Vytautas Bieliauskas

Kazimieras
Bradūnas

Jonas
Grinius

Paulius
Jurkus

Antanas
Vaičiulaitis

Juozas
Girnius

Leonardas
Andriekus

 
   
 
3 birželis


Pirmo stovyklinio romano proga PDF Spausdinti El. paštas
Parašė A. K...as   
Medardas Bavarskas, Pilkieji namai — romanas. Schweinfurt 1947.

Iš šalies žiūrint, stovyklinis tremtinių gyvenimas nesiskiria nuo šiaip visų kitų žmonių gyvenimo. O kai, kam jis atrodo net geresnis, malonesnis, nes tremtiniai juk geriau pavalgo, mažiau dirba, turi net ir pramogų. Žodžiu, panem et cercenses užtenka. Taip bent iki šiol buvo. O vis dėlto tik vieni benamiai tremtiniai jaučia ir žino, ko vertas toks gyvenimas. Gyvenimas be pagrindo po kojomis, be aiškaus rytojaus, kada griebiamasi kokio naudingo darbo ar tik įsivaizduojama, kad naudingo, kad nenumirtų iš nuobodumo. Toks gyvenimas žmones niveliuoja, demoralizuoja ir smugdo. Kad gyvenimas būtų pakenčiamas, reikia turėti galimybę kurti. Bet gyvendamas stovykloj, žmogus nei planuoti ateičiai, nei reikšmingesnių vertybių sukurti negali. Išmestas iš normalaus gyvenimo vėžių, jis gyvena laukdamas. Bet kadangi neaišku, ar sulauks to, ko laukia, tai ir pats gyvenimas atrodo beprasmiškas.

Tokį žmogų žlugdantį stovyklos gyvenimą Medardas Bavarskas ir norėjo matyt pavaizduoti. Ir užsimota tai padaryti plačiau, giliau — ištisu romanu. Tema, sakytume, visai aktuali, ir medžiagos psichologiniui romanui turėtų netrūkti. Kaip tad konkrečiai tas stovyklinis gyvenimas, Bavarsko atvaizduotas, atrodo?

Skaityti daugiau...
 
Knyga apie didelius siekius ir smulkmenas PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Aug. Molnas   


VERTINIMAI

J. Augustaitytė-Vaičiūnienė, Skeveldros. Eilėraščiai. Išleido Liudas Vismantas, 1946.

Dar viena poezijos knyga — jau Lietuvoje pasireiškusios vyresniosios mūsų kartos poetės, kurios žodis jau anuomet buvo paprastas, nuoširdus, nesiryžtas nieko naujo nei tematiniu, nei formaliniu požiūriu apreikšti. Ir šitą rinkinį būtų galima trumpai charakterizuoti: stengimasis paprastu ir širdingu žodžiu apdainuoti tremtinio lemtį, Lietuvą ir tikėjimą savos šalies prisikėlimu. Beveik visi eilėraščiai patriotinės tematikos, kartais pripinti religinių ir žmogaus buities motyvų. Nei tematikoje, nei jos apipavidalinime nieko originalaus ir negirdėto nerandame. Kitų mūsų patriotinės tematikos puoselėtojų be galo daug kartų visa tai išdainuota įprastomis, šabloninėmis priemonėmis; mes randame ir čia visus įprastinius dabartinės gausios patriotinės poezijos atributus: Nemuną, Padubysį, visą eilę žinomųjų vietovardžių, ta pat proga naudotinus simbolius (Vytį, Gedimino kalną, balandį su taikos šakele snape, Geležinį Vilką ir t.t.) ir visą Lietuvos augmeniją, pradedant ąžuolu ir beržu ir baigiant rūta ir ramunėle. Iš esmės nenorime ir negalime neigti nei mums brangių vardų nei simbolių, bet norėtųsi abejoti, ar visas šitas nuolatinis ligi nepakėlimo jų per-statinėjimas ir kartojimas įvairiuose linksniuose beveik kiekviename eilėraštyje jų taip nenudėvės, kad ir kasdieniam gyvenime niekas nebeįstengs jų be skaudaus kartumo ištarti. Tokiu būdu bus pasiektas visai priešingas rezultatas. Geriau rečiau minėti visus tokius žodžius, kurie ir be ilgų graudenimų daug pasako, jeigu neįstengiame rasti naujo ir gaivaus interpretavimo. Apie tai buvo mūsų kritikos jau ne kartą užsiminta. Tačiau patriotinės poezijos srovė liejasi vis taip pat gausiai (deja, tačiau nė kiek negilėja).

Skaityti daugiau...
 
CIANO DIENORAŠČIAI PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Galeazzo Ciano   
Viskas praeina, viskas. Visokie Džingischanai, Atilos, Hitleriai ir Mussoliniai. Kai tik pavergiamas žmogus ir pasikėsinama į jo dvasinę laisvę, atėjus laikui, griūva visokios prievartos ir diktatūros. Griūva net ir tada, kai apie griuvimą — tų žmogaus dvasios tironų paties siautėjimo ir tariamai didžiausio pasisekimo metu — niekas net pagalvoti nedrįsta. Toks neišvengiamas istorijos dėsningumas, tokia geležinė įvykių logika. Tą tiesą žinome visi. Kas dar nuostabiau, kad ją žinojo ir vienas iš Mussolinio ramsčių, jo žentas grafas Ciano, buv. ilgametis fašistinės Italijos užs. reikalų ministeris. Ne tik žinojo, bet ir pats ją savo galva apmokėjo. Dučės leidimu jis drauge su kitais fašistų vadais, lemtingą valandą stojusiais už Italiją, bet ne už Mussolinį, buvo sušaudytas neužrištomis akimis ir ne iš užpakalio, o veikiai jo pėdomis pasekė ir pats dučė. Hitlerio nė lavono niekas gerai neatpažino.
Skaityti daugiau...
 
Studentas iš Rudosios vaistinės PDF Spausdinti El. paštas
Parašė Julius Kaupas   

Didžiojoj Vilniaus gatvėj, išdidžiai vingiavusioj per pačią Kauno senamiesčio širdį, stovėjo aukšti niūrūs namai ir susimąstę žvelgė dulkėto stiklo langais į baukščius praeivius. Tačiau visų nepaprasčiausias pastatas stovėjo priešais ledų krautuvėlę. Tai buvo ruda medinė vaistinė, be galo sena, pastatyta, kaip tvirtina miesto kronikos, senovės burtininko Samanio. Jos langai žėrėjo keistais spalvotais vitražais, o duryse slypėjo išpiaustyti bauginantys veidai ir, rodės, vis piktai šypsojosi, kam nors mieste susirgus.

Tad nenuostabu, kad eidamas vėlai vakare per ištuštėjusią gatvę, kai jau ir ledų krautuvė būdavo užrakinta, visuomet nejaukiai pasijusdavai ties tuo senu namu. Jis dunksodavo tada, visas paskendęs tamsiuose nakties šešėliuose, ir tik didelis raudonas žibintas, kabojęs sienoje, paslaptingai nušviesdavo mįslingas jo duris.
Vieną vakarą skaidri šviesa, žibėjusi vaistinės languose, staiga užgeso, ir trys linksmi studentai, išėję ant drėgnu laiptelių, skubiai rakino duris. Mat tada iš dangaus krito šaltas lapkričio lietus, ir tuščia gatve tik vėjas, liūdnai dejuodamas, nešė pageltusius lapus.

Skaityti daugiau...
 
TURINYS PDF Spausdinti El. paštas
A. Gražiūnas — Maironio didybė ...................................................... 96
A. Nyka-Niliūnas — Žodžiai nežinomiems prometėjiškos kovos
draugams: Aštuntoji elegija, Akmenukais žaidžiantys vaikai,
Herojaus gyvenimas ir mirtis, Šuo (eilėr.) ....................................... 100

Vaižgantas — „Tarp skausmų į garbę“ paskaičius ......................... 101
H. Nagys — Burlaiviai (eilėr.) .......................................................... 103
A. Maceina — Kultūros tragizmas (3) ............................................. 104
A. Rūkas — Lyjančią naktį (eilėr.) .................................................. 109
Vl. Proščiūnaitė — Profesorius Vizgirda (drama) ........................... 110
R. M. Rilke — Fragmentas iš „Padavimo apie korneto Kristupo
Rilke's meilę ir mirtį“ (Išvertė H. Nagys) ....................................... 114

Prof. Dr. J. Balys — Žalčių gerbimas senovės Lietuvoje ............... 115
Prof. Stp. Kolupaila — Gamtos sukrėtimai ir jų įtaka
žmonių gyvenimui ............................................................................. 119

Jul. Kaupas — Studentas iš Rudosios vaistinės (novelė) .............. 120
* * * — Ciano dienoraščiai .............................................................. 124

MŪSŲ BUITY
Aug. Molnas — Knyga apie didelius siekius ir sulkmenas ........... 127
A. K... as — Pirmo stovyklinio romano proga ................................ 128
L. M. — Alės Rūtos — Nakaitės debiutas .................................... 129
M. Alseikaitė — Gimbutienė — Lietuvių — hetitų kalb.
giminystė ir proistorė ....................................................................... 129


KŪRYBOS PASAULY
A. Mc. — Taktika kavoje su blogybėmis ....................................... 137
J. Pauperas — Bendruoju keliu ...................................................... 138
N. — Paul Claudel, Julės Romains ir Marcei Pagnol Prancūzų
Akademijoje ..................................................................................... 140

* * * — Literatūros premijos Jungtinėse Amerikos Valstybėse ... 141
N. — Charles Despiau ..................................................................... 142
* * * — Elektronų mikroskopas — naujausias išradimas ............. 143
Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesnis 1 2 3 4 5 6 7 Sekantis > Pabaiga >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL
 
Sukurta: Kretingos pranciškonai