Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
5 gegužė



VAIKŲ VASARINES STOVYKLOS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Jonas Puišys   
Visokiomis priemonėmis šiand'en stengiamasi sulaikyti iškilusią nutau-tėiimo banir». kuri žiauriai grasina užlieti ir mūsu iš tremties atvykusi jaunimą. Tėvai liūsta, girdėdami vaikų šnekoje vis gausiau svetimos kalbos žodžių, vis dažnesnių netaisyklingų išsireiškimų. Gyvenant Amerikos didmiesčiuose, žymią auklėjimo dalį atlieka pati aplinka su įvairaus sporto bei kitokio pasilinksminimo priemonėms. Kasdien jaunuolio sieloje telkiasi naujos žinios ir patyrimai, bet tuo pačiu blėsta iš gimtos žemes bei tėvų pastogės išsinešti tautiniai lobiai — kalba, papročiai, žinios apie tėvynę, tautosakos brangmenys. . .

Kovai su nutautėjimo grėsme jaunojoj kartoj daug reiškia šeštadieninės mokyklos, kur lietuvių tėvų vaikai išeina gimnazijos kursą ir atsistoja ant tvirto tautinių vertybių pagrindo. O kur lietuvių parapinėse mokyklose visose klasėse dėstoma lituanistika, ten ir čia gimusieji dailiai gali pramokti lietuviško rašto. Tokioje padėty žiemą mažiausia girdėti tėvus aimanuojant vaikais. Bet, atėjus vasaros atostogoms, rūpesčiai padidėja. Tėvai, per dieną, o kartais ir naktį pririšti prie darto fabrikuose, negali vaikų prižiūrėti. Vaikai susikliauna su svetimtaučiais ir ne tiktai atsiduria pavojuje pamiršti, ką lietuviško išmoko žiemą, bet ir pasisavinti draugų ydas.
Skaityti daugiau...
 
APVERSTOS ILIUSTRACIJOS PROGA PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Jonas Aistis   
Leidykla "Terra" išspaudino Mariaus Katiliškio "Užuovėją". Knygą iliustravo dailininkas Romas Viesulas. Jos turinio neliesime, tik kiek apsistosime prie iliustracijų. Ir visai ne dėl to, kad toje knygoje vienas paveiksliukas įdėtas augštyn kojomis. Iliustracijos yra tokios, kad neįgudusiam ne taip jau lengva atspėti, kur viršus, o kur apačia, tai eilinis ir vidutinio akylumo skaitytojas vargu ar atspės, kuris paveiksliukas tinkamai, o kuris augštyn kojomis atspaustas knygoje. Tai yra eilinis lapsus imprimarii. Nemaloni, bet Vis dėlto atsitinkanti klaida, kaip ir teksto korektūros, ir dėl to ne tik jaudintis, bet dargi ir rašyti nereikėtų. Rašymo priežastis kita — pačios iliustracijos.

Dažnai pagalvojame: ar ne perdaug mūsuose augštojo meno ir menininkų ir ar ne per maža meno darbininkų specialistų. Juoba, kad mūsų menininkai taip individualūs Ir užda-rii j°g jie savo menu negali ar nenori kito ko reikšti, kaip tik savo individualybę. Ir jie visai neatsižvelgia ne tik į reikalą ir tikslą, bet dažnai nepaiso net pačios medžiagos, į kurią tas jųjų menas reikia perkelti.
Skaityti daugiau...
 
PRIEKAIŠTAS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė L. A.   
šių metų "Aidų" 3 nr., kalbant apie Vasario 16 minėjimo New Yorke trūkumus, buvo padarytas priekaištas ir chorui. V. Utenis nustebęs klausė, kodėl šios šventės programai pasirinkta religinis dalykas, ir dar lotyniškas, kur vietoje Lietuvos skambėjo Jeruzalė. Cia eitų kalba apie vieną pranašo Jeremijo raudą, kurioj šis apgaili savo pavergtos tautos skaudžią dalią

Nenorėtume sutikti, kad tokią rimties ir susitelkimo dieną, kokia mums yra tapusi Vasario 16, popietinė programa negalėtų būti paįvairinta vienu kitu religiniu dalyku. Dažnai net operose, į kurias paprastai susirenka įvairiai nusiteikusi publika, labai ryškiai išsimuša religiniai motyvai, o vienok dėl to niekas nedaro priekaištų. Į Vasario 16 minėjimus žmonės ateina itin rimtai nusiteikę. Nekartą viešuose pasirodymuose su dideliu dvasios pakilimu yra giedama "Marija, Marija" arba "Apsaugok Augščiausias".
Skaityti daugiau...
 
VARGO MOKYKLA PDF Spausdinti El. paštas
Parašė L. A.   
Balfo rūpesčiai dabar ypatingai sukasi apie vadinamąsias "vargo mokyklas" Vokietijoje, kurių yra 12 su 213 mokinių ir 13 mokytojų. Diepholzo gimnaziios reikalai visuomenėj su-ilaukė labai jautraus atgarsio. Dabar šią mokslo įstaigą pastoviai remia 3.500 lietuvių. Toks užjautimas mokslą tremty einančiam lietuvių jaunimui verčia manyti, kad ir kitos mokyklos bus panašiai paremtos.

Minėtų dvylikos "vargo mokyklų" vaikai gyvena su tėvais. Jiems trūksta maisto, apdaro, mokymuisi priemonių. Mokytojai ir tėvai tvirtina, kad vaikai galėtų pakenčiamai laikytis, Jeigu jų kiekvienas mėnesiui gautų 10 dol. Už tuos pinigus būtų galima nupirkti papildomo maisto ir kitų reikalingų dalykų. (Diepholzo gimnazijos kiekvienam mokiniui mėnesiui reikia 20 dol., nes jų gyvenama atskirai nuo tėvų bendrabutyje, gaunant visą išlaikymą).
Skaityti daugiau...
 
NAMAI GIMNAZIJAI PDF Spausdinti El. paštas
Parašė L. Gendrutis   
Pasaulio Lietuvių Bendruomenės Vokietijos krašto valdyba per spaudą kreipėsi į visuose kontinentuose gyvenančius lietuvius, prašydama aukų Vasario 16 gimnazijos patalpoms pirkti, ši vienintelė grynai lietuviška mokslo įstaiga išeivijoje jau veikia ketvirtus metus Diephozo kareivinėse. Šiemet mokinių yra 170, kurie ten auklėjami atsikuriančiai tėvynei. Pasaulio lietuvių nuoširdumas užtikrino šios gimnazijos medžiaginį aprūpinimą, bet visą laiką kėlė nerimą patalpų klausimas. Kareivinės yra apleistos, ankštos, drėgnos ir nepritaikytos auklėjimo įstaigai. Jas savo lėšomis remontuoti nėra prasmės, nes pamažu atsikurianti Vokietijos kariuomenė kiekvienu laiku gali atsiimti. Gauti gimnazijai kitas patalpas nepasisekė ir nėra vilties, kad pasisektų, nes krašto valdžia turi rūpintis milijonais savo benamių, atbėgusių iš Rusijos užgrobtų žemių.
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai