Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
8 spalis


Dr. Jonas Žmuidzinas PDF Spausdinti El. paštas
Dr. Jonas Žmuidzinas,
Lietuvos gen. konsulas Kanadai, šiemet sulaukęs 80 m. amžiaus.
Jubiliatas gimė 1898 birželio 10 Keturvalkiuose, Vilkaviškio apsk. Saulės gimnaziją Kaune baigė 1920. Montpellier universitete, Prancūzijoje, 1924 - 1927 studijavo teisę, įsigydamas licenciatą. 1920 Paryžiaus universitete gavo viešosios teisės ir politinės ekonomijos doktoratą. Dirbo Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje ir pasiuntinybėje Londone. 1962 paskirtas Lietuvos konsulu Kanadai ir pakeltas gen. konsulu. Gyvena Toronte.

Dr. Jonas Žmuidzinas yra mokslo žmogus, visuomenininkas, žurnalistas, rašytojas. Jo literatūriniai raštai: "Ryto kraujas" (novelės), "Pajūrio himnas" (poema), "Runcė ir Dandie-rinas". Jo mokslinis veikalas prancūzų kalba: Commonvvealth polono-li-thuanien ou l'Union de Lublin (1569), išleistas Mouton Editeur leidyklos Paryžiuje 1978. Be to, dr. Jonas Žmuidzinas, talkinant pulk. Leon Gervais, 1972 prancūzų kalbon yra išvertęs Lietuvos 1529 m. statutą. Paminėtina, kad 1969 Paryžiaus universitetas mūsų Jubiliatui yra suteikęs dar vieną teisių daktaratą. Dr. Jonas Žmuidzinas priklauso Lietuvių rašytojų draugijai.

 
MOKYTOJŲ DIENOS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Br. Juodelis   
Pradžia
Jau dvyliktą kartą birželio 27-30 JAV ir Kanados lituanistinių mokyklų mokytojai bei lit. švietimo darbuotojai susirinko j tradicinę vasaros mokytojų studijų savaitę. Pasaulio Lietuvių Dienos šiais metais iš Dainavos stovyklos mokytojų studijų savaitę nukėlė į Torontą, Kanadon. Ruošė Kanados LB Švietimo komisija ir JAV LB Švietimo Taryba. Keturių dienų gausią ir turiningą studijų programą Royal York viešbutyje dar papildė Pasaulio liet. sporto žaidynės, dainų šventė, dailės paroda ir Pasaulio lietuvių seimas. Tos aštuonios nepamirštamų įspūdžių dienos labai sustiprino ir suartino dalyvavusius 84 lituanistinio švietimo darbuotojus iš devynių pasaulio kraštų.

XII JAV ir Kanados mokytojų savaitę atidarė Kanados LB Švietimo komisijos pirm. V. Stanevičienė. Kun. A. Saulaičiui, S.J., atkalbėjus invoka-ciją, buvo pakviesti garbės prezidiumo nariai ir išklausyti jų sveikinimai. Pažymėtina, kad iš Vokietijos specialiai į mokytojų studijų savaitę buvo atvykęs vysk. Antanas Deksnys. Jis taip pat tarė paskatinantį žodį. Buvo sveikinimų ir raštu.
Skaityti daugiau...
 
MŪSŲ BUITYJE PDF Spausdinti El. paštas
JAV Lietuvių kunigų vienybės seimas įvyko Providence, R.I., rugsėjo 20-21. Dalyvavo 39 kunigai. Pagrindinė paskaita buvo kun. K. Pugevičiaus "Lietuvių . Kat. Bažnyčios kronika mus įpareigoja". Pirmininku perrinktas kun. dr. Z. Smilga.

Šviesos - Santaros metinis suvažiavimas buvo rugsėjo 7-10 Tabor Farmiit vasarvietėje, Miehigane. Tai jau dvidešimt penktasis suvažiavimas. Apie jį plačiau bus lapkričio Aiduose.

Vliko ir PLB valdybos rugsėjo 30 susitiko Clevelande apžvelgti Lietuvoj padėties ir derinti jos laisvinimo pastan gas. Nutarta bendrom jėgom remti Pasaulio lietuvių jaunimo kongresą, kun ruoSiamas Vokietijoje.

Nekalto Prasidėjimo seserys spaliu 15 Putname paminėjo savo vienuolijos įkūrimo 60 m. sukaktį. Veinuoliją įsteigt arkivysk. Jurgis Matualitis 1918 m. Sukaktis paminėta iškilmingomis mišiomiį ir sol. Romos Masitenės koncertu.
Skaityti daugiau...
 
JURGIO JANKAUS "IR NEBEPASIMATĖM" PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Vytautas Dyvas   

JURGIS JANKUS: Ir nebepasimatėm. Pasakojimai. Lietuviškos knygos klubo leidinys. 1977, 343 psl. Autorius leidinį dedikavo tėvui.

Įspūdžiai
Porcelianines statulėles randame daugelyje namų. Jų lygų paviršių, brangių medžiagą ir gerus dažus ne vienas mėgsta. Tobulos balerinų nosytės tinka ant palangių, ant TV priimtuvų. Keičiant dekoratyvinę aplinką, lengva jas perdėlioti.

Grubios, stambesnės skidptūros reikalauja daugiau erdvės kambariuose, žvilgsniuose, jausmuose ir minty. Pykindamos traukia, žavėdamos atstumia. Formos ir pomėgių (ne vertės) kraštutinumai buvo ir bus reikalingi. Jų niekas neišraus iš kasdienos, neišmes iš kūrybos.

Literatūroje randame panašius skirtumus: mažos sielos kenčia nuo džiaugsmo pertekliaus, stambiosios skundžiasi skausmo stoka. O skaitytojai pasidalija, skurdžių jausmų veikėjus laikydami ir šventaisiais, ir neišmanėliais, neapvaldomų užmojų tipus tremdami ir pragaran, ir dangun. Juk gyvenimai plaukia ir audrų viršūnėmis ir grimsta medaus dubenėliuose.
Skaityti daugiau...
 
NEIŠKREIPTAS JANONIS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė V. Kulbokas   
JURGIS JAŠINSKAS: Julius Janonis. Poetas ir revoliucionierius. 1975, Chica-ga, Naujienų spaustuvė. 265 psl.
J. Janonis — proletarinis poetas, savo kūryboje kovojęs dėl socializmo, rašęs apie darbininkus, vargšus, gamtos bei asmeninius išgyvenimus, nuspalvindamas kančia dėl nelygybės, įsikalęs į galvą, jog marksizmas išganys pasaulį ir tą svajonę vykdęs su visu entuziazmu ir nenujausdamas dirbęs žiauriausio despotizmo laimėjimui. Vertinamas laisvųjų lietuvių dėl gamtinės ir asmeninės poezijos nuoširdumo, jaunuoliško entuziazmo ir kai kurių visuomeninių eilėraščių. Buvo populiarus darbininkuose, moksleiviuose, kairiojoje visuomenės dalyje.
Pirmas jo raštų leidimas išėjo 1917 m., II — 1921, III- 1941, dvitomis — 1957 Vilniuje. TSR Mokslų Akademijos Literatūros ir Kalbos žurnalo VIII tome surinkta daug medžiagos apie Janonį, jo gimtinę, tėvus, kūrybą. 1957 Vilniuje pastatyta J.Būtėno ir A. Kernagio pjesė iš jo gyvenimo, sukurtas filmas.

1976 Biržuose pastatytas jam paminklas — 6 metrų bronzinė statula ant 8 ir pusės metro granito pjedestalo. Vis tiek maloniau, kad Biržus, Radvilų ir eilės iškilių poetų miestą, puošia išlakus Janonio, skrendančio jaunuolio, paminklas, negu svetimųjų stabai.

Okupuotoje Lietuvoje jis, apsuptas poeto revoliucionieriaus aureole, keliamas socialistinio realizmo pradininku. Apie jį rašo kritikai, rašytojai, vienašališkai panaudodami šaltinius (pvz., nesikreipiama į Janonio seserį Amerikoje, aplenkiamos Naujienos, kuriose kitados spausdinta jo eilėraščiai ir straipsniai), iškreipiami faktai, vienašališkai komentuojama kūryba.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai