Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
5 Gegužė


PASAKOJIMAI APIE ŽEMAIČIŲ KRYŽIUS IR KOPLYTĖLES PDF Spausdinti El. paštas
Igno Končiaus "žemaičių kryžius ir koplytėles" išleido "Tėviškėlė" Čikagoje 1965 m. Spausdino VI. Vijeikio spaustuvė. 178 p., 45 numeruotos ir apie 60 nenumeruotų fotografijų tekste.

Lietuvos sodybų, pakelių ir kapinių mediniai kryžiai ir koplytėlės su savo gyvais spinduliuojančiais ornamentais ir kaimo dievdirbių medinėmis skulptūromis buvo ir tebėra lietuvių tautos pasididžiavimas. Yra nemaža literatūros apie tai lietuvių ir svetimtaučių autorių. Jokis lietuvių tautodailės ar šiaip reprezentacinė paroda nuo pat tautinio atgimimo laikų neapsieina be kryžių fotografijų ar modelių. Bet ligšiolinis priėjimas prie tų lietuviškojo meno kūrinių buvo gana sausas, formalinis. Nemaža padiskutuota apie kryžių ir koplytėlių kilmę, senąją istoriją ir jų originalumą ar giminingumą su kitų tautų panašiais kūriniais. Tuo tarpu mažai težinoma apie mūsų laikų ar tiksliau XX a. pradžios kryžius žmonių gyvenime: kas, kodėl, kaip ir kada tą ar kitą koplytėlę ar kryžių statė ar statydino. Nedaug težinoma apie lietuvių liaudies sentimentus tiems savo sukurtiems, pagal tradiciją karta iš kartos iš naujo statytiems religiniams paminklams, šituo požiūriu ir parašė Ignas Končius visą knygą. Tai ne meno ar istorijos studija, bet jo paties pusšimtmetinės patirties autentiški pasakojimai ir samprotavimai, jo žodžiais, "apie šventųjų sodybų kilmę, apie įvairius papročius, padavimus, surištus su pačiais šventaisiais ir su jų vieta". Tai žemaičių padangės kryžių ir koplytėlių "sielos medžiagos" dalis. Parašyta nuoširdžiai, paprastais žodžiais, įtikinančiai. Ne pagal dokumentus, o iš atminties, paremtos asmeniškais užrašais ir daugybe paties autoriaus darytų fotografijų. Ignas Končius, be abejo, yra šiuo metu nepamainomas autorius tokiai temai, nes jis jau nuo 1912 metų sistemingai apvaikščiojo, apvažinėjo 2424 kilometrus Žemaitijos keliais ir takais, suregistravo net 3234 kryžius  koplytėles, nufotografavo jų 1111. Toji statistinė   medžiaga   buvo   atspausdinta 1931  1938 metų "Soter" žurnale (Kaune) ir 1943 m. "Gimtajame Krašte" (Šiauliuose).
Skaityti daugiau...
 
D. BRAZYTĖS DEBIUTAS VAIKŲ LITERATŪROJ PDF Spausdinti El. paštas
Vaikų literatūra lietuvių kalba kas kartą mažėja, nes tėvai neperka lietuviškų knygų, o ir daugumas vaikų lietuviškai skaityti nebepajėgūs. Be abejo, yra ne tik skaitančių, bet ir rašančių lietuviškai, todėl su tais kartu ir reikia džiaugtis kiekviena nauja lietuviška knyga vaikams.

Prieš kiek laiko   išėjo Nijolės Jankutės "Žebriuko nuotykiai miške gi po to antra jauna autorė, Danutė Brazytė, debiutavo su knygų vaikams "Keturkojis ugniagesys". Malonu, kad tų abiejų knygų tiek autorės, tiek iliustratorės yra mūsų jaunosios kartos žmonės, ir daugiau negu sveikintinas.
Skaityti daugiau...
 
ATSIŲSTA PAMINĖTI PDF Spausdinti El. paštas
Antanas Jasmantas: GRUODAS. Eilėraščiai. Aplankas ir iliustracijos P. Jurkaus. Pabaigoje J. B. straipsnis, aptariąs A. Jasmanto poeziją (83-92). Ateities leidyklos leidinys, Brooklyn, 1965. 95 psl. Kaina 3 dol.

Danguolė Sadūnaitė: KAI TU ARTI MANĘS. Eilėraščiai. Aplankas P. Jurkaus. Išleido "Lietuvių Dienos", talkinant Manyland Books leidyklai, Los Angeles, 1965. 39 psl. Kaina 1 dol.

Jonas Minelga: LABAS RYTAS, VOVERE. Eilėraščiai vaikams. Piešiniai Kazio Veselkos. JAV LB Kultūros Fondo leidinys, Čikaga, 1964. Didelio formato 88 psl., kietais viršeliais, kaina 2.50 dol.
Skaityti daugiau...
 
Numerio bendradarbiai PDF Spausdinti El. paštas
Aloyzas Baronas (g. 1917 m. Vabalninke), rašytojas. Baigė Kauno suaugusiųjų gimnaziją 1941 m. Studijavo Vytauto D. univ. ir vėliau Frankfurto univ. Dirba "Draugo" redakcijoje. Išleido: žvaigždės ir vėjai, Debesys plaukia pažemiu, Užgesęs sniegas, Vieniši medžiai, Lieptai ir bedugnės (1961, Draugo premija) ir kt. Pernai išėjo jo novelių rinkinys "Saulės grįžimas".

Birutė Ciplijauskaitė (g. 1929 m. Kaune), ispanų kalbos ir literatūros profesorė. Tuebingeno lietuvių gimn. baigė 1947 m. Magistro laipsnį įsigijo 1956 m. Montrealio Univ., o filosofijos daktaro — 1960 m. Bryn Mawr College Pa. Nuo 1960 m. dėsto ispanų kalbą ir literatūrą Wis-consino Univ. Išspausdino disertaciją La soledad y la poesía contemporánea española (1962) ir paskelbė eilę studijinių str. žurnaluose: ínsula, Papeles de Son Armadans, Revista Hispánica Moderna.
Skaityti daugiau...
 
VIRŠELIAI PDF Spausdinti El. paštas

 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai