Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
TĖVYNĖJE PDF Spausdinti El. paštas
—    Lietuvos, Latvijos ir Estijos užsienių reikalų ministrai lapkričio 19 d. buvo išprašyti iš Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo konferencijos Paryžiuje. Mat Sovietų Sąjunga paskelbė ultimatinį protestą, kad, konferencijoje dalyvaujant Pabaltijo užsienių reikalų ministrams, sovietai nedalyvaus. Lietuvos atstovams daug nuoširdumo rodė Prancūzija, Danija, Lenkija, Anglija, Vatikanas, Švedija, Islandija ir Čekoslovakija. JAV Valstybės sekretorius James Baker ten taip pat susitiko su Pabaltijo atstovais ir užtikrino paramą, kurios, deja, nebuvo matyti. Lapkričio 21 d. spaudos konferencijoje pabaltiečiai užsienio reikalų ministrai išreiškė savo protestą dėl jų išvarymo iš saugumo konferencijos ir viltį, kad Pabaltijo tautos atgaus nepriklausomybę.
—    Michailas Gorbačiovas, kalbėdamas Europos saugumo ir bendradarbiavimo konferencijos plenariniame posėdyje, pasisakė prieš nacionalistinius judėjimus Sovietų Sąjungoje ir bet kokį sienų pakeitimą.

—    Lietuvos ministrė pirmininkė Kazimiera Prunskienė spalio mėnesį Lietuvos gyventojams taip apibūdino politinę padėtį: "Lietuvos respublika yra pusiaukelėje tarp nepriklausomybės deklaravimo ir jos įtvirtinimo. Oficiali valstybinė parlamentinė vyriausybinė delegacija susitinka su TSRS delegacija konsultacijoms dėl derybų, kurias mes įvardiname kaip derybas dėl nepriklausomybės nuo TSRS pilnu de jure ir de facto turiniu. Lietuvos Respublikos vyriausybės ir savo vardu pareiškiu — kai kurių politinių grupuočių išpuoliai prieš vyriausybę ir mane, kad, skatinant derybų pradžią ir vedant atitinkamą dialogą su TSRS ir kitų didžiųjų valstybių atstovais neva bandoma pasukti Lietuvą atgal į TSRS ar naują sąjungos sutartį, kaip ji besivadintų, yra absoliučiai nepagrįsti... Vyriausybės adresu žeriami pikti kaltinimai, kurių esmė sueina į dar neįtvirtintą valstybingumą, teisėtvarkos pažeidinėjimus, visiškai neįvertinant, iš kur visa tai atsiranda". Ministrė pirmininkė pažymi, jog ir dalis deputatų prisideda prie politinių grupuočių išpuolių prieš vyriausybę. Panašūs išpuoliai, kartais reikalaujantys net vyriausybės atsistatydinimo, labai liūdina išeivijos lietuvius. Jų įsitikinimu, padėtis yra tokia pavojinga, kad dabar ne laikas kovoti tarp savęs, bet visiems glaustis vienybėn ir pirmiausia siekti nepriklausomybės. Nepaisant čia viešpataujančių demokratinių nuotaikų, per aštrios tarpusavio kovos Lietuvoje net gali neigiamai atsiliepti į išeivijos finansinę pagalbą tautai.
Vytautas Landsbergis, Lietuvos Respublikos Aukščiausios Tarybos pirm., spalio 11 - 14 d. lankėsi Paryžiuje, kur jis buvo labai pagarbiai priimtas kaip nepriklausomos valstybės galva. Jį priėmė Prancūzijos prezidentas Francois Mitterand ir kalbėjosi 45 minutes. Taip pat jį priėmė Prancūzijos ministras pirmininkas ir užsienio reikalų ministras. Svečias pasirodė televizijoje, turėjo pokalbius su spaudos atstovais. Prancūzija oficialiai ir pagarbiai priimdama Lietuvos prezidentą, parodė pagarbą ir visai lietuvių tautai. Lapkričio 11 - 15 d. Lietuvos respublikos Aukščiausios Tarybos pirmininkas atliko kitą reikšmingą kelionę — lankėsi Anglijoje. Londone jis buvo priimtas min. pirm. Margaret Thacher, kalbėjosi su parlamentarais ir Lordų Rūmų atstovais, susitiko su spaudos bei televizijos žmonėmis, pasakė kalbą net Anglijos parlamente. Jis taip pat aplankė lietuvių įstaigas Londone, dalyvavo jam surengtose vaišėse. Lankymosi metu gyveno Lietuvos pasiuntinybėje.

 
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai