Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
MŪSŲ BUITYJE PDF Spausdinti El. paštas
Vytautas Landsbergis, Lietuvos respublikos Aukščiausios Tarybos pirmininkas, gruodžio 7 - 9 d lankėsi Kanadoje. Ten jis buvo priimtas ministro pirmininko B. Mulroney, susitiko su opozicinių partijų vadais ir Pabaltijo tautas remiančiais parlamento nariais. Taip pat kalbėjo Toronto universiteto salėje ir abiejų lietuvių parapijų salėse. Gruodžio 9 d. Vytautas Landsbergis atskrido į Vašingtoną, o 10 d. buvo priimtas JAV prezidento. Spaudos konferencijoje jis pareiškė, kad pasikalbėjimu su prez. Bushu esąs patenkintas. Iš Vašingtono tiesiog į Maskvą pasitarimams jis išskrido gruodžio 11d. Šie vizitai yra labai reikšmingi.
Poetei Editai Nazaraitei paskirta Lietuvių rašytojų draugijos 2000 dol. premija už eilėraščių rinkinį "Mechaninė mūza". Į vertinimo komisiją Čikagoje įėjo Č. Grincevičius, pirm., K. Bradūnas, A. Liulevičienė, D. Bindokienė, N. Užubalienė. Laureatė iš Toronto atvyko į premijos įteikimo šventę. Ji yra išleidusi 2 poe-zjos knygas, bendradarbiauja lietuvių spaudoje ir dalyvauja literatūros vakaruose. Į tą šventę taip pat buvo pakviestas ir poetas Kazys Bradūnas. Tą pačią dieną 500 dol. Aloyzo Barono konkursinė premija už novelę įteikta Antanui Dundzilai, kuris pats neatvyko, o pinigų sumą padovanojo Lietuvos pasiuntinybei Vašingtone. Šios premijos vertinimo komisiją sudarė Nelė Mazalaitė, Alina etaknienė, Leonardas Žitkevičius. Mecenatas — Adolfas Šležas. Lietuvių rašytojų draugijos premijos mecenatas — Lietuvių Fondas. Programa buvo iš dviejų dalių. Pirmojoje laureatę apibūdino Paulius Jurkus, o čekį LF vardu įteikė Lilė Milukienė. Kalbėjo laureatė, gen. Lietuvos konsulas, sveikintojai. Literatūrinę dalį savo kūrybos skaitymais atliko Edita Nazaraitė ir Kazys Bradūnas, koncertinę—op. sol. GinaČapkauskienė, akompanuojant William Smiddy. Programai vadovavo Laurynas Vismanas. Finansiškai prie šios iškilmės surengimo prisidėjo Juozas Matiukas - 500 dol. ir LB Kultūros taryba 300 dol. auka. Be jų pagalbos būtų buvę neįmanoma ją surengti. Šventės organizavimu rūpinosi LR draugijos pirm. Paulius Jurkus. Ji įvyko lapkričio 17 d. Kultūros židinvje Niujorke.
Savaitraštis Darbininkas gruodžio 2 d. paminėjo savo 75 metų sukaktį. Ta proga Marijos Apreiškimo bažnyčioje Brooklyne vysk. Paulius Baltakis, O.F.M., su 10 kunigų atlaikė mišias ir pasakė pamokslą. Kultūros židinio salėje įvyko koncertas, kurio programą atliko sol. Algis Grigas ir pianistas Povilas Stravinskas. Prieš koncertą buvo akademinė dalis. Darbininko istorinį kelią apibūdino red. Paulius Jurkus. Be to, kalbėjo vyr. red. kun. dr. Kornelijus Bučmys, pranciškonų prov. Tėv. Placidas Barius, gen. Lietuvos konsulas ir orga-nizacjų atstovai. Lietuvių Fondo įgaliotinė Lilė Milukienė įteikė 2000 dol. auką, kurią priėmė vyr. redaktorius. Darbininką pradėjo leisti Šv. Juozapo draugija 1915 m. spalio 19 d. Bostone. Iki 1925 metų jis ėjo 3 kartus savaitėje, paskui — 2 kartus. Pirmuoju redaktorium ir iniciatorium buvo kan. F. Kemėšis. Po jo vyr. redaktorium ilgai išsilaikė prel. K. Urbonavičius, o nuo 1950 metų redagavo prof. Simas Sužiedėlis. Nuo 1951 m. laikraštis sykiu su spaustuve perkeltas į Brooklyną, kai jį perėmė leisti pranciškonai ir sujungė su kitais dviem savaitraščiais: Amerika (Brooklyne) ir Lietuvių žiniomis (Pits-burge). Čia Darbininkas ėjo du kartus savaitėje. Redakcijoje, be S. Sužiedėlio, dirbo prof. J. Brazaitis, kun. V. Dabušis, A. Gražiūnas, P. Jurkus ir Tėv. Modestas Stepaitis, O.F.M. Dabartinis vyr. redaktorius Tėv. Kornelijus Bučmys dirba nuo 1966 m., Paulius Jurkus Darbininko redakcijoje dirba 40 metų.

—    VIH-asis teatro festivalis įvyko lapkričio 15 - 18 d. Jaunimo centre Čikagoje, bet jo aprašymo su nuotraukomis neįmanoma buvo įdėti į šį Aidų numerį. Jis bus ateinančiame.
—    Lietuvių dailės paroda buvo surengta (Algimanto Kezio) Fordhamo universitete, prie Lincoln Centro, bibliotekos galerijoje lapkričio 3 -gruodžio 1. Iškabinti tik išeivijos mūsų dailininkų kūriniai.

—    Lietuvių fondas šį rudenį užbaigė telkti 5 milijonus dolerių. Tokiam reikšmingam įvykiui paminėti lapkričio 10 d. Martiniąue salėj Čikagoje surengtas pokylis, į kurį susirinko 300 narių ir būsimųjų narių — stipendininkų. Pasiekęs šią žymią sumą, Lietuvių Fondas nenori sustoti, bet telkti 10 milijonų dolerių. Iki šiol iš palūkanų lietuvių kultūriniams reikalams išdalyta du milijonai ir 800 000 dol. Sunku įsivaizduoti, kokia varginga būtų buvusi išeivijos lietuvių veikla be šios didelės sumos. Tad sėkmės Lietuvių Fondui, pradedančiam naują užmojį.
—    JAV Kongreso konferencijos komitetas spalio 27 d. atmetė senato sprendimą skirti 25 milijonus dolerių Estijai, Latvijai ir Lietuvai. Tas konferencijos komitetas buvo sudarytas iš 24 narių — 11 iš Atstovų rūmų ir 13 iš Senato. Paramos atmetimą nulėmė 4 ar 6 balsai. Visa tai padaryta iš baimės, kad nebūtų pakenkta Gorbačiovui.
—    Antanas Rūkštelė, dailininkas, meno istorikas ir etnografas (g. 1906. X. 22) spalio 6 d. mirė St. Petersbur-ge, Floridoj.
—    Pianisto Povilo Stravinsko koncertas įvyko Kultūros židinyje Brooklyne spalio 14 d. Tai vienas ryškiausių Lietuvos pianistų — Lietuvos tautinės filharmonijos solistas, konservatorijos profesorius, grojęs su įvairiais simfoniniais orkestrais, atlikęs daug solinių koncertų, nemažai įrekor-davęs plokštelių ir gastroliavęs užsienyje.
—    Nepriklausoma Lietuva, Mon-trealyje išeinąs savaitraštis mini savo 50 metų sukaktį.
—    Danijos užsienio reikalų ministras Ellemann Jensen, šį rudenį kalbėdamas Jungtinių Tautų generalinėje asamblėjoje Niujorke, pareiškė, kad Danija remia Pabaltijo respublikų pastangas atgauti nepriklausomybę.
—    Darius Kuolys, kuris šį rudenį lankėsi JAV, praneša, kad netrukus Lietuvoje pradės veikti speciali gimnazija išeivijos jaunimui. Ypatingas dėmesys būsiąs skiriamas Pietų Amerikos lietuviams. Žadama sudaryti palankias sąlygas visiems atvykstantiems mokiniams.
—    VLIKo pirmininkas dr. Kazys Bobelis rugsėjo mėnesį lankėsi Lietuvoje ir turėjo pokalbius su vyriausybės nariais, spaudos atstovais, medikais. Kaip žymus chirurgas, jis ten darė net operacijas.
—    Arkivysk. Paulius Marcinkus paprašė popiežių atleisti jį iš Vatikano valstybės adminsitracinės komisijos pirmininko pareigų. Prašymas buvo patenkintas.
—    Amerikos lietuvių tarybos suvažiavimas įvyko spalio 13 d. Čikagoje. Svarstyboms veiklos reikalais vadovavo inž. A. Mažeika.
—    VLIKo seimas šiais metais buvo sušauktas lapkričio 2 - 4 d. Clevelan-de. Jame išsamų pranešimą apie Lietuvos padėtį pateikė pirm. Kazys Bobelis, kuris neseniai iš ten buvo grįžęs. Seime dalyvavo ir du Lietuvos Aukščiausios tarybos nariai — Nijolė Ambrozaitytė ir Egidijus Klumbys.
—    Lietuvių Pranciškonų provincijolas Tėv. Placidas Barius lapkričio 20 - 24 d. lankėsi Romoje pas pranciškonų ordino generalinį viršininką. Aptarta Amerikos ir Lietuvos pranciškonų bendri reikalai.
—    "Į Laisvę" Fondas lietuvių kultūrai ugdyti skelbia konkursą romanui parašyti, kuris pavaizduotų tautos rezistenciją įvairių priespaudų laikais. Konkurso premija 3000 dol. Konkurse kviečiami dalyvauti viso pasaulio lietuviai rašytojai. Konkurso terminas — 1991 m. gruodžio 1 d. Veikalo apimtis nemažiau 200 mašinėle rašytų puslapių. Vertinimo komisijai, kuri bus paskelbta, siunčiami du egzemplioriai. Detalės bus paskelbtos vėliau. Konkursu norima paminėti "Į Laisvę" fondo 30 metų veiklos sukaktį. Fondo adresas: J. Baužys, 9240 ClifFside ave., Orland Park, II 60462.
 
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai