Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
4 liepa-rugpjūtis



TRYS DRAMOS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Marija Stankus-Saulaitė   

Algirdas LANDSBERGIS: Trys dramos. Chicago. Algimanto Mackaus Knygų leidimo fondas, 1980. 168 psl. 8 dol.
Algirdo Landsbergio trys veikalai — farsas "Barzda", melo-tragi-komedija "Paskutinis piknikas" ir vienaveiksmė drama "Sudiev, mano karaliau" — išleisti vienoje knygoje Trys dramos. Šie trys veikalai skirtingi forma, aplinkuma, veikėjais ir fabula. Tačiau, juos skaitant kartu, pasirodo bendros temos, problemos ir įžvalga.

Farso pavadinimas nurodo jo veiksmo ir įtampos priežastį. Bandydamas laimėti ir palaikyti mergaitės meilę, Kiekvienis užsiaugina barzdą. Barzda surišta su Kiekvienio savęs ieškojimu. Kad barzda Onytei iš pradžių patinka, aišku. Bet Kiekvienis tuoj klausia: "O aš, Onyt? Kaip aš tau patinku?" (psl. 12). Nuo farso pradžios iki pabaigos Kiekvienis, nors trumpomis frazėmis kalba apie save, iš pradžių neaiškiai, save po truputį atpažindamas, galop ryžtingai priešindamasis Vadui, atsisakydamas susikompromituoti, nes ne kas kitas, o "Aš... žinosiu" (psl. 44). Kiekvienis save atranda, priešindamasis tėvų prisitaikantiems reikalavimams ir nepasiduodamas Vado pagundoms.
Skaityti daugiau...
 
ALŠĖNŲ KUNIGAIKŠTYTĖ PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Vladas Kulbokas   
JONAS VIZBARAS-SŪDUVAS: Alšėnų kunigaikštytė. Premijuotas romanas. Išleido Lietuviškos knygos klubas. 1981 m. Aplankas dail. D. Žemliauskaitės. 287 p. Kaina 8 dol.
Prieš 6 ar daugiau metų su jaunu smalsumu skaitėme "Algimantą", paskendę slaptinguose nuotykiuose, viliojančioje Lietuvos praeities tolybėje. Suvalkietį dar ypač traukė aprašomųjų vietų artumas ir vaizduojamų žmonių panašumas į gyvuosius kaimynus. To istorinio romano veikėjai tik vienas kitas buvo istoriški, o beveik visi pramanyti. Bet autorius stengėsi juos iš praeities prikelti, kad ir ne labai sėkmingai.

Dabar "Alšėnų kunigaikštytė" ieško panašių nuotaikų skaitytojų — ir turbūt suras tarp paauglių ir gal net daugiau tarp senesniųjų knygos mėgėjų, kuriems atbunka akys ir apkursta ausys nuo aštrios televizijos, trankaus radijo ir rėkiančių knygos puslapių.

Čia jautriu bei šiltu žodžiu autorius vedasi skaitytoją į 19 a. pradžios senus dvarus, tamsius senus parkus, niūrius vienuolynų požemius, klaidžias girias, klampias pelkes; rodo taurius senus ponus, puošnias damas, kurtuaziškus bajoraičius, svajingas kunigaikštytes, narsias bajoraites. Veiksmo vieta — apie Ašmeną, Lydą, Dieveniškes, šiandien jau lietuviškai beveik nekalbančias, o anuomet, autoriaus teigimu, daug lietuviškos dvasios turėjusias, nors ir tada jau įsimetusi lenkybė per aukštos kilmės vedybas, per tituluotus Lenkijos valdininkus. Šitą lietuviškai lenkišką kraštą slegia rusų okupacija.
Skaityti daugiau...
 
LAISVOS ATOSTOGOS PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Pr. R.   
J. SAVASIS, Laisvos atostogos. Išleido Lietuviškos knygos klubas. 1980 m. Dailininkė Irena Mitkus. 192 p. Kaina 6 dol.
Knygoje 32 apsakymai bei novelės. Visų pirma reikia pasakyti, kad tai reta tos rūšies knyga, šiuo metu patenkanti į skaitytojo rankas.
J. Savojo šis kūrybinis darbas gana prieraišus. Gardžiuodamasis kūrybiniu patiekalu, skaitytojas be sąžinės graužimo "Laisvoms atostogoms" baigti skaityti pasiskolina ir ne iš joms skirto laiko. Tiek čia gausu moralinės, socialinės, religinės gilumos, ypač dabartinio gyvenamojo laiko, kad skaitytojas, užmiršęs visokius literatūrinius reikalavimus, godžiai leidžia pro savo smegenų filtrą, visa tai lygindamas su šių dienų realybe. Čia jį apninka liūdesys, čia pikta šypsena pasirodo jo veide, kaip ir visas žmogaus, tegu ir dabartinis, gyvenimas. Rašytojas dažnai sprendimą palieka pačiam skaitytojui, ir gėris ne visados išeina laimėtoju. Pats pasakojimo vyksmas tarsi verčia skaitytoją padaryti sprendimą pagal autoriaus rutuliojamą idėją, bet tai nėra autoriaus įkyrumas, įtai-gavimas ar pamokslininkavimas. J. Savasis toks nėra. Kuriamas vaizdas jau anksčiau įvykęs gyvenime, tik pasižiūrėk, mielas skaitytojau, kuriuose ratuose pats sėdi. Apsakymuose tiek daug situacijų, tiek daug įvairaus amžiaus, kad kažkas norėtų tai pavadinti autobiografiškumu. Tačiau jos, taip gyvai pavaizduotos, kad gali prilipti kiekvienam skaitytojui, nes juk daugumas žmonių blaškosi tose pačiose situacijose. Tai knyga, kuri, manoma, skirta "atokvėpiui", perskaitoma be "atokvėpio", be poilsio, be atvangos. Iš tikrųjų knyga skiriama ne atostogoms, ne poilsio valandoms, bet šių dienų negerovių apmąstymui, skaitoma su pieštuku ir popierium rankose.
Skaityti daugiau...
 
Viršeliai PDF Spausdinti El. paštas

 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 6 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai