Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
2 vasaris


PRIE LIETUVOS KARALIŲ BYLOS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė JUOZAS JAKŠTAS   
Nuo to laiko, kai dr. Pr. V. Raulinaitis paskelbė "Drauge" 1962.VI.23 straipsnį, kur įrodinėjo, jog Lietuvos D. Kunigaikštijos valdovai turėtų būti vadinami karaliais ir jų valstybė karalija, prasidėjo plunksnų kova tarp Raulinaičio šalininkų ir istorikų, įsigyvenusio palikimo gynėjų. Pradžioje ginčas vyko gan gyvai, paskui buvo kiek aptilęs, o dabar lyg vėl atsinaujino. Per tą 8 metų laiką tylus istorikas Jonas Švoba, matyti, atsidėjęs sekė tą ginčą iš spaudoje skelbiamų straipsnių ir atidžiai svarstė problemą. Po ilgo svarstymo štai išėjo į viešumą ir paskelbė ilgą rašinį "Lietuvos karalių byla" (Dirva, 1970.VIII.14, 19, 21, 26, 28).
Skaityti daugiau...
 
JANINA DEGUTYTE poezija PDF Spausdinti El. paštas
Parašė JANINA DEGUTYTE   

CUKRINĖS VARPINĖS

Toks baltas gruodžio miestas —

Aukštos cukrinės varpinės,

Langai su sidabro paukščiais

Ir medžiai — sniego diemedžiai

ligi aukštų debesų.

Toks šventiškas miestas — lyg netikras.

Toks baltas —

lyg niekada nebuvo

nei suodžių,

nei kraujo.

Lyg viskas išplauta ir pateisinta.

Lyg nieko neįrašyta.

Lyg viskas dar bus.

Dar bus

Skaityti daugiau...
 
J- DEGUTYTES IR J. VAIČIŪNAITĖS KŪRYBA PDF Spausdinti El. paštas
Parašė PRANAS VISVYDAS   
Į dviejų poečių kūrybą pažvelgus

Lietuvos poetų pastangos išsivaduoti iš so­vietinio raugo ir pereiti į vaiskesnę vaizduotės erdvę neša vaisių mūsų literatūrai. Poezija pa­mažu atgauna ne tik skaitytojų pasitikėjimą ir meilę, bet ir grožinį magnetizmą, kurio taip sti­go pokario dešimtmetyje. "Pilietiškumas" ir so­vietinio gyvenimo lakavimas, dar vis literatūron brukamas režimo ideologų, šiandien gabes­nių poetų tarpe nyksta kaip pernykštis sniegas. Kad ir ne į visas vaizduotės viršūnes leidžiama pakilti, tačiau nuo ąžuolo šakos ar nuo pakiles­nio vizijų kraigo poetų tuo tarpu nebeveja. O tai jau didelė pažanga. Reikia tikėti, kad ji ne­bus pakirsta naujo antikūrybinio speigo.

Ypač ryškus yra dailiosios lyties lyrikių su­klestėjimas. Dar niekad Lietuvoje vienu metu nečiulbėjo tiek daug lakštingalų. Jų balso klau­sosi ne tik laisvės pasiilgęs kraštas, bet ir pla­taus pasaulio Lietuva. Skaitytojai laukia gerų rinkinių ir šiltai pasitinka iš Lietuvos kiekvieną gabesnę poezijos žvaigždę.

Skaityti daugiau...
 
ANIUTA PDF Spausdinti El. paštas
Parašė STANISLAW MACKIEWICZ   
Studijos apie Dostojevskį fragmentas jo mirties 90 metų sukakties proga.

Dostojevskis buvo didelis, Servanteso, Šekspyro, Voltero masto rašytojas. Šį krikščioniškąjį mąstytoją, Kristaus moralės gynėją galima statyti ne tik šalia Balzako, bet ir greta šv. Pranciškaus Asyžiečio arba Tomo Kempiečio. Savo prozinei kūrybai Dostojevskis pasirinko bulvarinio romano formą, savo rūšies kriminalinį romaną, su apgavystėm, peiliu, žmogžudyste, pinigų vagyste etc. Veik iš kiekvieno šio bažnyčios tėvo knygų lakšto žvelgia į mus Sher-locko Holmes'o nuotykių grimasa. Dostojevskis nepakentė katalikybės ir visų "jos sektų", o "katalikybės sektomis" jis vadino Liuterio, Kalvino ir anglikonų tikėjimus. "Visa tai yra blogiau negu ateizmas, — niršo užsiputojęs rašytojas, — Kristus gyvena tik stačiatikių cerkvėj". Dostojevskis niekino lenkus, šlykštėjosi žydais, neapkentė visos Vakarų Europos, mylėjo carus.

Skaityti daugiau...
 
Šiaudiniai protagonistai PDF Spausdinti El. paštas
Parašė DOMAS GIRDŽIUS   

Iškorijusi scenos uždanga buvo prišalusi ir ašarojo ilgais ledo varvekliais. Viename scenos krašte stovėjo kresnas Jeronimas, kitame — iš-varvėtakis Alijošius, du heroldai, laukdami ženklo trimitams pūsti, prieš prasidedant vaidinimui. Iš publikos vienas toks skurdupelis jau nuo žlie-jos ryšojo prie scenos uždangos ir laukė vaidinimo, žiūrėdamas nuo karščio paraudusiomis akimis pro Jeronimo pažastį.
— O ką ten rodys? — jaudama jovalą, pasiteiravo savo Mykolo nupilvusi boba.

Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai