Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
7 Rugsėjis



JAUNIMO PRIEŠKONGRESINIAI SUSITELKIMAI PDF Spausdinti El. paštas
Kongresas buvo užbaigiamasis į JAV susirinkusio pasaulio lietuvių jaunimo susitelkimas. Prieš jį vyko jaunimo vadų studijų savaitė ir jaunimo stovykla. Jų apžvalga taip pat priklauso bendrajai kongresinei apžvalgai.

I. JAUNIMO VADOVŲ STUDIJINĖ SAVAITĖ
Vyko Dainavos stovykloje, Manchester, Mich., birželio 19-25. Dalyvavo apie 120 atstovų iš 13 kraštų.

Tikslai, ruoša, dalyviai, ūkis. PLB Valdyba ir PL JK Komitetas iš pradžių buvo numatę Jaunimo Metų ir Kongreso proga iš kitų kraštų atvykusius jaunimo atstovus ir veiklesnius JAV bei Kanados jaunimo vadovus suburti studijinėje savaitėje ar kursuose tuoj po kongreso, kad iš silpnesnių kraštų atvykę ,galėtų išmokti visuomeninės veiklos metodikos, prisipildyti naujo ryžto, o stipresnių vietovių ar kraštų dalyviai galėtų pasidalyti įspūdžiais ir patirtimi, kongrese iškeltas mintis ir nutarimus sukonkretindami ateities veiklai.

Dėl techniškų priežasčių nepavyko savaitės suruošti po kongreso, ir 1966 kovo mėn. planavimas buvo perleistas Jaunimo stovyklos rengėjams, kurie nuo 1965 lapkričio mėn. ruošė prieškongresinę stovyklą. Tuo būdu studijų savaitė tapo pirmuoju oficialiu kongreso žingsniu birželio 19, o jaunimo stovykla užpildė tarpą tarp savaitės ir kongreso (birželio 25-30). Prie minėtų tikslų tad prisidėjo ruoša kongresui ir prieškongresinei stovyklai.

Ruoša buvo intensyvi. Gegužės mėnesį Toronte jaunimo stovyklų vadovų pasitarimo proga buvo suruoštos bendros diskusijos programos reikalu, tą patį mėnesį kreiptasi į JAV ir Kanados jaunimo organizacijas, kad jos paskirtų savo atstovus. Programos ruošai vadovavo Sesuo M. Paulė (iš Toronto). PLB Stovyklų skyriaus sudarytas kolektyvas, vadovaujamas A. Saulaičio, S. J., paruošė 40.000 žodžių leidinį "Bendruomenėje ir stovykloje" (tiražas 1500, didesnė dalis skirta kitų kraštų jaunimui).
Skaityti daugiau...
 
MŪSŲ BUITYJE PDF Spausdinti El. paštas
Jaunimo peticija. Tarp Jaunimo Metų pagrindinių tikslų numačius "uždegti jaunimo dvasią naujiems žygiams ir kovai už Nepriklausomos Lietuvos laisvę", buvo numatyta nuo vasario mėn. pradėti rinkimą parašų jaunimo peticijai, kuri prašo Jungtines Tautas pasmerkti sovietinį kolonializmą ir grąžinti Lietuvai laisvę ir nepriklausomybę. Eltos žiniomis, įvairiuose kraštuose surinkti 140.021 parašas, būtent JAV — 84.358, Kanadoj — 10.157, N. Zelandijoj — 12.624, Italijoj apie 9000 etc. Vėliau "Drauge" buvo žinutė, jog surinkti 146.093 parašai.

Galime laikyti, kad uždavinys į-vykdytas. Bet drauge yra teisės pridurti, kad jis įvykdytas gana kukliai. Skelbiant šią jaunimo peticiją, buvo kviečiama surinkti "šimtus tūkstančių parašų visokiausiomis kalbomis". Kadangi parašai buvo renkami ne tik lietuviuose, bet ir visame laisvajame pasaulyje, kur esame išsisklaidę, tai, be abejo, nebuvo nerealu užsimoti ir daugiau parašų surinkti. Tai akivaizdžiai liudija N. Zelandijos lietuvių pavyzdys: tame krašte jų tėra apie 170, o surinko 12.624 parašus — taigi, pralenkė ir Kanadą (per 10.000), ir kaimyninę Australiją (5310). Ir kaip spauda informavo, tai buvo atlikta vieno žmogaus (Ant. Kantvainio) iniciatyva ir pastangomis. Panašiai ir negausūs Italijos lietuviai surinko apie 9000 parašų (prel. V. Mincevičiaus rūpesčiu). Eet šiaip parašų rinkimas buvo vykdomas "drungna" nuotaika, nepasisekus akcijon įtraukti platesnių mūsų jaunimo masių. Spaudoje buvo dėl to tiesiog pasakyta: "šimtas tūkstančių parašų — tai ne jaunimo vertas darbas". Taip savo redaguojamoj "Nepriklausomoj Lietuvoj (VII. 13) pasisakė J. Kardelis. Iš vienos pusės, jis pastebi dėl peticijos: "Pagal planus, ji turėjo būti smogiamuoju Kongreso finalu. Tačiau Kongreso metu ji buvo pamestinukės rolėje. Ji nebuvo nei minima". Iš antros pusės J. Kardelis tikisi, kad kongresas stipriai jaunimą paveikė ir daro tokį siūlymą: "parašų rinkimą reikia pratęsti iki Lietuvos nepriklausomybės atstatymo 50 metų sukaktuvių, ir tam laikui surinkti 50 milijonų parašų, ir Lietuvos nepriklausomybės atstatymo sukaktuvių proga įteikti Jungtinėms Tautoms".

Pasiūlymas — didelis. Užsimotasis skaičius gali atrodyti tiesiog fantastiškas. Tačiau aplamai pasiūlymas yra vertas dėmesio, žinoma, turint mintyje ne vien jaunimo ir ne vien lietuvių tokį žygį. Dabartinė jaunimo peticija gal būt daugiau turėjo "pedagoginę" reikšmę — išjudinti jaunimo masę Lietuvos laisvinimo akcijon ir suteikti joje patirties, tiek pamatant jos sunkenybes, tiek įgundant jas nugalėti.
Skaityti daugiau...
 
VIRŠELIAI PDF Spausdinti El. paštas

 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai