Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
7 rugsėjis


KAZYS ŠIMONIS PDF Spausdinti El. paštas

KAZYS ŠIMONIS Bokštai

Senosios kartos dailininkas Kazys Šimonis mirė Kaune birželio mėn., palikdamas apie 2000 paveikslų drobėje ir tiek pat piešinių. Velionis buvo gimęs 1887 m. rugpjūčio 25 d. Starkonyse prie Kupiškio. Dailėje lavinosi daugiausia privatiškai. Nuo 1920 m. pradėjo dalyvauti dailės parodose. Nemaža suruošė ir individualių parodų Lietuvoje bei užsienyje. Taip pat iliustravo daug knygų. Jo kūryba pasižymi fantastiška buities, ypač legendinės, stilizacija.

 
ŠEŠTOJI BALTŲ KONFERENCIJA PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Marija Saulaitytė-Stankuvienė   

Baltistikai Puoselėti Draugijos (Association for the Advancement of Baltic Studies) šeštoji konferencija įvyko Toronte 1978 gegužės 10 - 14. 800 narių turinti draugija sulaukė 550 klausytojų suvažiavime, kurį ruošė 70 organizatorių. Daugumas dalyvių atvyko iš JAV, kiek mažiau iš Kanados, dar atstovai iš Vakarų Vokietijos, Švedijos, Anglijos, Izraelio ir Danijos.

Įvadiniame žodyje dr. Ilze Kalnins paaiškino konferencijos pobūdį: mokslinis suvažiavimas ir katalizatorius baltų bendruomenei. Dvilype užduotimi konferencija sutelkia mokslininkus pabendrauti ir pateikti savo tyrinėjimų išvadas, įjungdama pačią baltų bendruomenę, kuri čia dalyvauja klausimais bei pasiūlymais ir yra tų mokslinių tyrinėjimų objektas.

Mokslininkų atvyko daug. Apie 60 iš 100 paskaitų buvo multiplikuotos (kai kurių pateiktos tik apybraižos). Publika buvo entuziastinga, nors referentai ne visada paliko laiko įsiterpti klausytojams, o konferencijos opiausiai žydų-baltų temai kaip tik nei apybraižų, nei paskaitų tekstų iš anksto nebuvo. Katalizuotinos visuomenės nebuvo gausu: pavyzdžiui, gegužės 12 buvo užsiregistravusių tik 15 torontiškių lietuvių iš 70 suvažiavimo lietuvių dalyvių su prelegentais. Literatūros vakare su poetu Henriku Nagiu ir vadovu Rimvydu Šilbajoriu taip pat nedaug tebuvo lietuvių, nors Toronte tokių vakarų reta. Daugiausia vietinių lietuvių patraukė žydų ir baltų santykių klausimas, vienas moksliškai silpniausių konferencijos momentų, kurio sensa-cingumui iš anksto buvo lietuvių ir Toronto Spaudoje ruošiamasi.
Skaityti daugiau...
 
KARL FRIEDRICH GAUSS (1777 - 1855) PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Antanas Girnius   
200 metų gimimo sukaktuves paminint

Praėjusiais metais turėjome ypač daug sukakčių iš tiksliųjų mokslų atstovų: 200 metų nuo Johann Hein-rich Lambert (1728-1777) mirties, 250 metų nuo Isaac Newton (1687-1727) mirties, 150 metų nuo Pierre Simon Laplace (1749-1827) mirties; 200 metų sukako nuo K. F. Gausso gimimo.

Johann Friedrich Carl Gauss gimė 1777 balandžio 30 Braunschweige. Tėvas Gebhard Dietrich Gauss, gi-uęs 1744 taip pat Braunschvveige, buvo sodininkas, vasaros metu dirbo kaip mūrininkas, vėliau išmoko sąskaitininko darbo. Motina, Dorothea Benze, gimusi 1743 Velpke kaime, netoli Braunschweigo, buvo tarnaitė iki vedybų su bevaikiu našliu Gaussu; ji buvo maloni, nuosaiki, supratinga moteris, turėjusi humoro. Kari buvo jų vienintelis sūnus.

Sakoma, kad Gaussas pirmiau išmoko skaičiuoti negu kalbėti. Būdamas vos trejų metų, pagauna garsiai beskaičiuojančio tėvo klaidas, septyniametis susumuoja skaičius nuo 1 iki 100 atmintinai, suvokdamas aritmetinės progresijos sumą; vos mokytojas padiktavo, jis jau turėjo atsakymą: 5050 ant lentelės — Ligget se! sušuko Braunschwei-

Kari Friedrich Gauss (1777 - 1855)

go dialektu. Būdamas 16 metų, surado mažųjų kvadratų metodą paklaidoms apskaičiuoti. Pastebėjęs gabumus, Gaussą globojo kunigaikštis K. W. Ferdinand (1735-1806).
Skaityti daugiau...
 
MŪSŲ BUITYJE PDF Spausdinti El. paštas
Pasaulio Lietuvių Dienos Toronte — vienas iš gausiausių pasirodymų Kanadoje, atkreipęs į lietuvius to miesto gyventojų ir krašto vyriausybės dėmesį. Iškilmė pradėta birželio 30 Royal viešbutyje dailės parodos atidarymu, Mel-bourne Dainos sambūrio koncertu ir svečių susipažinimo vakaru. Prieš tai (birželio 29) Edobicoke stadijone oficialiai pradėtos sporto žaidynės. Liepos 1 d. buvo skirta PL Bendruomenės seimui, kuris vyko tame pačiame viešbutyje. Į seimą atvyko 106 atstovai, būtent: iš Australijos, N. Zelandijos, Vokietijos, Anglijos, Prancūzijos, Italijos, Brazilijos, Argentinos, Kolumbijos, Uragvąjaus, Kanados ir JAV. PLB tarybos pirmininku išrinktas Vytautas Kamantas. Liepos 2 d. — sekmadienis buvo skirtas pamaldoms, dainų šventei ir pokyliui. Skirtingose vietose pamaldas turėjo katalikai ir evangelikai. Royal viešbutyje katalikų pamaldose dalyvavo 1500 žmonių. Pamokslą sakė kun. Stasys Yla. Pamaldose Anapilyje buvo apie 5000. Pamokslą sakė vysk. A. Deks-nys, koncelebruotom mišiom vadovavo vysk. A. Brizgys. Giedojo Čiurlionio ansamblis A. Mikulskio sukurtas mišias, jam pačiam diriguojant. Dainų šventė įvyko Maple Leaf Gardens arenoje, kurioje telpa 16,000 žmonių. Spėjama, kad lietuvių galėjo būti apie 12,000. Atsilankė ir On-tario prov. gubernatorė P. McGibbon. Šventėje dalyvavo 54 chorai. Po šios iškilmės prie žuvusiems paminklo padėti vainikai kovotojams už Lietuvos ir už Kanados laisvę. Pabaigos pokylis sutelkė į Royal viešbutį per 2000 žmonių. Dalyvavo Kanados valdžios bei dvasiškijos atstovai. Buvo specialiai pagerbtas Lietuvių enciklopedijos leidėjas Juozas Kapočius. Su Pasaulio lietuvių dienomis jungėsi ir Mokytojų studijų dienos (birželio 27-30).
Skaityti daugiau...
 
VYTAUTO ALANTO "LIEPKALNIO SODYBA" PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Vladas Kulbokas   

VYTAUTAS ALANTAS: Liepkalnio sodyba. Išleido Lietuvių Agronomų Sąjunga. Iliustracijos A. Verbicko. Chicago 1977. Tiražas 1000. 440 psl.

Leidėjas paprašė V. Alantą romane atvaizduoti nepriklausomos Lietuvos ūkininkų gyvenimą. Senųjų, pobaudžiavinių laikų Lietuva atėjo iki nepriklausomybės metų, kada ėmė ūžauti stiprūs pažangos vėjai, atnešdami daug naujovių, sukeldami tarp tėvų ir vaikų nemaža audros. Tie vaikai jau siekė naujo, šviesesnio, kultūringesnio, sotesnio gyvenimo. Šitą Lietuvą daugiausia ir piešia autorius, kalbėdamas ne sausomis paskaitomis ar pamokslais, bet duodamas gyvus, spalvingus paveikslus, kuriuose gyvena, kovoja ir siekia tikslo pilnakraujai žmonės su savo svajonėmis ir aistromis.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai