgi, vėliau trumpėja. Trumpinimas dažnai susiejamas su filosofija. Trumpėjimas ima atitikti paprastą kalbėjimo būdą. Linkstama į skepticizmą. Pats žodis taiklėja ir trumpėja.

Pavyzdžiui, Henrikas Nagys. Jo kūryboj — pradžioje buvo daugiau žodžių. Vėliau gi — jų mažiau. Mirties temoj, kai sakalas nebegyvas, ir tyliausia tyla nutyla. Žodžių nebereikia.

Nykos - Niliūno pirmuose rinkiniuose eilės nepaprastai ištįsusios. Paskutinėje poezijos knygoje — jos trumpos. Kai kur vos vos išsakomais žodžiais leidžiama pajusti tuštumą.

Lietuvoje grįžtama prie liaudies dainų. Sigitas Gėda perėjo į trumpus eilėraščius: vienoje eilutėje — vienas žodis. Janina Degutytė rašo trumpus eilėraščius, ieškodama užgriebti esmę.


 
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai