Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
1 sausis


Marija Saulaitytė — Eilėraščiai PDF Spausdinti El. paštas
Parašė MARIJA SAULAITYTĖ   

PRAĖJAI

Bronziniai lapai, sidabrinės šaknys.

Apokalipsės medžiai nušvinta

skaidriai įprasmintu

įaugimu

į geležinę žemę.

Skaityti daugiau...
 
Perpetuum mobile PDF Spausdinti El. paštas
Parašė BIRUTĖ CIPLIJAUSKAITĖ   
A. Tamošaitienės kūryba

Pereitą rudenį Windsoro universitete su­rengta Anastazijos Tamošaitienės darbų paroda atžymėjo trisdešimt penktąją tokios veiklos su­kaktį: pirmą kartą savo kūrinius ji išstatė Kau­ne 1935. Nuo to laiko vargiai surastumėm me­tus, praėjusius be panašaus atžymėjimo. Vien tai rodo nepaprastą dailininkės darbštumą: juk kiekvienai iš tų parodų teko surinkti naujus eks­ponatus, žengti vis naują "žingsnį priekin".

Skaityti daugiau...
 
Friedrich Hoelderlin PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Friedrich Hoelderlin   

 

1970 kovo 20 suėjo 200 metų nuo didžiojo vokiečių poeto Friedricho Hdlderlino gimimo. Kilęs iš Lauffeno a. Neckar, Švabijoje, Holderli-nas augo Nūrtingene, kur jo motina, tėvui mirus, buvo ištekėjusi už vietos burmistro. Mokėsi Den-kendorfo ir Maulbronno seminarijose, po to stu­dijavo teologiją bei filosofiją Tūbingene ir vėliau Jenoje, kur tuo metu profesoriavo Fichte. As­menybės formavimosi metais daugiausia įtakos jam turėjo Platonas, Spinoza, Rousseau, Hems-terhuis, Kantas ir Fichte.
Skaityti daugiau...
 
LYTINE REVOLIUCIJA PDF Spausdinti El. paštas
Parašė ANTANAS PAŠKUS   
Pražūtis ar išsigelbėjimas

Daugiau nei prieš 300 metų Paskalis žmo­gų apibrėžė prieštaraujančia būtybe. Joje pran­cūzų mokslininkas įžiūrėjo pabaisą ir stebuklą, didybę ir menkystę, jėgą ir bejėgiškumą, tiesos skleidėją ir klaidos palaikytoją, visatos garbę ir jos gėdą.1 Tačiau šiandien, kai naujasis amžius pasibeldė į mūsų duris, paradoksiški žmogaus prigimties polėkiai dar labiau išryškė­jo Žmogaus proto ir sąžinės, smegenų ir širdies keliai pavojingai išsiskyrė. Pagarbiai lenkiasi visata prieš žmogaus sukurtą techniką, bet raus­ta iš gėdos prieš to paties protingojo gyvūno dvasinį skurdą. Net ir meilė, viena iš esminių žmogiškos prigimties savybių, pakliuvo biologi­niu verpetų sukūrin.

Skaityti daugiau...
 
LAISVINIMO POLITIKA IR AMERIKOS LIETUVIŲ TARYBA PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Juozas Kojelis   
Pavergtųjų Europos Tautų sei­mas, posėdžiavęs New Yorke 1970 rugsėjo 15, priėmė eilę nutarimų, kurie turėtų būti įdomūs lietuviš­kos politikos vairuotojams ir pa­čiai visuomenei. Pagrindiniai ir tie­sioginiai pavergtųjų Europos tau­tų išlaisvinimo reikalą liečia nuta­rimai buvo šie:

a. Reikalauti Sovietų Sąjungą iš pavergtųjų tautų atitraukti karines pajėgas ir agentus;

b. Prašyti laisvųjų valstybių vyriausybes pavergtųjų klausimą įtraukti į Jungtinių Tautų ir kitų tarptautinių suvažiavimų darbotvarkes;

c. Siekti pavergtose tautose laisvų rinkimų tarptautinėje priežiūroje.

Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai