Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
9 lapkritis


IŠ POPIEŽIAUS JONO PAULIAUS II LANKYMOSI AMERIKOJE PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Juozas B. Laučka   
Popiežiaus Jono Pauliaus lankymasis Amerikoje, kurį jis vadino pastoraciniu, truko nuo spalio 1 iki 7. Aštuonių dienų laikotarpyje popiežius lankėsi Bostone, New Yor-ke, Philadelphijoje, Des Moines (Iovva valst.), Chicagoje ir VVashing-tone, kasdien aukodamas mišias, sakydamas pamokslus ir kalbas, susitikdamas atskirų pokalbių su vyskupais, prezidentu Carteriu, Jungtinių Tautų generaliniu sekretorium, kitų tikybų dvasininkais, universitetų profesoriais, diplomatinių atstovybių šalies sostinėje vadovais. Šios viešnagės metu popiežius pasakė apie 70 religinio ir visuomeninio pobūdžio kalbų-žodžių. Jo ilgiausia kalba, pasakyta Jungtinių Tautų visumos susirinkime spalio 2, truko vieną valandą ir dvi minutes. Paties popiežiaus pasisakymu, į Ameriką jis atvyko Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus Kurto Waldheimo, Amerikos katalikų vyskupų ir prezidento Carterio kvietimu. Generalinis sekretorius kvietimą pateikęs netrukus po to, kai popiežius buvo išrinktas Šv. Petro įpėdiniu. Lankymąsi šešiuose miestuose parinko pats Vatikanas, nusitaręs su Amerikos vyskupais. Keliomis savaitėmis prieš popiežiaus atvykimą su vyskupais Amerikoje tarėsi vyskupas Paulius Marcinkus, aukštas Vatikano pareigūnas, kuriam tarptautinių kelionių tvarkymą ir popiežiaus asmens saugumo reikalus buvo patikėjęs Paulius VI ir kuriuo, atrodo, labai pasitiki ir Jonas Paulius II. Popiežių sveikinusioms minioms ir milijonams televizijos žiūrovų vyskupas Marcinkus dabar gali būti lengvai pažįstamas, nes visuose popiežiaus susitikimuose jis buvo vienas pirmųjų, skynusių jam taką. Tarp kelių artimų popiežiaus palydovų buvo ir kitas lietuvis — prelatas Audrys Bačkis, Bažnyčios viešųjų reikalų tarybos pasekretoris. Televizijos ekrane jis buvo pastebėtas arti kardinolo Caserolio, Vatikano valstybės sekretoriaus. Kaip teko patirti, VVashingtone, kai popiežius kalbėjosi su prezidentu Carteriu, kitame kambaryje aukšto lygio pokalbius vedė viceprezidentas Mondale, valstybės sekretorius Vance, prezidento patarėjas krašto saugumo reikalais Brzezinski, kardinolas Caseroli ir prelatas Bačkis.
Skaityti daugiau...
 
MOKSLO DIENOS CHICAGOJE Vienuoliktasis LKMA suvažiavimas PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Česlovas Grincevičius   
Vienuoliktasis Lietuvių katalikų mokslo akademijos suvažiavimas, įvykęs 1979 rugpjūčio 31 — rugsėjo 2 Chicagoje, Jaunimo centre, buvo Vilniaus universiteto 400 metų minėjimo ženkle. Iš 18 numatytų paskaitų tik trys buvo skirtos ne universiteto minėjimui.

Suvažiavimas prasidėjo mišiomis jėzuitų koplyčioje. Jas aukojo vyskupas Antanas Deksnys su gausia asista. Savo žodyje jis pakomentavo skaitytą evangeliją apie negudrias mergaites, kurioms pritrūko alyvos žibintui. "Tą patį girdime ir gyvenime, ne vien alegorijoje — duokite mums alyvos. Šaukia ne tik anos mergaitės, bet ir išdidžios tautos, politikai, mokslininkai. Stinga išminties ir perspektyvos. Šiandien labiausiai reikia tokios alyvos, kuria galima būtų pasišviesti, ieškant tikro kelio". Išmintis apibrėžiama Senajame Testamente kaip amžinosios šviesos atspindys, Dievo veiklos veidrodis ir jo didybės paveikslas. Ji yra daugiau negu žmogaus intelektas ar protas. Šių laikų mokslas nepajėgia pasiekti giliausių daiktų priežasčių. Suvažiavimo tikslas ir yra, kad anoji dvasinė alyva kūrentųsi ir apšviestų mūsų protus.

Po mišių prie paminklo kritusiems už Lietuvos laisvę buvo padėta gyvų gėlių. Sugiedotas Lietuvos himnas.
Skaityti daugiau...
 
EUCHARISTIJOS BIČIULIAMS 10 METŲ LKB Kronika, Nr. 39 PDF Spausdinti El. paštas
Eucharistijos Bičiuliai yra vienintelis spontaniškai susidaręs, be organizacinės formos Lietuvos katalikų sąjūdis, nes bet kokios kitos organizacijos ten yra uždraustos. — Red.

1979 m. sukanka 10 metų, kai Lietutuvoje prasidėjo Eucharistijos Bičiulių sąjūdis, įjungęs į savo gretas geriausius Lietuvos Katalikų Bažnyčios sūnus ir dukras. Jų tarpe rasime įvairaus amžiaus ir įvairių profesijų žmonių. Tačiau juos visus jungia meilė Dievui ir Tėvynei. Jie pasiryžę su Eucharistinio Kristaus pagalba prikelti bedievybės dusinamą Tautą ir Bažnyčią.

Eucharistijos Bičiuliai savo dešimtmetį paminėjo liepos 7 dieną per Švč. M. Marijos atlaidus Žemaičių Kalvarijoje. Iš visų Lietuvos kampelių į garsiąją Žemaitijos šventovę susirinko Eucharistijos Bičiuliai padėkoti Dievui už 10 metų palaimą ir susikaupti naujiems ateities uždaviniams. Ta proga Eucharistijos Bičiuliams bažnyčioje kalbėjo kunigai — Alfonsas Svarinskas ir Sigitas Tamkevičius, mišias už Eucharistijos Bičiulius koncelebravo visi Tikinčiųjų teisių gynimo katalikų komiteto nariai. Žemaičiai pasakoja, kad jau seniai Žemaičių Kalvarijoje buvo matę tiek žmonių, o ypač jaunimo. Po sumos Eucharistijos Bičiuliai ėjo Kristaus kančios kalnus. Kelis pamokslus pasakė kun. J. Kauneckas.
Skaityti daugiau...
 
DEVINTASIS TARPTAUTINIS KARBONO STRATIGRAFIJOS IR GEOLOGIJOS KONGRESAS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Birutė Saldukienė   
JAV Geologinės tarnybos 100 metų jubiliejaus proga devintasis tarptautinis geologinės karbono sistemos kongresas pirmą kartą buvo sušauktas šiame krašte. Aštuntasis kongresas įvyko Maskvoje, 1975 m. Pirmasis buvo suorganizuotas 1927 m. Heerlen mieste, Olandijoje, o kiti — įvairiuose kituose Europo miestuose. Į dešimtąjį pakvietimas yra gautas iš Ispanijos.

Į Illinois universitetą, Urbana-Champaign, suvažiavo 700 su viršum kongreso dalyvių iš viso pasaulio. Nuo 1979 gegužės 10 iki birželio 2 per prieškongresines ekskursijas, komisijų posėdžius, kongreso atidarymą, technines sesijas, kongreso uždarymą bei per pokongresines ekskursijas karbono sistemos tyrinėtojai diskutavo viso pasaulio akmenines anglis moksliniu bei komerciniu atžvilgiu.

Prieškongresines septynios mokslinės ekskursijos buvo vadovaujamos karbono geologijos žinovų. Kiekvienai ekskursijai iš anksto buvo paruoštos informacinės knygos. Nuo gegužės 10 iki 19 buvo aplankyti Appalachių, Pennsylvanijos, West Virginijos, Alabamos, Ohio, Indianos, Kentucky bei Illinois anglių baseinai. Dalyviai galėjo pasirinkti labiausiai jiems įdomią ekskursiją.
Skaityti daugiau...
 
MŪSŲ BUITYJE PDF Spausdinti El. paštas
Į JAV LB krašto valdybą įeina Vytautas Kutkus — pirmininkas, Algimantas Gečys — Visuomeninių reikalų tarybos pirmininkas, Jonas Kavaliūnas — Švietimo tarybos pirmininkas, Ingrida Bublienė — Kultūros tarybos pirmininkė, Jonas Urbonas — vykdomasis vicepirmininkas organizaciniams reikalams, Aušra Zerr-Mačiulaitytė — pirmoji vicepirmininkė politiniams reikalams, Violeta Abariūtė — vicepirmininkė specialiems reikalams, dr. Antanas Butkus — vicepirmininkas socialiniams reikalams, Robertas Selenis — vicepirmininkas juridiniams reikalams, Algis Rugienius — vicepirmininkas sporto reikalams, Alfonsas Velavičius — vicepirmininkas finansų reikalams, Albertas Misiūnas — protokolų sekretorius, Karolis Balys — reikalų vedėjas, Irena Dainorienė — sekretorė anglų kalba.
— Lietuvių moterų klubų federacijos valdyba spalio 14 d. Kultūros židinyje New Yorke surengė lietuvių spaudos atgavimo 75 metų minėjimą. Paskaitą skaitė Stasys Santvaras, literatūrines ištraukas — V. Valiukas ir I. Veblaitienė, pianu V. Banaičio "Sutemų giesmę" skambino Aldona Kepalaitė. LMK federacijai vadovauja Margarita Samatienė.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai