Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
1 sausis


MŪSŲ BUITYJE PDF Spausdinti El. paštas
I š   v i s u r . Naujoji Australijos vyriausybė, kuriai vadovauja min. pirm. Fraser, yra nutarusi nesilaikyti buvusio premjero Gough Whitlam Pabaltijo valstybių pripažinimo Rusijai. Maskva apie tai būsianti painformuota oficialiu raštu. Australijos ir laisvojo pasaulio lietuviai daug kovojo, kad tasai pripažinimas būtų atšauktas.

— Prof. dr. Paulius Rabikauskas, S.J., buvęs Gregorianum Popiežiškojo Universiteto istorijos fakulteto dekanas Romoje, gruodžio mėn. išrinktas to universiteto vicerektorium. Verta pastebėti, kad tai pirmas toks lietuvio jėzuito poaukštis ne tik šiame, bet ir kituose užsienio universitetuose. Be to, šiais metais jis paskirtas to paties universiteto, istorijos fakulteto leidžiamo žurnalo Archivum Historiae Pontificiae redaktorium, kuriame spausdinamos su popiežių istorija surištos studijos. Jis taip pat yra suredagavęs Didž. Lietuvos Kunigaikštijos vyskupų relacijų I-jį tomą ir baigia redaguoti II-jį. Profesorius yra ir "Aidų" nuoširdus bendradarbis. Sveikiname!

Lietuvių Enciklopedijos anglų kalba visi šeši tomai bus išleisti šiais metais. Gruodžio mėnesį Simas Sužiedėlis baigė redaguoti penktąjį tomą. Enciklopedija turi 2,500 prenumeratorių. Kai bus atspausdinta, leidėjas Juozas Kapočius mano pasiūlyti ją 10,000 JAV bibliotekų. Šiuo metu ją prenumeruojąs i 200 amerikiečių institucijų.
Skaityti daugiau...
 
POEZIJA SRUOJOS UPELY IR ŽVAIGŽDYNUOSE PDF Spausdinti El. paštas
Parašė L. Žitkevičius   
ALEKSANDRAS RADŽIUS: Baltas mėnulio miestas. Eilėraščiai. Čikaga 1975. Išleido Mykolas Morkūnas. Viršelį ir vinjetes piešė Danguolė Stončiūtė. 72 psl.', 3 dol.

Autorius — astronominės tematikos poetas. Tokiu vardu jį buvo galima vadinti jau 1961, kai pasirodė jo eilėraščių rinkinys "Paukščių Takas". Anksčiau (1948) Rimo Gludu-čio slapyvardžiu jo rodytasi su poemėle vaikams "Žiogo Šokliuko smuikelis".

Astronomija, mokslas apie žvaigždėtąjį dangų, su žemiškąja žvaigždžių poezija, atrodo, neturi nieko bendro. Jai žvaigždės, būdamos "matematiškai šaltos", nėra nei dangaus akutės, nei žvakutės. Bet šio eilėraščių rinkinio autoriui tą "šaltąją" astronomiją pasiseka "sušildyti" ir net skaitytoją įtikinti jos giminingumu poezijai. Ir štai poetas girdi, kaip žvaigždės ošia, ir jaučia, kaip "šerdis visatoj plaka". Toj begalinėj visatoj jis įsijaučia ne tik į ekliptikos šviesą, bet ir į Sruojos upelį, sruvenantį per Alsėdžių lauką. Čia pat ir žemaitiškas mėnulis (sakytume, visai ne toks, kokį yra pasiekę astronautai).
Skaityti daugiau...
 
VEIKALAS APIE BAROJĄ PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Dalia Kučėnienė   
BIRUTĖ CIPLIJAUSKAITĖ: Pio Ba-roja. Un Estilo. Insula, Madrid, 1972. 272 psl., kaina 350 pesetų.
1971 m. vasarą Wisconsino universitetas, suteikdamas prof. dr. Birutei Ciplijauskaitei stipendiją, įgalino ją Iztea archyvuose studijuoti ispanų rašytojo Pio Barojos rankraščius. Šių studijų vaisius — naujas autorės veikalas — Baroja, Un Estilo.

Knygos- tematiką pati autorė taip apibrėžia: "Remiantis keliais reprezentaciniais romanais priartėti prie
Barojos romanisto meno, surandant bendrus jų vardiklius bei jų ryškesnių savybių amžinumą".

Autorė žvelgia į Baroją kaip į kūrėją ir kaip į asmenį. Gvildena jo gyvenamą aplinką, gyvenimo būdą, patirtą rašytojų ir filosofų bei mokslininkų įtaką. Tarp rašytojų galime išvardinti: Durnas, Stendhalį, Zola, Defoe, Scottą, Thackeray, Dickensą, Ibseną, Poe, Dostojevskį, Tolstojų, Gogolį. Kadangi kiekvieno rašytojo kūryba atspindi ir atitinkamo laikotarpio filosofines pažiūras, B. Ciplijauskaitė supažindina ir su Barojos filosofinę pasaulėžiūrą įtakojusiais Darwinu, Bernard'u, Nietzsche, James, Freudu, Kierke-gaardu.
Skaityti daugiau...
 
"AIDŲ" RĖMĖJAI PDF Spausdinti El. paštas
Mecenatai. Po 100 dol.: prof. dr. B. Kasias, Wyoming, Pa.; kun. prof. dr. P. Ragažinskas, NM; po 50 dol.: JAV Lietuvių Bendruomenės San Francisco Apylinkė, San Francisco, Ca.; Kazys Brencius, Chicago, II.; dr. M. A. Vygantas, Wilmette, II.; po 47 dol.: Vincas Romanas, Chicago, II.; po 40 dol.: Petras Mikalauskas, Omaha, Ne.; po 37 dol.: Stefa Tarase vičienė, Chicago, II.; Vyt. Karoblis, Ripley, Oh.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai