Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
7 rugsėjis


41 TARPTAUTINIS EUCHARISTINIS KONGRESAS PHILADELPHIJOJ PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Leonardas Andriekus   
Tarptautiniai eucharistiniai kongresai yra tapę dinamiška proga minioms katalikų sutelkti ir jų tikėjimui į Kristų Švč. Sakramente sustiprinti. Tai atviro religinio išpažinimo didingos manifestacijos, kurių metu atliekami iškilmingi liturginiai veiksmai ir eucharistinėje šviesoje sprendžiamos aktualios laiko problemos.
Tokių kongresų pradžia buvo gana kukli ir jų istorija dar neilga. Pradėti jie privačia iniciatyva Prancūzijoje XIX-to amžiaus gale. Dievobaiminga moteris Marie-Marthe Tamisier ryžosi organizuoti eucharistines maldininkų keliones savo krašte, kurių pirmoji atlikta 1874. Ji laikoma eucharistinių kongresų užuomazga. Pirmasis tikras tarptautinis eucharistinis kongresas suruoštas 1881 Lille mieste Prancūzijoje, laiminant pop. Leonui XIII. Dalyvavo 4,000 maldininkų iš 10 valstybių. Tai labai siaura srovelė, palyginus ją su dabartinių kongresų užtvinusių minių upe.

Pradžia kukli, bet ateitis didinga. Per tą neilgą laiką nuo pirmojo tarptautinio eucharistinio kongreso iki paskutiniojo, suruošto šią vasarą Philadelphijoje, gausi jų serija ne-benutrūko. Paprastai jie įvyksta kas dveji metai, jeigu nepasitaiko kokių ypatingų tarptautinių sutrikimų, kliudančių žmonėms susirinkti. Antrojo pasaulinio karo laiku nuo 1938 iki 1952 tarptautinių eucharistinių kongresų nebuvo. Jų esame turėję 41 visuose kontinentuose. Jungtinėse Amerikos Valstybėse yra buvę du — vienas 1926 Chicagoje, antras šiemet rugpiūčio 1-8 Philadelphijoje. Jis sutapo su šio krašto 200 metų nepriklausomybės jubiliejumi. Kongreso bendrasis šūkis buvo — Eucharistija ir žmogaus alkis.
Skaityti daugiau...
 
PENKTOJI PABALTIJO STUDIJŲ KONFERENCIJA PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Alina Staknienė   

Kai vienam iš žymiausių pasaulio mokslo centrų, Columbia Universitete, New Yorke, susiburia apie 400 akademikų, mokslininkų ir kitų intelektualiai gyvų žmonių tris dienas vykstančioms paskaitoms ir diskusijoms Pabaltijo temomis — tai nemažos svarbos įvykis mūsų kultūriniame gyvenime. Ypač, kai dalyviai suvažiuoja ne vien iš įvairių vietovių JAV ir Kanadoj, bet ir iš Anglijos, Prancūzijos, Danijos, Australijos, Japonijos — o iš Švedijos, Suomijos, Vakarų Vokietijos ir Australijos net po kelis — ir ne vien tik pabaltiečiai.

Šitoks sąskrydis buvo Penktoji Pabaltijo Studijų Konferencija, kurią š.m. gegužės 20-23 Columbia Universitete, New Yorke, surengė AABS (Association for the Advancement of Baltic Studies, lietuviškai pavadinta Pabaltijo studijoms puoselėti draugija).
Skaityti daugiau...
 
PIRMĄ KARTĄ PIETŲ AMERIKOJE PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Antanas Saulaitis   

Posėdis studijų savaitėje. Nuotr. Danos Elenos

III-jo Pasaulio Lietuvių Jaunimo Kongreso apybraižos
(Tęsinys)
Programa Urugvajuje
Urugvajaus JK komitetas išnuomojo puošnų Club Uruguay pačiame senamiestyje — ne tiek dėl puošnumo, kiek dėl talpos. Truputį atsikvėpę, JK dalyviai vakarop rinkosi salėn.

JK talentų vakaro programai vadovavo dr. Alfredas Stanevičius ir Birutė Mačanskienė. Po vėliavų įnešimo ir himnų ėjo Urugvajaus JK komiteto pirm. Gvido Mačansko žodis, PLB pirm. Br. Nainio sveikinimas, Lietuvos atstovo Pietų Amerikai Anatolijaus Grišono sveikinimas ir kum A. Saulaičio pastabos.
Skaityti daugiau...
 
JIS ATVĖRĖ SENOVINĖS BUITIES GELMĘ PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Leonardas Andriekus   

Dail. Viktoras Petravičius Nuotr. A. Plausinaičio

Dail. Viktoro Petravičiaus 70 m. amžiaus sukakčiai

Šiemet į gausėjančią mūsų kultūrinių jubiliatų šeimą įžengė ir dail. Viktoras Petravičius. Gegužės 12 jam suėjo 70 metų amžiaus. (Yra gimęs 1906 Bedalių kaime, Šakių valsč.) Šis įvykis sraunioj tremtiniško gyvenimo srovėj neliko nepastebėtas. Gerokai prieš jubiliejinę datą, vasario 3, Jaunimo centro Čiurlionio galerijoj Chicagoje suruošta Viktoro Petravičiaus kūrinių paroda, atspausdintas dailus proginis leidinėlis su rinktinėm iliustracijom ir Balio Chomskio apžvalginiu tekstu. Atidarant parodą, jubiliato kūrybą apibūdino dail. Adolfas Valeška. Lietuvių fondas gi atskubėjo su 1,000 dol. premija. Bendroji mūsų periodinė spauda taip pat neliko nebylė.
Skaityti daugiau...
 
MŪSŲ BUITYJE PDF Spausdinti El. paštas
I š   v i s u r. — JAV LB aštuntos tarybos pirma sesija vyko Chicagoj, Jaunimo Centre, rugsėjo 4. Naujas tarybos prezidiumas bus Clevelande: pirm. Raimundas Kudūkis, vicepirm. kun. Gediminas Kijauskas, S.J., sekr. Romualdas Bublys ir Algirdas Širvaitis, ižd. dr. Edmundas Lenkauskas. Krašto valdybos pirmininku išrinktas Algimantas Gečys iš Philadelphijos. Revizijos komisijon išrinkti: dr. Rozalija Šomkaitė, Tėv. dr. Kornelijus Bučmys, OFM, Vytautas Alksninis. Garbės teismo pirmininku lieka Edmundas Korzonas. Iš pereitos kadencijos lieka teisėjai— dr. J. Genys ir Aleksandras Vakselis. Naujai išrinkti teisėjai: Vytautas Kamantas ir Juozas Ardys.

Lietuvių pranciškonų trimetiniame suvažiavime — kapituloje rugsėjo 7-10 Kennebunkporte išrinkta nauja vadovybė: provincijolas — T. Jurgis Gailiušis, viceprov. — T. Pranciškus Giedgaudas, patarėjai T. T. Leonardas Andriekus, Paulius Baltakis, Placidas Barius, Augustinas Simanavičius. Kapituloje dalyvavo pranciškonų ordino gen. vyresniojo atstovas — vizitatorius T. Alcuin Coyle.

Ateitininkų sendraugių stovykla suruošta Kennebunkporte rugp. 7 - 14. Joje dalyvavo daugiausia Bostono, New Yorko, Washingtono apylinkių nariai. Vadovavo Jonas Vaitkus.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai