Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
8 spalis


PRANCIŠKONIŠKOSIOS SUKAKTYS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė L. A.   

Lietuvių pranciškonų vadovybė, rugsėjo 9 išrinkta trejiem metam. Pirmoj eilėj iš kairės: Tėv. Jurgis Gailiušis — provincijolas, Tėv. Alcuin Coyle — vizitatorius, Tėv. Pranciškus Giedgaudas, vice-provincijolas. Antroj eilėj patarėjai Tėvai — Leonardas Andriekus, Paulius Baltakis, Augustinas Simanavičius, Bernardinas Grauslys (provincijos sekretorius), Placidas Barius

Šie metai yra žymūs ne tik šv. Pranciškaus Asyžiečio mirties jubiliejum, bet ir lietuvių pranciškonų keliomis sukaktimis.

Jau suėjo 35 metai, kai pirmasis lietuvis pranciškonas, Tėv. Justinas Vaškys, su didžiais planais pasiekė Ameriką. Tai buvo 1941 pavasarį. Emigracinė lietuvybė klestėjo. Sąlygos pranciškonų veiklai atrodė palankios. Bet pirmieji kūrimosi žingsniai buvo sunkūs.
Skaityti daugiau...
 
PIRMĄ KARTĄ PIETŲ AMERIKOJE PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Antanas Saulaitis   
III-jo Pasaulio Lietuvių Jaunimo Kongreso apybraižos
(Pabaiga)

Pačios studijų savaitės vadovai buvo Rimgaudas ir Emantė Jūraičiai (abu Londrinos universiteto profesoriai), kapelionai — kun. T- Margis, M.I.C., ir kun. V. Damijonaitis.
Vakarinės programos buvo šios: sausio 2 — A. Škėmos "Žvakidė", vaidinta Sao Paulo ateitininkų sendraugių; sausio 3 — Mildos Lenkauskienės vestas literatūros ir Čiurlionio vakaras. Po to buvo pamaldos. Sausio 4 — filmų ir skaidrių vakaras.

Studijų savaitės programa vyko gana sklandžiai, nors ir buvo perkrauta. Studijų savaitėje nuo sausio
I d. iki sausio 6 d. dalyvavo 152 asmenys.

Akademinę šių penkių parų programą galima padalinti į tris svarbesnes dalis: pokalbiai visiems, diskusinių būrelių ir darbo komisijos posėdžiai.

Paskaitos arba pašnekesiai visiems atstovams buvo po du per dieną šiom temom: "Brazilijos lietuviai" (A. Saulaitis), "Lietuvių veiklos dinamika: pasauliniai lietuviški centrai" (G. Juozapavičiūtė), "Lituanistikos svarba" (K. Jūra), "Lietuvių eg-zilės literatūra: Pietų Amerikos rašytojų įnašas" (M. Saulaitytė), simpoziumas "Lietuvių tautos egzistencija" (V. Nakas, L. Kojelis, J. Kisieliūtė), "PLJS: jaunimo veiklos praplėtimas (kraštų sąjungų pirmininkai) ir Jaunimo sąjungos uždaviniai" (R. Sakadolskis).
Skaityti daugiau...
 
ALDONA ERETAITĖ PDF Spausdinti El. paštas
Parašė A. Skrupskelienė   
Š.m. vasario 12 Bielefelde, Vakarų Vokietijoje, mirė to miesto teatro aktorė Aldona Eretaitė, turėjusi didelį pasisekimą scenoje ir palikusi savo vardą šio miesto teatro istorijoj. Teatro direktorius, apgailestaudamas jos mirtį, pripažino, kad tai yra skaudus smūgis teatrui, nes ji buvo viena iš pačių gerųjų aktorių. Ji brėžė standartus.
Aldona, literatūros profesoriaus ir visuomenės veikėjo Juozo Ereto ir svetimųjų kalbų mokytojos Onos Ja-kaitytės duktė, gimė Kaune 1928 kovo 13. Taigi mirtis nutraukė jos gyvenimą, nesulaukus nė 48 metų amžiaus. Mokytis pradėjo Kaune, vėliau lankė gimnaziją Šakiuose. Rusų armijai okupavus kraštą, su visa šeima pasitraukė į Vakarus ir apsigyveno savo tėvo gimtajame mieste, Šveicarijos Bazely.

Aktorė augo ir brendo labai turtingoj kultūrinėj atmosferoj, labai skirtinguose pasauliuose, iš kurių ji galėjo pasiimti visa, kas geriausia vienur ir kitur. Savo vaiko dienas ir paauglystę išgyveno Lietuvoj, atostogas dažnai praleisdavo motinos ūky, pramonės ir mašinų dar nepaliestoj gamtoj, arti paprasto kaimo žmogaus. Šį jaukų labiau dvasines vertybes branginantį kampelį jai teko vėliau pakeisti į vakarietiškąjį racionalų pasaulį. Visa šeima buvo jautri menui, muzikai, gražiam žodžiui. Seserys mėgo smuiką, fortepijoną, o tėvas profesorius tol taisęs savo straipsnių kalbą, kol žodis pasiekdavo skaitytoją išpuoselėtas, originalus ir skambus.

Vaidybiniai gabumai ir charakteris pasirodė jau labai anksti. Jos bendraklasės iš Bazelio laikų prisimena ją kaip mielą draugę, pasiruošusią visuomet padėti, ir kaip labai gabų žmogų, žavinčią asmenybę, dariusią joms įtakos, skirtingą nuo kitų. Rimtai vaidybą studijuoti aktorė pradėjo Zuericho vaidybos mokykloj. Baigusi ją su pažymėjimu, ji tuoj buvo teatro žmonių pastebėta ir pakviesta į Zuericho teatrą, kur ji debiutavo ir kurį laiką vaidino. Toliau jos scenos kelias ėjo per kelis žymius Vokietijos teatrus. Tai, ką jai davė jos įgimtas talentas ir Zuericho mokykla, gražiausiai išsiskleidė per tuos septynerius metus, kuriuos ji praleido Mannheime (Na-tionaltheater). Ji pati juos vadina geriausiais savo sceninio darbo metais. Vėliau ji trejetą metų vaidino Goettingene (Deutsches Theater), dvylikai metų persikėlė į Kielį, pagaliau į Bielefeldą, kur ankstyva mirtis suardė ateities planus, kuriuos ji drąsiai brėžė, pasitikėdama nugalėsianti ligą. Be teatrinės scenos darbo, aktorė buvo surengus Europos lietuviams porą poezijos rečitalių, o 1968 — Chicagoje ir Los Angeles. Ji buvo taip pat ir šokių šventės pranešėja tais metais.
Skaityti daugiau...
 
JURAŠO DEBIUTAS IR TEATRINĖS PERSPEKTYVOS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė S. M.   
Pirmasis Jono Jurašo spektaklis Amerikoje nuskambėjo šventiškom gaidom ir išeivijoje, ir amerikiečių visuomenėje. Išeiviai, rugpiūčio mėnesį gausiai lankęsi Hartmano Konservatorijos teatre, ne tiek domėjosi pjese — Amalriko "Rytais -Vakarais", — kiek pačia Lietuvos meno drama, kurią simbolizavo Jurašo pergyvenimai, priverstinė tyla, ir pirmas sceninis prabilimas užsienyje. Amerikiečių vaizduotę, atrodo, irgi pagavo režisieriaus ypatingi nuotykiai, laikraščių antraštėse artimo, bet drauge nepaprastai tolimo sovietinio pasaulio egzotika. Po spektaklio prie viso to prisidėjo ir aukštas pastatymo meninis lygis. Stamfor-do miesto ir apylinkės laikraščiai vienbalsiai gyrė režisūrinį įnašą. Vaidybos studentų teatrėlis, prisišliejęs prie didžiojo Hartmano teatro, šoktelėjo visa galva aukščiau. "Daugiau tokių spektaklių", rašė vienas laikraštis, ir "Stamfordas bus įrašytas į kultūrinį žemėlapį".

Jurašo premjera įvyko labai liesais išeivijos teatro metais; neatrodo, kad jie riebėtų ir ateity. Beliko pora atkaklesnių sambūrių su menkėjančiomis išgalėmis ir siaurėjančiais akiračiais. Mirtis pavogė Dalią Juknevičiūtę ir Leoną Barauską, kurių talentas ir pasišventimas scenai anksčiau dar gaivino viltis, kad išeivijos teatras pakils ir išsities. Savaime kyla klausimas, ar Jurašo atvykimas paveiks išeivių sceną ir, kaip jis galėtų ją paveikti?

Teko girdėti balsų, kad Jurašo patriotinė pareiga būtų įsijungti į lietuviškosios scenos veiklą Amerikoje ir taip "gelbėti" vegetuojantį diasporos teatrą. Šio patarimo vertė abejotina. Išeivinė scena ir aplinka apkarpė jau ne vieno gabaus ir pasiryžusio režisieriaus sparnus. Keletas metų, ir Jurašas atsidurtų jų padėtyje. Chicagos, išeivijos centro, teatrinė tyla svariai argumentuoja prieš tokį žingsnį.
Skaityti daugiau...
 
MŪSŲ BUITYJE PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Red.   
I š   v i s u r. — Prez. G. Fordas spalio 2 Baltuosiuose Rūmuose priėmė 26 tautybių vadovaujančius asmenis. Lietuviams atstovavo JAV LB krašto valdybos pirm. Algimantas Gečys, vicepirm. dr. A. W. Novasitis ir Kazimieras Ok-sas. Pokalbį su prezidentu rodė televizija. Tą patį rytą Pittsburghe Hiltono viešbuty demokratų kandidatas Jimmy Carter priėmė gausią LB delegaciją, kuriai vadovavo R. Česonis.

Marianapolio gimnazijos, vedamos tėvų marijonų, 50 m. sukaktis paminėta spalio 8-10 iškilminga programa ir gausiu buvusių mokinių dalyvavimu. Gimnazijos direktorius yra kun. Jonas Petrauskas, MIC.

Pasaulio Lietuvių Katalikių Moterų Organizacijų Sąjunga rugsėjo 26 Put-name paminėjo savo gyvavimo 25 m. sukaktį. Su tuo minėjimu buvo sujungta ir jos garbės pirmininkės Magdalenos Galdikienės 85 m. amžiaus sukaktis.
Ta proga įvyko iškilmingos pamaldos, akademinė programa ir koncertas.

Tėv. Jurgis Gailiušis, pranciškonų provincijolas, spalio 11 išvyko į Asyžių dalyvauti pranciškonų ordino generalinėj kapituloj. Grįš lapkričio pradžioj.

Lietuvių Fondo kapitalas šiuo metu yra milijonas ir 294,141 dol. Tai pranešta rugsėjo 22 Chicagoje sušauktame valdybos posėdyje. LF tarybos pirmininkas yra dr. G. Balukas, valdybos pirm. — dr. A. Razma.

Bostono LB kultūros klubui nuo šio rudens pirmininkauja Mykolas Drunga. Spalio 2 pirmajame šio sezono susirinkime prof. Rimvydas Šilbajoris iš Ohio valstybinio universiteto kalbėjo apie Balio Sruogos ryšį su simbolistais.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai