Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
8 spalis


SOCIOLOGO ŽVILGSNIS Į DR. VINCĄ KUDIRKĄ PDF Spausdinti El. paštas
Parašė V. Trumpa   
Teisingai V. Kavolis įžangoje ra­šo, kad "Vincas Kudirka yra tapęs lietuvių tautinio atgimimo simboliu". Kaip toks jis mums pusėtinai gerai pažįstamas. Gal mažiau jis pažįsta­mas, kaip žmogus. V. Kavolis ir pa­sistatė sau uždavinį panagrinėti V. Kudirką kaip žmogų. Jis tai vadina psichologine studija apie žmogaus ge­nezę, nors jai lygiai gerai tiktų ir psichoanalitinės ir sociologinės studi­jos vardas. V. Kavolis yra sociolo­gas, daugelyje savo straipsnių ir pa­skaitų bandęs panagrinėti vieną ar kitą sociologinę problemą. Malonu konstatuoti, kad daugumas tų proble­mų yra susiję su Lietuvos praeities ir dabarties gyvenimu.

Šioje studijoje V. Kudirkos asmuo nagrinėjamas šešeriopų santykių at­žvilgiu: 1. vyro-moters; 2. sūnaus-tėvo; 3. žmogaus-civilizacijos; 4. žmogaus-tėvynės; 5. žmogaus-Dievo ir 6. žmogaus-mirties. Kaip matome, be­veik visos didžiosios žmogaus egzis­tencijos problemos čia paliečiamos ir bandomos spręsti.
Skaityti daugiau...
 
RUSŲ kultūros vadovėlis PDF Spausdinti El. paštas
Parašė V. Gidžiūnas   
Jau kelinti metai Fordhamo jėzuitų universitete mūsų laikų rusų instituto studijoms, kaip direktorius, vadovauja jėzuitas prof. dr. V. Jaskevičius ir tame pačiame institute profesoriauja dr. A. Vasys ir kun. dr. K. Gečys. Cia jie dėsto rusų kalbą, literatūrą, istoriją ir kitus dalykus. Jų iniciatyva šių metų pradžioje studentų patogumui buvo rusiškai išleistas vadovėlis, kuriam anglišką įvadą parašė instituto direktorius dr. V. Jaskevičius, o prakalbą — vadovėlio redaktorius dr. A. Vasys. Iš abiejų įžangų ir turinio matosi, kad tai yra rusų kultūros vadovėlis, nors jis kartu yra ir rusų kalbos skaitymo knyga. Jis susideda iš sekančių dalių: Rusų istorija, Sovietų valstybė, rusų literatūra, rusų teatras, muzika, menas ir geografija.
Skaityti daugiau...
 
ATSIŲSTA PAMINĖTI PDF Spausdinti El. paštas
Juozas Kruminas, ŠEŠTASIS MEDIS. Romanas. Išleido Nida, Londonas, 1963 m. 367 p.

Leonardas Andriekus, NAKTIGONĖ. Lyrika. Išleido Tėvai Pranciškonai. Iliustravo T. Valius. Brook-lynas, 1963 m. 111 p. kaina 2 dol.

MAIRONIS. Atspausta iš "Aidų" 1962 m. 7 nr. ir 1963 m. 4 ir 5 nr. 214 p. "Aidų" leidinys nr. 7. Išleidimą parėmė kun. Juozas Pragul-bickas. Spaudė pranciškonų spaustuvė Brooklyne. 1963 m., kaina 2 dol.
Skaityti daugiau...
 
GEORGES BRAQUE PDF Spausdinti El. paštas
Parašė St. Goštautas   

JO MIRTIES PROGA
1908 m. Braque išstato L'Estaque. Metais anksčiau Picasso nupiešia "Mademoiselles de Avignon". Cezanno heroiškas jieškojimas per Picasso ir Braque intuiciją tapo forma ir įvykdė perversmą meno pasauliui. Užtai Braque vardas taip rišasi su Picasso, nors jų keliai seniai yra iš:i-skyrę. Picasso yra milžinas fantastas su beprotišku blaškymusi; Braque yra tobulybe, kuri 60 metų ėjo Cezanno keliu ir perdavė visą Cezanno palikimą. Tai anaiptol nereiškia atsilikimą ar imitaciją. Braque perėmė vieną dar nevisiškai išvystytą pasaulį, ir sukūrė kitą, savo, pilng. meiles ir gyvybes, kuriame nė mažiausia gyvybe nėra abejinga. Jis sukūrė ir savo legendą, apgaubtą sapnų vizija: baltų plaukų aristokratas, bsglostantis katinėlį and Liudviko XIV krėslo. Bet vieną dieną krėslas liko tuščias ir baltaplaukis senelis nebetriūsė prie drobës. Braque mirė. Jo mirtis pasiekė visą pasaulį be sukrėtimo. Jau buvo apsiprasta gyventi jo nemirtingam pasaulyje, su jo "nature morte", su jo paukščiais, su jo žmogumi, pagautam visų spalvų intymybėj.

Kai Louvras su didele nuolaida į-sileido jo kūrinius tarp išgarbintų kolosų, jis nepadidino savo vardo, tik retu atveju, pagerbė dailininką, dar jam esant gyvam. Braque nepasijuto nuošaliai tarp visų savo nemirtingų bendrų. Jis taip pat tapo "muziejus" tarp Ingres, David, Delacroix, Renoir ir Degas. Dabar, kai jis mire, jam nereikės laukti "teisybes". Jis bus vienas iš tų, kurie jau turi savo vietą amžinybėj.
Skaityti daugiau...
 
DAIL. A. VIRKAU PARODA GRES GALERIJOJE PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Mikas Šileikis   
Nuo birželio 19 d. iki liepos 20 d. vienoje iš žymesniųjų Čikagos meno galerijų (Gres Galleryl vyko jauno dailininko Vytauto O. Virkau tapybos paroda. Buvo išstatyta 22 aliejaus kūriniai ir vienas piešinys. Prieš metus dail. Kęstučio Zapkaus paroda įvyko Čiurlionio galerijoje, o vėliau Gres galerijoje. Tuo pačiu keliu, tik metais vėliau, per tas pačias galerijas perėjo dail. V. Virkau parodos. Abudu atkreipė meno autoritetų dėmesį.

Virkau gerokai anksčiau baigė Čikagos Meno instituto mokyklą, negu Zapkus. Ir vienas ir antras turi didelius užsimojimus ir ryžtą siekti kūrybinės tiesos savarankiškai, nepaisant jokių srovinių įtakų. Dera pabrėžti, kad abudu turi meno magistro laipsnius, giliau žvelgia į esminius meno principus, nesivaiko vėliausių moderniojo meno madų, ne-gudravoja ir vengia paviršutiniškumo. Vytautas Virkau ugdo originalų stilių, siekia universalios spalvų ir ritmo kalbos, kuri vėlesnioje jo tapyboje siejasi su gamtos reprezentacija. Jo parodos atidarymo išvakarėse Gres galerijos vedėjas pastebėjo: "Lietuviai turi du dailininkus — Zapkų ir Virkau, ir daugiau nereikia". Su jo nuomone mes sutinkame, nes mūsų jaunieji dailininkai skiriasi nuo kitų avangardinio meno krypčių. Bet mes turime ir daugiau pirmaeilių dailininkų bei skulptorių, kurie mūsų tautoje, reikia tikėti, nedings vos pasirodę, kas dažnai atsitinka "tarptautiniuose vandenyse", kai menas greičiau miršta, negu jo autoriai.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai